borut Član foruma 1628
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 06.08.2012 ob 19:58
hranilna vrednost se jim ne spremeni..npr. beljakovine, ko termično obdelamo koagulirajo to je res, ampak to itak nič ne spremeni, samo pomislite, ko te beljakovine pridejo v želodec h kislini, a se jim kaj zgodi?... sami si odgovorite na to
|
||
matjaž94 Član foruma 13
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 06.08.2012 ob 20:12
naj nebi.. samo nekaj jih gre v nič.. 100% se sigurno ne porabijo.. uglavnem jej kuhana pa boš zmagu
train hard, go pro!
|
||
mihazuran Član foruma 671
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 06.08.2012 ob 21:00
kar ostani pri petju, jajca pa prepusti tistim ki jih pečemo |
||
Enej Samaržija THE Team 2346
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 06.08.2012 ob 21:16
fantje ubadate se z malenkostmi...speči, skuhaj, pojej..treniraj..
|
||
Easycore Član foruma 11
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 06.08.2012 ob 21:25
Okey, torej registriral sem se samo zato da na kratko odgovorim na zastavljeno vprašanje.
Torej ali jajca izgubijo na vrednosti zaradi toplotne obdelave? Odgovor je DA, vendar samo glede vitaminov (in še to v zelo malo). Ali izgubijo na vsebnosti beljakovin, NE. Odgovor je preprost. Beljakovine so toplotno "obstojne" toplota povzorči da pride do takoimenovane koagulacije beljakovin. Do denaturacije pride zaradi toplotne obdelave ali spremembe pH okolja. To pomeni da se celotna kemijska struktura "zvije". Ali je zaradi tega manj beljakovin v jajcu. NE, saj ne izhlapijo ali izginejo. Ali je absorpcija slabša? Kljub temu da marsikdo trdi da ja, ni znanstvenih dokazov ( navsezadnje beljakovine denaturirajo v želodcu zaradi nizkega pH, torej ni logično). Če pa še vedno ne verjameš, potem pa vzami kemijo 1 za srednje šole in preberi poglevje o denaturaciji beljakovin oz poglej tukaj http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/568denaturation.html LP PS: Študiram prehrano (zaključil 1. letnik msc.) in mislim da vem o čem govorim. Absolvent magistrskega študija prehrane na BF, Ljubljana.
|
||
GG25 Član foruma 952
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 07.08.2012 ob 07:55
Potem pa še ostani malo na forumu. |
||
malim5 Član foruma 502
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 08.08.2012 ob 09:54
Preveč komplicirate, skuhajte/spečite pojejte in je stvar rešena.
|
||
Easycore Član foruma 11
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 08.08.2012 ob 17:47
S tem namenom sem se tudi registriral. Absolvent magistrskega študija prehrane na BF, Ljubljana.
|
||
matjaž94 Član foruma 13
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 31.08.2012 ob 02:18
ne se sikirat ti za mene... glede petja niti priprave hrane, jst sam povem moje iskušnje train hard, go pro!
|
||
THE Nutrition Maribor - Studenci Član foruma 1193
|
Re: Surova jajca?
Objavljeno 31.08.2012 ob 11:19
Ok dva poglavitna razloga zakaj jesti jajca toplotno obdelana sta:
1. Telo lahko uporabi več beljakovin iz toplotno obdelanih jajc (iz surovih beljakov se v tankem črevesju absorbira le cca 50% B) 2. Deaktivacija avidina, ki pri zaužitju surovih jajc veže nase biotin in ga zato telo ne more absorbirat. Negativne so sledeče stvari: 1. Oksidacija holesterola v rumenjaku. 2. Morda minimalno zmanjšanje vitaminov Temu se da izognit tako, da jajca pripraivte mehko kuhana ali pa jih spečete "na oko", v glavnem tako, da rumenjak ostane tekoč. THE Nutrition BP team (Titova 62, MB)
T: 041 343 484 E: info@bpteam.si Odprto: pon-pet: 8.00 - 20.00 sob: 9.00 - 16.00 ned:9.00-12-00 Svetuje vam: Sandi Bitenc (C.F.M.P. |