HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Hujšanje - 10 neverjetnih koristi HIIT treninga

Ste že slišali za HIIT trening? Glede na količino raziskav in pisanja o tem revolucionarnem načinu treninga za zdravo hujšanje sem prepričan, da vam kratica ni tuja. Veliko člankov se osredotoča samo na eno od koristi. HIIT jih ima veliko. Tukaj smo zbrali 10 najpomembnejših.

V naslednjem blogu pa bomo predstavili konkretne Programe HIIT treninga za Začetnike in Napredne.

*Za uspesno hujsanje je seveda ključna prehrana: V TEJ REVIJI najdeš Program, po naših izkušnjah najbolj učinkovite Diete z izračuni in priloženim jedilnikom: CIK - CAK DIETA.


Kaj je pravzaprav HIIT trening?

Kratica HIIT pomeni »High Intensity Interval Training« oz. »Visoko-Intenzivni Intervalni Trening«. To ni oznaka za določen tip treninga, temveč NAČIN, kako trening izvajamo. To pomeni, da lahko večino poznanih oblik treninga pretvorimo v HIIT trening.

Upoštevati je treba osnovni princip: kratke intervale maksimalne intenzivnosti (100%), kombiniramo z intervali aktivnega počitka (Primer: 20 sek. Šprinta/ 20 sek. Hoje/ 20 sek. Šprinta…).

HIIT trening torej lahko izvajamo na kolesu, z utežmi, z vajami z lastno težo, ipd… Najbolj poznan in najlaže izvedljiv tip HIIT vadbe pa je tek.


1. HIIT pospešuje Hujšanje: učinek EPOC

EPOC (Excess Post-Exercise Oxygen Consumption) se imenuje tudi »afterburn« efekt. Na kratko: Intenzivnost HIIT vadbe močno pospeši metabolizem. Hitrejši metabolizem pokuri večjo količino energije, ki jo telo pridobi z oksidacijo telesnih maščob.

To pomeni, da telo še dolgo časa po koncu HIIT vadbe pospešeno kuri maščobo. Metabolizem se s časom vrne nazaj na osnovni nivo, vendar to lahko traja celo do 48 ur (beri: zaradi 20 minutne vadbe telo še 2 dni pospešeno kuri maščobo).

Višja kot je intenzivnost HIIT vadbe, več maščobe bomo pokurili med in po vadbi. Metabolizem lahko dodatno stimuliramo z uporabo kvalitetnega fatburnerja, kot je npr. X3M Shredxx.2. Pospešuje Hujšanje: Povečana izguba maščobe v predelu trebuha

?? Nekateri zdaj nejeverno gledate, saj veste, da lokalna izguba maščobe ni mogoča. To je vsekakor res! Tisoči trebušnjakov nam ne bo pomagalo izgubiti maščobe na trebuhu (tukaj si lahko preberes "Kako naj dobim poletni Six Pack: Crunchi za bedake") !

Razporeditev maščobe določajo v največji meri naši geni, delno pa naši hormoni. Na gene ne moremo vplivati, obstajajo pa načini, kako stimuliramo prave hormone, ki nam lahko posredno pomagajo izgubljati na določenih mestih. Uganili ste: HIIT je eden od teh načinov treninga.


3. Pospešuje Hujšanje: Pokuri več maščobe kot vzdržljivostna kardio vadba

Znanstveniki so naredili raziskavo: primerjali so učinek HIIT vadbe in vzdržljivostne vadbe na kožno gubo. Merjenje kožne gube je najboljši pokazatelj podkožne maščobe.

Rezultati: po 20 tednih so izmerili kožno gubo obeh skupin na 6 standardnih točkah na telesu. Seštevek vseh šestih mest je bil v povprečju kar 9krat manjši pri skupini, ki je delala HIIT vadbo.4. Pospešuje Hujšanje: Poveča sposobnost telesa za oksidacijo maščobe

Adaptacija na HIIT vadbo povzroča v telesu vrsto kemičnih reakcij, ki vodijo do tega, da postane bolj učinkovito pri kurjenju maščobe. Ta adaptacija se zgodi že po 2 - 3 tednih oz. po sedmih HIIT vadbenih enotah.


5. Pospešuje Hujšanje: Stimulira nastanek novih mitohondrijev

Mitohondriji so celične strukture odgovorne za proizvodnjo energije. V njih iz maščob in OH nastaja energija. Več kot imamo mitohondrijev, bolj učinkovito bomo kurili zaužite kalorije.


Uspelo je tudi naši članici Sari Štrekelj.


6. Pospešuje Hujšanje: Izboljša inzulinsko občutljivost

Inzulinska občutljivost je merilo, kako naše celice reagirajo na inzulin. To je ključnega pomena za presnovo ogljikovih hidratov ter za preprečevanje debelosti in diabetesa. Če je inzulinska občutljivost slaba, mora trebušna slinavka (pankreas) izločati večje količine inzulina.

Pankreas se lahko utrudi in to vodi v nastanek diabetesa. Skoraj vsi patološko debeli ljudje imajo slabo inzulinsko občutljivost in sodijo v skupino, ki je najbolj ogrožena za nastanek diabetesa in težav s krvo- žilnim sistemom.

V ameriški raziskavi se je po 2 tednih HIIT-a inzulinska občutljivost izboljšala za 23%. Treningi so trajali 15 minut. Nekateri ekstrakti blokirajo absorpcijo ogljikovih hidratov in pozitivno vplivajo na inzulinsko obcutljivost: X3M Slim.


7. Poveča izločanje pomembnih hormonov

HIIT vadba ni zgolj učinkovit način za kurjenje maščobe. Ta način treninga v telesu stimulira sproščanje dveh najbolj pomembnih hormonov za hujšanje in rast mišic: testosteron in rastni hormon. Že po 10 minutah treninga so v krvi merljive pozitivne razlike v nivojih obeh hormonov..

Zopet velja: večja je intenzivnost, boljši je efekt.


8. Omogoča istočasno hujšanje in pridobivanje mišic

Zopet kontroverzna izjava, saj večina ve, da sta proces hujšanja in proces pridobivanja mišic inverzna procesa. To pomeni, da načeloma ne moreta potekati istočasno. Izjema so začetniki, ki prvih nekaj mesecev zaradi določenih telesnih adaptacij lahko s strukturiranim treningom in kvalitetno prehrano dosežejo oboje hkrati.HIIT vadba seveda ni čudežno zdravilo. Vsekakor je namenjena hujšanju in ni optimalen način za pridobivanje mišične mase. Vendar pa HIIT vadbo lahko delamo tudi z utežmi in na ta način stimuliramo rast mišic. Poleg tega HIIT stimulira izločanje testosterona, ki je najbolj pomemben hormon za pridobivanje mišic.

Še en uporaben nasvet: če smo v fazi pridobivanja mišične mase in se nam zdi, da smo pridobili nekaj maščobe, lahko en 20-minutni trening HIIT-a tedensko reši naše težave.


9. Izboljša VO2 max

To je pomembno prav za vse vrste športnikov.

V02 max nam pove, koliko kisika je telo sposobno transportirati in uporabiti med vadbo. Je izvrsten pokazatelj fizične pripravljenosti. Višji je VO2 max, v boljši formi smo. Če imamo visok VO2 max, bomo lahko dlje časa trenirali pri visoki intenzivnosti, brez da se utrudimo.10. HIIT trening je zelo praktičen

- Raznovrstnost: HIIT način vadbe lahko (kot smo napisali v uvodu) uporabimo za nešteto možnih kombinacij treninga

- Kratko in sladko: ni se nam potrebno 1 uro mučiti na tekaču ali kolesu. HIIT je končan v 20 minutah in je veliko učinkovitejši

- Oprema? Ni nujno potrebna. Lahko tečemo ali delamo vaje z lastno težo

HIIT vadba je izvrstno sredstvo za oblikovanje našega telesa.  Predvsem pa je superiorna oblika kardio treninga v primerjavi z aerobno vzdržljivostno vadbo. V vseh aspektih.

*Včasih se napredek pri dieti kljub vsemu ustavi. Preberi 7 Metod, ki bodo dale hujsanju nov pospesek
Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 10 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Mare Hojč, 15 let profesionalnega športa (SLO, ŠPA, AUT, NEM) in Inštruktor fitnesa FZS

Član strokovnega THE Team-a

X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 48,56€
Klubska cena: 33,99
THE BCAA (400 g)
Redna cena: 24,27€
Klubska cena: 16,99
X3M Whey (1800 g)
Redna cena: 64,27€
Klubska cena: 44,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov