HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  
Beljakovine

Beljakovine - osnovni gradnik vseh tkiv v telesu

Beljakovine so gotovo najbolj nepogrešljivo makro hranilo. Telo jih potrebuje za praktično vse funkcije, ki se odvijajo v zvezi z rastjo in regeneracijo različnih tkiv, zato je nadvse pomembno, da telesu vsak dan zagotovimo vsaj osnovne potrebe po beljakovinah.

Zakaj naše telo potrebuje beljakovine oz. proteine?

Naše telo je brez dvoma najboljši stroj z zelo logičnim delovanjem. Vedno zavaruje najpomembnejše organe, ki opravljajo osnovne telesne funkcije, na račun tistih, ki za golo preživetje niso odločilnega pomena. Iz tega sledi: če je v telesu premajhna količina zaužitih beljakovin, telo za osnovne funkcije in potrebe začne porabljati lastne beljakovine, ki pa se v največji meri nahajajo v skeletnem mišičju.

Izredno slaba novica za vsakogar, za resnega športnika - katastrofalna. Če torej želimo ne le, da naše telo ne zboli od premajhne količine zaužitih beljakovin, ampak je naš cilj tudi povečanje mišične mase, je torej absolutno esencialnega pomena, da povečamo vnos beljakovin.

Beljakovine si je potrebno predstavljati kot opeko oziroma beljakovine so gradniki naših celic. Sedaj si lahko predstavljate kako pomembne so beljakovine za naše telo.

Dovolj velik vnos beljakovin je pomemben za vse telesno aktivne ter tiste, ki želijo učinkovito pridobiti mišično maso. Prav tako beljakovine zagotavljajo optimalno regeneracijo telesa ter posledično boljši napredek pri specifičnem športu. Koliko beljakovin potrebuje naše telo?

Kakšen vnos je pravzaprav sploh potreben za povečanje mišične mase, je vroča tema, ki buri duhove in spada med najbolj prežvečene pogovore tako med strokovnjaki za prehrano, zdravniki, kot tudi prenekaterimi navdušenci za fitnes.

Mnenja so različna in celo študije kar precej variirajo v svojih dognanjih. Večina pa se v povprečju giblje še vedno okrog 2-3 g na kg telesne teže. Ta količina gotovo ne bo imela negativnih stranskih učinkov predoziranja pri zdravih posameznikih. Ker pa smo ljudje med seboj različni, je najbolje, da vsak zase ugotovi, kaj njegovemu telesu najbolj ustreza.

Preberite tudi: Med teorijo in prakso: Ali povečan vnos beljakovin koristi?


Biološka vrednost beljakovin

Biološka vrednost (BV) je vrednost, ki nam pove kako kvalitetne so beljakovine. Višji kot je % biološke vrednosti boljši izkoristek imajo določene beljakovine. Med živili je vodilno celo jajce, saj ima biološko vrednost 100. Nato sledi mleko (BV 91), goveje meso (BV 80), ribe (BV 76),... Beljakovine, ki so iz rastlinskih virov imajo praviloma nižjo biološko vrednost. Še najvišjo biološko vrednost med rastlinskimi viri ima soja (BV 74), grahove beljakovine (BV 52), koruza (BV 48),...

Zelo pomembno je, da uživate beljakovine z visoko biološko vrednostjo, saj imajo takšne beljakovine popolno aminokislinsko sestavo.Aminokislinska sestava beljakovin

Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, ki jih delimo na esencialne, neesencialne in pogojno esencialne aminokisline.

Včasih je bilo znano, da obstaja 20 različnih aminokislin, vendar po novih raziskavah obstaja kar 22 aminokislin.

- Esencialne aminokisline moramo v telo vnašati s prehran,o saj jih telo ni sposobno samo sintetizirati

- Neesencialne aminokisline pa telo samo proizvede s pomočjo drugih aminokislin

- Pogojno esencialna aminokislina kot je glutamin pa postane esencialnega pomena, kadar je telo izpostavljeno določenim pogojem (večja količina treninga, stres, bolezenjska stanja,..)


Beljakovinski oziroma proteinski dodatki

Dandanes je življenje precej hitro ter nam redko dopušča čas, da bi si večkrat na dan pripravili uravnotežen obrok. Posledično se večkrat prehranjujemo nezdravo, s hitro hrano in podobnim, ki našemu telesu še zdaleč ne zagotovi potrebnih hranil za optimalno rast in regeneracijo.

Belajkovine spadajo med tista makrohranila, ki jih je najtežje vnesti s pomočjo vsakodnevne prehrane. Sendvič ali hitri prigrizek kot je čokoladica telesu zagotovita hitro energijo, vendar pa ne dovolj beljakovin.

Prav zaradi tega razloga je smiselno k svoji vsakodnevni prehrani vključiti beljakovine v prahu oziroma proteinske praške.

Oglejmo si prednosti, ki jih prinašajo beljakovine oziroma proteini v prahu.

Kvaliteten beljakovinski obrok z visoko biološko vrednosjto in popolno aminokislinsko sestavo si lahko pripravite v samo eni minuti. Na trgu obstaja ogromno različnih beljakovinskih pripravkov, ki služijo svojemu namenu. Najbolj popularne beljakkovine v prahu so Whey oziroma sirotkini proteini. Njihova značilnost je, da imajo visok delež beljakovin, visoko biološko vrednost, nizko vsebnost ogljikovih hidratov ter maščob. Takšne bejakovine odlikuje hitra absorpcija, ker pomeni da jih lahko uporabljate neposredno po treningu in teko dneva kot nadomestek obroka. Vse to pa vodi k temu, da boste v prvi meri pospešili regeneracijo in mišično rast.

Več o tem kakšne beljakovinske pripravke vse poznamo si lahko preberete v našem članku: Proteini – katere izbrati?


Poizkusi naše najbolj priljubljene visoko odstotne proteine THE Amino Whey.

Beljakovinski napitek kot je THE Amino Whey vsebujejo sirotkine beljakovine z visokim deležem beljakovin, visoko biološko vrednost ter nizko vsebnostjo OH (sladkorja) ter maščob. Popolna aminokislinska sestava in hitra absorpcija zagotavlja hitrejšo regeneracijo po telesni aktivnosti. Pripravek je namenjen vsem, ki želijo shujšati, pridobiti mišično maso ali poskrbeti za aktivno telo.

 

Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 64,27€
Klubska cena: 44,99
-40% !
All in 1 PROTEIN (3000g + 500g FREE)
Redna cena: 82,84€
Akcijska cena: 49,70
X3M DIET Meal (750 g)
Redna cena: 31,41€
Klubska cena: 21,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov