HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 08.01.2016 ob 12:29
Pozdravljeni,

za obema kolenoma se mi že od decembra 2014, torej več kot eno leto, pojavlja pekoča bolečina. Koleno in noge so "normalno" gibljivi oz. vsaj sam ne opazim nobene večje razlike. Edini problem je kot rečeno pekoča bolečina. Zaradi tega nisem bil športno aktiven že več kot eno leto, težko tudi dlje časa hodim in stojim. Maksimum je kakšnih 5min, odvisno kako močno me peče. Bolečino bi najlažje opisal, kot bi me za koleni, pod kožo, opeklo sonce. Težišče bolečine večinoma za kolenoma, malo bolj proti notranji strani zadaj. Včasih se potem razširi tudi malo dlje na zunanjo stran oz. tudi drugam. Ko me peče, me peče na obeh straneh - nikoli samo na eni, ali samo na drugi strani. Včasih po nekaj dni bolečina ni močna, potem pa spet pride xy dan, ko ne delam nič fizičnega, bolečina pa je vseeno nazaj.

Enega ortopeda sem že zamenjal, ker me je po dveh obiskih gledal, kot da se mu lažem, zdaj imam novega, vendar imam pregled šele konec meseca. Obenem obiskujem tudi fiziatra, ki mi je predlagal terapijo z zeljem, Zell tabletami in mazanje s kremo (mešanica voltarena, ketonala in podobnih zadev). To sem poizkusil zadnji mesec, vendar mi ne pomaga preveč. Marca imel 5 ali 6 terapij pri fiziatru s tistimi pregrevalnimi napravmi in udarnimi valovi, pa ni kaj pomagalo. Od začetka poškodbe (dec-14) pa do poletja lani sem jemal tiste antiinflamatorijske tablete, si mazal za koleni z različnimi (večinoma hladnilnimi) kremami, ampak kolikor vem je tisto samo za lajšanje bolečine in sem potem raje nehal - podobno tudi z mazili.

Imam rentgenske slike, ultrazvok (ki ni odkril ničesar, nobene razlite tekočine), končno pa sem opravil tudi MR in spodaj prilagam izvid:

Levo: brez izliva. Kolateralna ligamenta sta v redu. Prav tako patelarni, zadnji križni je blago distendiran v femuralnem delu nehomogeno strukturiran. Sprednji križni je mestoma zadebeljen mestoma stanjšan, predvsem v tibialnem delu je dopustna parcialna manjša lezija. Hrustanec in meniski so v redu.

Desno: manj kot 5ml izliva, otoček kompakte v medialnem kondilu nima večjega patognomoničnega pomena. Kolateralni ligamenti so v redu, prav tako patelarni, zadnji križni je nehomogene strukture v srednjem delu zabrazgotinjen, blago distendiran. Degenerativno spremenjen sprednji križni ligament je mestoma precej stanjšan, dopustna je tudi parcialna lezija na prehodu iz tibialnega v centralni del. Meniska in hrustanec sta v redu.

Aja, mogoče še najbolj pomembno. Najverjetnjeje sem se poškodoval pri delu z eno izmed teh naprav, kajti fitnes sem obiskoval dva meseca, na te naprave pa sem se "spravil" šele nekaj dni pred poškodobo. Mogoče bi moral še omeniti, da imam precej močna stegna ("fuzbalska") in da tudi, ko nisem bil poškodovan, nog nisem mogel čisto iztegniti - prvi fiziater je rekel, da imam bolj kratke kite.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/3d/f8/c2/3df8c28c6d17323b421d628125ea88b9.jpg
http://www.criticalbench.com/exercises/pics/leg-press2.jpg
https://www.buyandsellfitness.com/wp-content/uploads/2014/10/vr3-leg-extension.jpg

Za vsakršno mnenje, nasvet, razlago izvidov bom IZREDNO hvaležen! Ta poškodba mi je res pokvarila prejšnje leto in res upam, da mi ne bo tudi letošnjega. Mogoče sem še kakšno stvar pozabil, ampak mislim, da ste si lahko ustvarili sliko.

Vse dobro želim, lep pozdrav!

Miha
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 10.01.2016 ob 16:14
Glede na izvid res ne bi vedel zakaj tako izrazite težave. Na obeh kolenih je sum na blažjo raztrganino ene od križnih vezi, vendar vsaj glede na sliko to stanje ni tako da bi delalo izrazite težave.
Mogoče bi se z atroskopijo dalo bolj podrobno pogledati kje so težave v kolenu oz, jih lažje oceniti. Vendar to vse spada v domeno ortopeda, tako da je najbolje da se kar z njim pomeniš.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 10.01.2016 ob 21:18
Slabi sprednji križni vezi lahko nakazujeta da je nekaj narobe z zadnjo ložo. Ampak brez pregleda situacije v živo je nesmiselno karkoli govoriti, treba je videt, naredit vse možne provokativne teste in tako naprej.

Kakšna je kaj tvoja drža v ledveno-medeničnem predelu hrbtenice?
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 11.01.2016 ob 21:51
Hvala obema za tako prijazna odgovora! Tale poškodba postaja pravi misterij.
Danes sem šel z izvidi k fiziatru in pravi, da imam stanjšane oz. natrgane križne vezi, to pa je to. Vnetja naj ne bi bilo. Zdaj sicer ne vem koliko je on strokovnjak za kolena, ampak se mi zdi, da nikomur več ne zaupam in verjamem 100%. Pravi, da imam prirojeno malo nepravilno zarasle pogačice in da je do poškodbe prišlo postopoma. Dobil sem 8x fizioterapijo, to pa je to. Saj se nekam vse skupaj premika, ampak ne vem...

Res zanimivo tisto glede zadnje lože! Prvič, ko sem začutil pekočo bolečino, sta me pekli obe zadnji loži. To je bilo po tistem, ko sem pričel z vajami na tistih napravah na fotografijah – po drugi strani je pa res, da sem prej v fitnesu delal bolk kardio vadbo in večinoma gonil kolo. Od pol ure do ene ure. Zdaj ne vem zaradi česar bi lahko prišlo do te poškodbe, lahko pa da je kombinacija obojega oz. vsega... mi je pa čudno, ker je bilo tako naenkrat, ker prej nisem imel kakšne hude poškodbe (3 leta nazaj sem prehodil El camino, ca. 900km hoje v enem mesecu in sem vneti pokostnici na nogah, ampak je potem bolečina izgnila. Je bila pa med pohodniki kar pogosta, tako da ni nekaj resnega. Nekaj me je še bolelo desno koleno, ampak po dveh, treh dnevih je minilo). Kakorkoli, nazaj v bližnjo preteklost - vem, da sem takrat še nekaj tednov mislil, da gre za poškodbo zadnje lože, ampak se je potem pekoča bolečina prestavila za koleno na notranjo stran, kot rečeno mi jo pa včasih, recimo sploh zadnje dni, vleče od zadaj po notranji strani malo naprej, pod koleno.

Moja drža v ledveno-medeničnem predelu res ni čisto ok. Pred leti na sistematskem v okviru faksa ni bila ok, je zdravnia rekla, da vseeno ni tako hudo nepravilna. Sem pa dokaj sključen, ko sedim. Saj si mislil na to, ne? Lahko naredim morda kakšen test sam doma, da ugotovim kako nepravilna je drža? Če rabita morda še kakšno informacijo, povejta. Aja, kri sem dal v zadnjem letu že 2x, pa je vedno ok, tako da pravi da sigurno nimam nič vneto.

Hvala še enkrat!
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 11.01.2016 ob 22:30
Zdravo,

za držo sprašujem zato ker pretirano raven hrbet v ledvenem delu nakazuje na zategnjeno/kratko zadnjo ložo, pretirana ledvena krivina pa na šibko zadnjo ložo. Nek orientacijski test je sledeč: postaviš se ob povsem steno, v sproščeni stoji... med spodnjim delom hrbta in steno mora ostati nekje prostora za dlan ali malo več. Izrazito veliko prostora pomeni poudarjeno led. krivino, kar pa je lahko tudi posledica sključenosti zgornjega hrbta. Lahko pošlješ tudi kako sliko, tudi na zasebno sporočilo lahko, ti bom z veseljem povedal kako je z držo.

Vsekakor bi lahko šlo za nekaj v zvezi z zadnjo ložo, namreč sprednja križana vez in zadnja loža sta sinergista - oba preprečujeta pomik golenice naprej glede na stegnenico. Ker so križne vezi slabe, bi predvideval, da so bile neke obremenitve v tej smeri. Leg press, sploh če so nerodno postavljene noge, bi lahko bil vzrok. Kaj bi pa tvoja patologija točno lahko bila pa iskreno nimam pojma, ker se na koleno ne spoznam kaj dosti, sploh pa ne za to vrsto bolečine, ki jo opisuješ. Vnetje tetiv zadnje lože bi lahko povzročalo kaj takega, lahko bi šlo tudi za vnetje burze, vendar to je res čista špekulacija.
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 13.01.2016 ob 14:04
Zdravo,

sem naredil ta test s punco in imam res malo prostora v primerjavi z njo. Pa kot rečeno nog že po defaultu ne morem čisto stegniti, imam močna stegna in očitno kratke kite. Še kakšen nasvet, ideja? Imam napotnico za 8x fizioterapijo - Dobrna, Topolščica - kaj bolj priporočate?

Pa včeraj sem bil še pri enem strokovnjaku za kolena, pa me je praktično nagnal iz ambulante in rekel, da mi ne mora pomagati, češ da je to vse v moji glavin in da imam le mehek hrustanec. Zdaj težko je biti miren, kot ti nek strokovnjak pravi, da imaš skorajda fuč vezi in ne boš več mogel športati brez opornic, naslednji dan pa ti drug strokovnjak reče, da ni nič narobe in da si že 13 mesecev bolečino domišljam. No, slednje ni res, saj nisem nek hipohonder, ki nima boljšega dela, kot hoditi k zdravnikom. Aja, fiziater mi je predlagal glukozamin tablete (zdaj že kakšen mesec jemljem Zeel, ki pa ne pomagajo, vsaj ne še zdaj) - menda so za krepitev hrustanca. Zdaj vidim, da se prodajajo kot prehrambni nadomestki, lahko kdo preglada kakšne specifične oz. mislite, da bo pomagalo?

Uh, tole res že postaja naporno.

Hvala še enkrat!
lp
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 13.01.2016 ob 18:53
Glede glukozamina ne bi vedel koliko pomaga, nekateri pravijo da so tablete bolj tako - tako, ampak je verjetno vredno poskusiti, če gre res za obrabe hrustanca ( v izvidu sicer piše da je ok ...).

V bistvu ti res kaj dosti ne morem svetovat več, situacija je res nekoliko nenavadna. To z ložo sem omenil res zgolj kot eno od možnosti. Lahko bi poskusil z raztezanjem, ampak zaenkrat vseeno verjetno bolje, da opraviš predvideno fizioterapijo (se zna zgodit, da bo tudi kak razteg med vsebinami le te).
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 20.01.2016 ob 11:11
Zdravo,

se še enkrat oglašam. Ker me je tisti dr. "nagnal" in poslal k novi radiologinji, da še enkrat pregleda mojo magnetno, sem dobil tokrat nov izvid, pa piše očitno čisto drugače:

- minimalen izliv obojestransko
- ni znakov za rupturo meniskov. Začetna degeneracija post. roga med. meniska obojestransko
- osteohondralnih lezij ni videti
- kolateralni ligamentarni apart je v mejah normalnega
- v poplitealnih koatanjah ni patoloških sprememb
- ACL in PCL sta obojestransko ohranjena

Kaj zdaj to pomeni - da so križne vezi ok, ampak je nekaj narobe z meniski?
Dobil sem že fizioterapijo, na katero čakam, ampak na podlagi tisega prvega izvida (torej natrgane križne vezi). Zato me zanima, če je nevarno, da grem na to fizioterapijo, saj imam očitno bolj probleme z meniski? Predvidevam in upam pa, da so vaje za obe poškodbi podobne in da ne bo kakšnih težav, da bi si npr. z vajami za križne vezi še bolj poškodoval meniske?

Hvala še enkrat!
lp
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 20.01.2016 ob 14:25
Tudi na tem izvidu nekih večjih posebnosti ni, vezi naj bi bile popolnoma ok. Glede meniskusov, to niso take spremembe da bi bil v skrbeh. Gre za stanje ki se ga da lepo rešiti artroskopsko.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 25.01.2016 ob 14:57
Hvala Aleksandar!

samo še to. Fizioterapijo imam predpisano za poškodobo križnih vezi, zato me zdaj malo skrbi, ker očitno imam poškodobave meniskuse. Se vaje precej razlikujejo oz. so tako specifične, da bi me moralo skrbeti?

lp
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov