HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Vitamin C

Vitamin C oziroma L-askorbinska kislina in askorbat naše telo ne zmore proizvesti, zato ga je potrebno vnašati s pomočjo živil. Vitamin C je za naše telo izjemnega pomena, saj uravnava veliko telesnih funkcij.

Vloga vitamina C

Vitamin C ima izredno pomembno vlogo pri bioloških procesih v našem telesu saj je pomemben za veliko funkcij, ki ohranjajo naš telesni sistem zdrav in vitalen.

Vitamin C je zelo dobro poznan kot odličen antioksidant, ki ščiti telo pred prostimi radikali in v kombinaciji z vitaminom E zmanjša možnost oksidativnega stresa ter poškodbo DNK. Pomaga pri izboljšanju imunskega sistema in omogoča optimalno absorpcijo železa v našem telesu. Vitamin C poskrbi za naravno tvorbo kolagena, kar bo razveselilo predvsem predstavnice nežnejšega spola. Pomemben vpliv mu pripisujejo tudi pri delovanju živčevja in možganov.

Vitamin C se absorbira v tankem črevesu, značilnost vitamina C je, da se absorbira v celoti če ga dodajamo v manjših odmerkih. Če so odmerki večji kot 2000 mg se ga lahko absorbira tudi manj kot 20%. Ker gre za vitamin, ki je topen v vodi je zelo pomembno, da vsakodnevno vanašamo vitamin C saj ga izločimo z urinom. Po drugi strani pa je pomembno vedeti tudi to, da se z vitaminom C ne moremo predozirati saj ga izločimo z urinom.

Visoki odmerki vitamina C (več kot 2000 mg) lahko dražijo želodec in črevesje, povzročijo pa lahko tudi ledvične kamne.


Pomanjkanje vitamina C

Najbolj značilen simptom pomanjkanja vitamina C je skorbut. Skorbut je bil poznan predvsem v 18. stoletju in predvsem pri mornarjih, ki dlje časa niso uživali vitamina C. Značilnost za skorbut so boleče in otekle dlesni ter krvavitev iz dlesni. Rane se slabo celijo in telo je na splošno zelo izčrpano.

Če naše telo dlje časa ne dobi dovolj vitamina C je posledica padec imunskega sistema, slabokrvnost, slabše celjenje ran in večja možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni ter razvoj raka.

Vitamin C je zelo nestabilen vitamin, kar pomeni da se njegova vsebnost v živilih zmanjša z toplotno obdelavo in celo z prisotnostjo kisika ali svetlobe. Celo rezanje, mletje ali pasiranje zmanjša vsebnost vitamina C v živilu. Vrednost se lahko manjša celo za 50%.

Zato je pomembno, da živila ki vsebujejo vitamin C skladiščimo pravilno in uživamo surova brez obdelave.


Dnevne potrebe po vitaminu C

Splošna priporočila prehranskih smernic narekujejo, da osebe starejše od 13 let, dnevno v povprečju potrebujejo vsaj 100 mg vitamina C. Nosečnice potrebujejo 110-150 mg vitamina C. Telesna aktivnost, infekcije in zunanji vplivi pa še dodatno povečajo potrebe po vitaminu C. Tako recimo športniki in telesno aktivni protrebujejo dnevno vsaj 1000 mg vitamina C.Kje se nahaja vitamin C

Vitamin C najdemo v živilih kot so zelje, brokoli, ohrovt, cvetača, špinača, banane, različni citrusi (limone, pomaranče, grenivke), kivi, paprika, ribez, jagode, paradižnik, kosmulje, koromač, peteršilj in krompir. Kot že rečeno je vitamin C vodotopni vitamin in zato ni bojazni, da bi ga zaužili preveč. V večini primerih ga zaužijemo celo premalo. Zato morajo športniki in telesno aktivni posamezniki posegati po prehranskih dopolnilih, ki omogočajo dodaten vnos vitamina C.

Vitamin C je vitamin, ki ga naše telo potrebuje vsak dan in je ključnega pomena za optimalno delovanje našega telesa. Prehranjujte se raznovrstno in izbirajte sveža ter lokalna živila. Športniki in telesno aktivni pa dodajajte vitamin C tudi v obliki prehranskih dopolnil.


BE THE BEST - Bodi najboljši

THE Omega 3 (350 softgel kaps.)
Redna cena: 28,56€
Klubska cena: 19,99
THE Immune System Complex (120 kaps.)
Redna cena: 17,13€
Klubska cena: 11,99
THE Vitamin C (100 kaps.)
Redna cena: 11,41€
Klubska cena: 7,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov