HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Skrite kalorije v prehrani

Nehote veliko posameznikov zaužije tako imenovane skrite kalorije. Skrite kalorije lahko negativno vplivajo na povečanje telesne teže ali pa onemogočijo proces hujšanja.

Kaj je kilo kalorija (kcal)?

Kilo kalorija (kcal) je mreska enota za energijsko vrednost živil oziroma na kratko jo pogovorno imenujemo kar kalorija.

Kalorije predstavljajo seštevek makrohranil v določenem živilu.

• Beljakovine vsebujejo 4 kcal/g

• Ogljikovi hidrati vsebujejo 4 kcal/g

• Maščoba vsebuje 9 kcal/g

• Alkohol vsebuje 7 kcal/g


Na vsakem živilu lahko vidite tabelo hranilnih vrednosti v kateri so zabeležene vrednosti živila na 100 g, oziroma nekateri navajajo tudi vrednosti glede na priporočen odmerek.

Potrebno je omeniti, da podatki na živilu niso 100% točni ampak gre za povprečne vrednosti določenega živila, zato lahko prihaja do manjših odstopanj.


Kje vse se nahajajo skrite kalorije

Skrite kalorije se v živilih nahajajo v obliki sladkorja in maščob. V nadaljevanju bomo predstavili kje vse se lahko skrivajo določene kalorije, ki za naše telo ne predstavljajo koristne hranilne vrednosti.


Sladke pijače

Za vodo vemo, da ne vsebuje kalorij in je za naše telo tako imenovani vir življenja. Sladke pijače v obliki sokov, gaziranih pijač in vode z okusi vsebujejo dodatne kalorije, ki za naše telo nimajo bistvene koristi ampak vsebujejo tekoče kalorij v obliki sladkorja.

Če morate omejiti kalorični vnos vam ne priporočamo, da uživate takšne pijače.

Pa si poglejmo en primer, ki nazorno pokaže koliko skritih kalorij lahko zaužijete z 1 litrom sadnega soka.

Na tabeli hranilnih vrednosti piše takole...

Hranilne vrednosti na 100 ml

Kcal 52

Beljakovine 0,1 g

Ogljikovi hidrati 12 g

Sladkorji 11 g

Prehranske vlaknine 0,2 g


Če tole pretvorimo, da dnevno zaužijemo 1 liter oziroma 1000 ml takšnega soka dobimo naslednje vrednosti:

Kcal 520

Beljakovine 1 g

Ogljikovi hidrati 120 g

Sladkorji 110 g

Prehranske vlaknine 2 g

520 kcal predstavlja vrednost enega obilnega kosila, ki vsebuje 200 g piščančjih prsi, 100 g riža in mešano solata z bučnim oljem. Od takšnega obroka bi bili nekaj časa siti, 1 liter soka pa predstavlja samo tekoče kalorije od katerih niste imeli nobene koristi.

Alternativa sladkim pijačam so lahko pijače s sladili s katerimi pa seveda ni priporočljivo petiravati.

V naši ponudbi pa se lahko odličite za odličen napitek THE Green Tea DRINK, ki vsebuje čisti ekstrakt zelenega čaja in ne vsebuje kalorij.


Alkoholne pijače

Tako kot za sladke pijače velja tudi za alkohol, da vsebuje kalorije. 1 g alkohola vsebuje 7 kcal in če k temu prištejemo še to, da mešamo alkohol s sladkimi pijačami lahko brez težav zaužijemo veliko nepotrebnih kalorij. Pa še en velik minus, ki ga imajo kalorije iz alkohola je ta, da se alkohol ne porabi za energijo ampak se v večjem deležu skladišči v maščobnem tkivu. Šport in alkohol pa vsekakor ne spadata skupaj :)


Jogurti in podobni pripravki

Ker živimo v času kjer je pomembno kakšen okus ima določeno živilo so se v prehranski industriji odločili, da bodo izboljšali okus določenih živil. Prevsem sadni jogurti so problematični, ki vsebujejo minimalni sadni delež imajo pa dodan sladkor in arome. Boljša izbira je navadni jogurt in dodano sadje po lastni izbiri, tako si boste pripravili okusen in hranljiv obrok.

Enako velja za sadne skute in podobne mlečne izdelke z okusi.


Oreški

Oreški predstavljajo v prehrani odličen vir maščob in je živilo, ki spada med tako imenovana zdrava živila. Težava oreščkov pa je ravno v tem, da jih smatramo za zdravo živilo in da so kalorično zelo bogati. Kar 40-45% oreščkov sestavljajo maščobe. Oreški so vsekakor priporočljivi, vendar je potrebno paziti na količino, ki jo zaužijemo.


Kosmiči oziroma musliji

Komercializacija kosmičev in muslijev je prinesla več slabega kot koristnega, saj večina teh izdelkov vsebuje dodan sladkor ali pa so celo obliti s sladkorjem ali določenimi prelivi. Vsi ti dodatki predstavljajo skrite in dodane kalorije ter dodan sladkor, ki izboljša okus. Na trgovinski policah boste našli imena kot so »fitness musliji« in podobno, ki so vse kaj drugega kot »fit«.

Alternativa je, da si sami naredite svoje kosmiče oziroma muslije. Kot osnovo izberite ovsene, prosene ali ječmene kosmiče katerim dodajte suho sadje in oreške po želji s katerimi tudi ni dobro pretiravati.

Tudi zdrava živila lahko vsebujejo skrite kalorije in dodan sladkor, zato je vedno priporočljivo, da preberete deklaracijo na izdelku.


BE THE BEST - Bodi najboljši

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 67,13€
Klubska cena: 46,99
THE Vitamin Strong (120 tab.)
Redna cena: 29,99€
Klubska cena: 20,99
THE Green Tea DRINK (300 g)
Redna cena: 28,56€
Klubska cena: 19,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov