HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Način prehranjevanja: Intermittent fasting

Intermittent fasting je način prehranjevanja, ki se je zelo dobro uveljavil pri populaciji, ki imajo hiter življenjski tempo in jim ne ustreza, da bi jedli na vsake 3 ure ter imeli dnevno 5-6 obrokov.

Želiš shujšati ali se bolj zdravo prehranjevati?

Način prehranjevanja kot je Intermittent fasting lahko ustreza določenim posameznikom, ki želijo shujšati ali se bolj zdravo prehranjevati. Ni pa nujno, da takšen način ustreza vsakomur. Prinaša pa lahko veliko prednosti, katere bodo navedene v nadaljevanju.

Intermittent fasting je način prehranjevanja, ki ni nobena revolucionarna ali nova metoda prehranjevanja. Takšen način prehranjevanja je človeku poznan že skozi vso zgodovino obstoja. »Paleo človek« je poznan kot lovec in nabiralec in je jedel le takrat kadar si je kaj ulovil ali nabral. Starodavni lovci in nabiralci so jedli le občasno. Zaradi teh razlogov je sposobnost našega organizma prilagojena oziroma se lahko prilagodi tudi tako, da deluje brez težav fizično ter psihično z omejenim vnosom hrane.

Pri načinu prehranjevanja kot je Intermittent fasting se izmenjujeta dve fazi.

Faza postenja: v tej fazi ne vnašamo nobene hrane. Faza naj traja 12, 16 ali 20 ur. Pijemo lahko le tekočino in vnašamo določene prehranske dodatke (več v nadaljevanju).

V prvih nekaj dneh bo predvsem težava v tem, da boste brez energije, slabo se boste počutili, prisotna bo tudi lakota. Čez nekaj dni bodo omenjeni znaki izginili in vaše telo se bo prilagodilo novemu režimu prehranjevanja. Zato predlagam, da začnete fazo postenja ko boste več časa doma (čez vikend).

Faza hranjenja: v tej fazi lahko zaužijete poljubno število obrokov, pomembno je, da zaužijete dnevni vnos kalorij, ki je prilagojen vsakemu posamezniku. Vnos beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob mora biti prilagojen glede na vaš cilj in potrebe. Faza hranjenja traja vse do konca dneva.

Po fazi hranjenja nato spet sledi faza postenja in tako se vsakodnevno izmenjujeta obe fazi.


Različice Intermittent fasting prehranjevanja

Glede na smernice, ki jih daje Intermittent fasting prehranjevanje, se je oblikovalo več različnih različic. Na kratko bomo vam predstavili dve najbolj popularni in uveljavljeni metodi.

The Warrior diet

Ena izmed najbolj popularnih in najbolj natančnih metod Intermittent fasting principa prehranjevanja. Faza postenja traja 20 ur, nato sledi en večji obrok, ki ima točno določena razmerja hranil. V fazi postenja je pri tej metodi dovoljeno prekiniti in vnašati nekaj beljakovin, sadja in maščob, to fazo se lahko poimenuje tudi kot »undereating phase«.


Lean Gains

Metoda je primerna predvsem za fitnes navdušence in je najbolj enostavna za izvajanje.

Metodo prehranjevanja je opisal Martin Berkhan in ključna ideja tega prehranjevanja je, da je telo v fazi postenja 16 ur. Nato sledi 8 ur faze prehranjevanja.

Priporočen je večji vnos beljakovin ter ogljikovih hidratov na dan kadar treniramo. Tisti dan kadar ni treninga pa se priporoča na splošno manjši vnos kalorij, vendar je potrebno ohranjati visok vnos beljakovin, znižati vnos ogljikovih hidratov, povečati vnos maščob.


Priporočeni prehranski dodatki

Za optimalno izvajanje Intermittent fasting principa prehranjevanja v kombinaciji s treningom je potrebno optimizirati tudi prehranske dodatke. Za boljšo regeneracijo in sintezo beljakovin vam bomo predstavili kateri dodatki so priporočljivi, da bosta vaš trening in prehrana optimalno naravnana k vašim rezultatom.


Na tešče

Glutamin je aminokislina, ki je v skeletnem mišičju od vseh najbolj zastopana in sicer kar 61% mišic je sestavljeno iz glutamina. Glutamin zelo dobro vpliva na izboljšanje imunskega sistema in preprečuje razgradnjo mišične mase. Zato vam na tešče priporočamo 10g THE Glutamine, ki ga zmešate v 2 dcl mlačne vode.


Tekom dneva

BCAA aminokisline pomagajo pri sintezi beljakovin in preprečujejo razgradnjo mišične mase. Priporočamo vnos 10-15g THE BCAA aminokislin tekom dneva v fazi postenja.

Pred treningom

Intermittent fasting prehranjevanje je naravnano k temu, da boste pokurili odvečne kilograme in se znebili maščobnih zalog. Da boš vaš trening še učinkovitejši ter poraba maščob še boljša priporočamo, da zaužijete »fatburner« kot je X3M ShredXX, ki vsebuje stimulanse kot so kofein, guarana in zeleni čaj. Stimulansi vam bodo pomagali, da boste na treningu imeli več energije ter dvignili nivo sposobnosti. Dodan L-carnitine pa bo izboljšal porabo maščob med samo aktivnostjo.


Med treningom

Za preprečevanje razgradnje mišične mase in boljšo regeneracijo priporočamo, da si v bidon z 800 ml vode zmešate kombinacijo 30g X3M Pump, ki vsebuje esencialne aminokisline, ter 30g ogljikovih hidratov v prahu kot je THE Maltocarb. Tako boste telo oskrbovali z vsemi potrebnimi hranili, ki jih med aktivnostjo potrebuje.


Po treningu

Takoj po treningu priporočamo, da zaužijete sirotkine proteine (Whey protein), kot je THE Amino Whey 30-40g po aktivnosti. V primeru, da je bil vaš trening z utežmi oziroma z obremenitvijo dodajte k THE Amino Whey proteinom še 30-40g THE Maltocarb. Tako boste zapolni glikogenske rezerve in sprožili proces regeneracije po treningu.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od 10 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 67,13€
Klubska cena: 46,99
-40% !
X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 48,56€
Akcijska cena: 29,14
X3M Pump (1000 g)
Redna cena: 35,70€
Klubska cena: 24,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov