HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Hujšanje: Kaj Narediti, Ko Se Napredek Pri Hujšanju Ustavi? 7 Preverjenih Metod

Dejstvo je, da ima vsak pristop k oblikovanju telesa meje učinkovitosti oz. bo enkrat dosegel točko, na kateri ne bo več prinašal rezultatov. To velja tako za pridobivanje in oblikovanje mišic, kot za izgubo maščobe oz. hujšanje. V tem blogu bo govora o slednjem.Za hujšanje je pomembna vztrajnost

Ta fenomen je doživel vsakdo, ki je bil dovolj vztrajen in se je dalj časa držal predpisanega režima prehrane in aktivnosti. Najprej je bilo vse ok.

Napredek je bil na začetku celo presenetljiv, sčasoma je postal dober, potem soliden, sprejemljiv,.. Dokler ni postal nesprejemljiv, saj rezultatov ni bilo več mogoče opaziti ne v ogledalu, ne na tehtnici, ne pri meritvah s kaliperjem.

Sledi logično vprašanje: če delam vse »prav«, zakaj za božjo voljo ne morem več shujšati?

To je eno pogostejših vprašanj, ki jih postavljajo na THE Nutrition forumu in THE Nutrition Facebook strani.Odgovor je adaptacija. Telo se prilagodi.

Logika telesa je namreč naslednja: praznijo se shrambe (beri: maščobne zaloge). Če se shrambe popolnoma izpraznijo, ne bo moglo vzdrževati osnovnih življenjskih funkcij.

Za telo maščoba namreč ni sovražnik št. 1, temveč zelo pomemben vir shranjene energije, katerega ves čas uporablja za vzdrževanje nešteto mikro-procesov, ki se v njem odvijajo. Ravnati mora previdno.

Bolj, ko so shrambe prazne, bolj se telo »bori« proti temu, da bi se še bolj izpraznile. Svoje metabolne procese prilagodi trenutnemu kaloričnemu vnosu in porabi. Na vsak način se upira dodatnemu praznjenju življenjsko pomembnih energijskih zalog. Tu gre za nagon preživetja, ki je zapisan v naš DNK še iz časov pračloveka, ko je bila hrana relativno redka dobrina.

Kako torej telo prepričati, da je hrane dovolj in ni potrebno »šparati«?

Nekaj moramo SPREMENITI!Kaj je potrebno spremeniti za uspešno hujšanje v naprej?

Za uspešno hujšanje sta ključni 2 komponentni:

1. Pravilna prehrana (70% uspeha pri hujšanju)

2. Aktivnost/ trening (30% uspeha pri hujšanju)

Nižji je naš procent maščobe, BOLJ POMEMBNA POSTANE KOMPONENTA PREHRANE (do 90% uspeha pri hujšanju)!


Tukaj bomo našteli 7 Sprememb/ Metod, ki bodo pomagale pospešiti proces hujšanja:

1. Cikliranje kalorij iz OH

Ljudje večinoma najdejo svoj Program Prehrane na internetu ali pa jim ga predlaga prijatelj. Včasih ga celo kupijo od osebnega trenerja. V tem programu so izračunane kalorije in napisan jedilnik, ki je vsak dan enak. Tak pristop je dolgoročno obsojen na zaustavitev napredka.

Rešitev je v cikliranju kalorij. Nekaj dni nizkega vnosa, katerim sledi 1 dan visokega vnosa. Obstaja več variant: 6 Nizkih/ 1 Visok; ali pa: Trije Nizki /1 Srednji /2 Nizka/ 1 Visok …


Si vedel, da si lahko na dan višjih OH privoščiš tudi pico? Ampak ne katerokoli. Preveri recept, kako se pripravi zdravo pico na naši spletni strani.


POMEMBNO: Zmanjšujemo/ zvišujemo predvsem kalorije iz Ogljikovih Hidratov. Vnos Beljakovin in Maščob ostane bolj ali manj konstanten.

** Za natančen opis te izredno učinkovite diete, si poglej THE Revijo Poletje 2012 (str. 5 – 7)


2. Čas vnosa makronutrientov (predvsem OH)

Ste vedeli, da ni pomembna samo količina, temveč tudi čas vnosa makronutrientov? Lahko pospešuje ali pa zavira napredek. To velja predvsem za ogljikove hidrate. Najbolj optimalen čas za uživanje OH je neposredno po treningu z utežmi oz. po intenzivnem treningu. Takrat je telo hormonsko v najboljšem stanju, da ogljikove hidrate shrani v glikogen, namesto v maščobe.

**Kakšna je najbolj optimalna razporeditev hranil preko dneva, si preberi v enem naših najbolj branih blogov: »Hujšanje in Ogljikovi Hidrati: Kdaj jesti OH, če želimo shujšati«3. Zmanjšaj »pregrešne obroke«

Pregrešni obroki so obroki, ko si lahko privoščimo našo najljubšo jed. Raziskave so ugotovile, da ti obroki niso nujno nekaj slabega za dieto. Nasprotno. V pravilno sestavljenem planu prehrane so celo potrebni, saj stimulirajo metabolizem. Primer diete, ki je idealna za uporabo »pregrešnih obrokov«, je cik – cak dieta (str. 5 - 7).

Vendar pa, po več dnevih nizkega vnosa kalorij in občutka lakote, ljudje včasih pretiravamo. V tem obroku pojemo preveč ali pa »pregrešni obrok« spremenimo kar v »pregrešni dan«. Na ta način lahko izničimo napredek celega tedna.4. Kardio na tešče

Raziskave so pokazale, da kardio na tešče pokuri več maščobe, kot kardio po obroku. Zakaj? Na tešče so nivoji glukoze in inzulina v krvi nizki. To pomeni, da telo energijo za aktivnost pridobiva pretežno iz maščob. Najboljši je HIIT kardio, ki je dokazano veliko učinkovitejši od aerobnega kardia.

V teščem stanju pa so bolj izpostavljene tudi naše mišice. Telo jih namreč prav tako lahko razgradi in pretvori v energijo. Proces se imenuje mišični katabolizem. Temu se moramo na vsak način izogniti! Za preprečevanje katabolizma je pred aktivnostjo priporočljivo popiti whey proteine, ki so bogat vir aminokislin. Še boljša rešitev pa so čiste esencialne aminokisline BCAA s povečano vsebnostjo levcina.


5. Zmanjšaj dnevni vnos OH

Dejstvo: Kadar so nivoji inzulina visoki, telo ne more kuriti maščobe.

Dejstvo: Samo ogljikovi hidrati lahko povzročijo hiter dvig inzulina.

Facit: če želimo shujšati, mora biti eden od ciljev, da držimo nivoje inzulina nizke (razen po treningu z utežmi). To pomeni, da uživamo OH z nizkim glikemičnim indeksom in v manjših količinah. Priporočljivo je veliko zelenjave, sadje pa v zmernih količinah (jabolka, grenivke, jagodičje). Poglejte si 6 najboljših živil za hujšanje.


Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


6. Pazi na »skrite« vire sladkorja

Mlečni produkti in sadje sodijo v zdrav uravnotežen prehranski režim. Vendar pa vsebujejo sladkor. Prevelike količine laktoze (mlečni sladkor) in fruktoze (sadni sladkor) vplivajo negativno na hujšanje. Zmanjšaj vnos obojega na največ 1krat dnevno. Po potrebi manj.


7. Intervalni post (ang: intermittent fasting)

Beseda postenje ima negativno konotacijo. Povezana je s pretiravanjem in nezdravim mučenjem telesa. Izjema so verski razlogi.

V tem primeru pa ne gre ne za eno, ne za drugo. Intervalni post je eden izmed novejših pristopov k hujšanju. Predstavlja konceptualno nasprotje splošno sprejetemu načinu prehranjevanja, da je potrebno vnos hrane razporediti preko dneva. Osnovni princip Intervalnega Posta pravi, da vse dnevne kalorije užijemo v določenem časovnem intervalu nekaj ur. V 8 urah /6 urah/ 4 urah.. Ostalih 16 ur/ 18 ur/ 20 ur se postimo.

Primer: Vse dnevne kalorije užijemo od 14h – 22h in se od 22h – 14h postimo. Na tak način optimiziramo hormone za hujšanje. (*tudi ta pristop nam omogoča držati nizek nivo inzulina).

Kvaliteten Fat Burner bo pospešil metabolizem in zmanjšal apetit.


Preberi, kako je uspelo našemu članu Juretu Dimcu.


Pozoren bralec je opazil, da je od 7 metod za pospešitev zastalega napredka pri hujšanju, kar 6 povezanih s SPREMEMBAMI V PREHRANI. Ena je v zvezi s povečano AKTIVNOSTJO. Zopet jasen dokaz, da je osnova vsake oblike hujšanja PRAVILNA PREHRANA.

 

Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 13 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Mare Hojč, 15 let profesionalnega športa (SLO, ŠPA, AUT, NEM) in Inštruktor fitnesa FZS

Član strokovnega THE Team-a

X3M ShredXX (60 kaps.)
Redna cena: 24,27€
Klubska cena: 16,99
X3M Slim* (60 kaps.)
Redna cena: 17,13€
Klubska cena: 11,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov