HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Hujšanje: 5 najpogostejših napak

V poletnih mesecih si vsak želi imeti čim lepšo postavo. Nekateri že pridno trenirajo celo leto in so pred poletnimi meseci samo še malenkost zaostrili prehrano ter povečali količino treninga. Nekateri pa so se ali pa se bodo hujšanja lotili v zadnjem trenutku. Prav ta skupina ljudi, ki se srečuje s hujšanjem in oblikovanjem postave v zadnjem trenutku dela največje napake pri hujšanju.

Danes vam bom predstavil 5 največjih napak, ki so ključne da ne morete shujšati.

#1 napaka – stradanje

Večina, ki si želi shujšati se poslužuje radikalnih metod in omeji vnos hrane na minimum. Že takoj na začetku vam povem, da s takšnim pristopom ne boste uspešni. Nakopali si boste zdravstvene težave, slabo počutje in vaš nivo energije bo na minimumu. Vaše telo bo prepoznalo, da ste omejili vnos hrane na minimum in s tem boste si dodatno upočasnili vaš metabolizem. Vaša poraba kalorij se bo zmanjšala in telo bo začelo načenjati telesne beljakovine (mišično maso). Izguba telesne maščobe se bo pa ustavila. Zaradi tega tudi ni dobro, da se pri hujšanju osredotočate samo na izgubljene kilograme na tehtnici.

Kadar se lotite hujšanja je potrebno zadovoljiti potrebe po hranilih, ki jih vaše telo potrebuje. Da bo pa vaše hujšanje uspešno pa morate ustvariti kalorični deficit (primanjkljaj).

Za vas smo že pred časom pripravili načrt prehrane:

2-mesečne priprave na poletje - prehrana za hujšanje


#2 napaka – tekoče kalorije

Večina se sploh ne zaveda, da lahko svojo shujševalno pot sabotirate s tem, ko vnašate tekoče kalorije, ki so skrite v sladkih pijačah. Za primer vzemimo pomarančni sok iz tetrapaka. Povprečno 1 dcl pomarančnega soka vsebuje kar 10 g ogljikovih hidratov (od tega kar 8 g sladkorja). To pomeni, da če spijete 1 liter pomarančnega soka dnevno vnesete 100 g ogljikovih hidratov (od tega 80 g sladkorja), kar predstavlja 400 kcal kaloričnega vnosa iz ogljikovih hidratov, ki ste jih zaužili v obliki tekočine. Ta tekočina vas ni nasitila in tudi ni prispevala k dodatnemu vnosu vitaminov in mineralov, saj takšen sok vsebuje res minimalne količine vitaminov in mineralov. Podoba zgodba je z gaziranimi pijačami in drugimi sokovi.

Zato vam priporočam, da pijete vodo ali napitek kot je THE Green Tea Drink , ki vsebuje čisti ekstrakt zelenega čaja, ne vsebuje kalorij in je odličnega okusa ;)


#3 napaka – izogibate se vnosu maščobe

Eden od mitov, ki še vedno krožijo je ta, da če uživamo maščobo v obliki hrane se ta nato skladišči v našem telesu kot maščobno tkivo. Zaradi tega se večina strogo izogiba maščobam v hrani in uživa »low fat« oziroma »light« izdelke. S tem početjem si delate več škode kot koristi.

Izberite maščobe kot so ribje olje (THE Omega-3), orehi, mandlji, lešniki, indijski oreščki, prečiščeno maslo in rumenjak v jajcih. Te maščobe vam bodo pomagale pri uravnavanju apetita, pomagale vam bodo izločati hormone v telesu, izboljšale vam bodo delovanje možganov, pospešile metabolizem in posledično izboljšale počutje.

Če si ljubitelj masla iz indijskih oreščkov ali mandljevega masla imamo zate dobro novico. V naši ponudbi imamo: Smooth Cashew Butter 100% in Smooth Almond Butter 100%


#4 napaka – vaš trening temelji samo dolgotrajni aerobni vadbi

Aerobna vadba kot je tek ali kolesarjenje pri konstantnem tempu predstavlja za mnoge še vedno ključ do uspeha pri hujšanju. Vendar žal temu ni tako. Popolnoma zmotno je prepričanje, da bo samo aerobna vadba pomagala stopiti vaše maščobne obloge. Aerobna aktivnost je priporočljiva kot dodatek pri hujšanju, saj krepi srčno žilni sistem in vpliva na porabo določenega števila kalorij, ni pa ključna za oblikovanje telesa oziroma hujšanje.

Če si želite res oblikovati telo in shujšati se boste morali bolj posvetiti treningu z obremenitvijo oziroma treningu z utežmi. S treningom z utežmi boste oblikovali telo tako, da boste stimulirali mišična vlakna, kar bo povzročilo izločanje hormonov v telesu, posledično boste pospešili s tem vaš metabolizem za 48 ur in kalorije boste kurili še v nadaljnjih urah po treningu.

Na dolgotrajno aerobno aktivnost pri konstantnem tempu se bo vaše telo slej ko prej navadilo, kar pomeni da boste iz tedna v teden pokurili manj energije in s tem boste po začetnem napredku ostali na določeni točki iz katere se ne boste več premaknili. Zaradi tega, ker ne bo več napredka boste povečali količino treninga, s tem boste povzročili vašemu telesu še več stresa in posledično izločanje stresnega hormona kortizol (katabolni hormon). Večje količine stresnega hormona kortizol negativno vplivajo na porabo maščobe vašega telesa in zaradi tega ne boste več napredovali, tudi vaše počutje se bo poslabšalo.

Zato vam priporočam, da izvajate 3x tedensko trening z utežmi in namesto dolgotrajne aerobne aktivnosti izvajate 2x na teden HIIT (visoko intenzivni intervalni trening). Kaj je HIIT in kako ga lahko izvajate si lahko preberete v že napisanih člankih:

Hujšanje: 10 Neverjetnih Koristi HIIT Treninga

Hujšanje: Programi HIIT Treninga za Začetnike in Izkušene

Katera oblika kardia je najboljša za hujšanje?


Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


#5 napaka – prevelika količina treninga naenkrat

Vsak, ki želi shujšati je na začetku visoko motiviran zato si želi trenirati vsak dan. Večina začne iz stanja 0 treningov na teden. Človeško telo se ne more adaptirati tako hitro na takšno količino treninga in zaradi prevelike količine treninga, nastopi po dobrem tednu ali dveh splošna telesna utrujenost. Posledica je padec motivacije in cilj, ki ste si ga zadali se vam začne oddaljevati.

Količino treninga je potrebno prilagajati glede na trenutno fizično aktivnost. Če do sedaj niste bili fizično aktivni tudi ne morete pričakovati, da bo vaše telo zdržalo napore treningov 7x na teden. Zato neaktivnim priporočam, da pričnejo z aktivnostjo 3x na teden in nato postopoma povečujejo količino ter intenzivnost treninga. Posameznik, ki do sedaj ni bil telesno aktiven bo z 3 treningi na teden v začetni fazi lepo konstantno napredoval.

Tisti, ki ste pa bili že sedaj aktivni 3x na teden povečajte aktivnost na 4-5x na teden.

Ne delaj napak, ki jih delajo drugi, zato bodi v prednosti pri doseganju tvoje telesne forme. Za hiter in učinkovit napredek se izogni 5. najpogostejšim napakam.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od 12 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a

-40% !
THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 67,13€
Akcijska cena: 40,28
X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 48,56€
Klubska cena: 33,99
X3M BCAA 8:1:1 (500 g)
Redna cena: 28,56€
Klubska cena: 19,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov