HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

14 nasvetov za zdravo življenje- Povzetki svetovne konference IFM

Povzetki svetovno znane konference Ameriškega Inštituta za Funkcionalno Medicino (IFM) - 2. Del

1. Ne-alkoholna zamaščenost jeter (NAFLD)

je bolezensko stanje, ko se pretirana količina maščobe nabere v jetrnih celicah pri ljudeh, ki ne pijejo alkohola v prevelikih merah. Postaja najbolj pogost človeški problem z zdravjem jeter v zahodnjaških kulturah, ki naj bi se do leta 2030 povečal še za 50%. Ta problem povzroča inzulinska rezistenca- neobčutljivost na inzulin

ki lahko vodi tudi v nastanek diabetesa! Vzrok za nastanek inzulinske rezistence je predvsem slaba prehrana. Drugi vzrok je pomanjkanje gibanja.


2. Pri moških višja raven prostega in skupnega hormona testosteron

zmanjša tveganje za nastanek diabetesa tipa 2. Pri ženskah višja raven skupnega in prostega testosterona poveča tveganje za nastanek diabetesa tipa 2. Določeni ekstrakti in mikronutritenti pomagajo naravno dvigniti ravni testosterona ( npr. X3M Terminator ).


3. Nizka raven prostega testosterona

in nizko število androgenih receptorjev pri starejših moških poveča tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.


4. Če spimo v povprečju samo 5 ur, nam že po 1 tednu nivoji testosterona padejo za 10-15%.


5. Inzulinska rezistenca ter hiperinzulenimija sta v tesni povezavi s PCOS.

PCOS oz. Sindrom policističnega jajčnika je endokrina motnja, ki je eden glavnih razlogov za nezmožnost zanositve

pri ženskah. Simptomi vključujejo povečano pridobivanje telesne teže (predvsem okrog trebuha), povečana poraščenost, povišan krvni tlak in maščobe v krvi, moška plešavost, neredni ali odsotni menstruacijski ciklusi..

PCOS pa ni omejen le na ženske s prekomerno telesno težo, temveč se ta težava pojavlja tudi pri t.i.

"debelih suhicah"

- ženskah, ki sicer ne izgledajo debele, vendar imajo relativno nizek odstotek mišične mase in visok telesni odstotek maščobnega tkiva.


6. Ženske s PCOS imajo povečano tveganje za nastanek raka na dojki.


7. Povišani nivoji estrogena lahko na dolgi rok povzročajo menstrualne nepravilnosti in povečajo tveganje za nastanek raka, predvsem raka maternične sluznice.8. Tokotrienoli in tokoferoli

sta dve obliki zelo pomembnega antioksidanta v telesu- vitamina E. Za optimalno delovanje ju je potrebno zaužiti ločeno: tokotrienole ponoči in tokoferole zjutraj.


9. Skupni LDL je popolnoma nekoristen podatek

za obravnavo kardio-vaskularnega stanja pri posamezniku! To je povsem zastarel koncept.

Relevanten podatek za predvidevanje nastanka srčno-žilnih bolezni je Apolipoprotein B (ApoB), ki 'po domače povedano' odpira vrata celic in omogoča prehajanje holesterola.

Pri 75% ljudeh s tovrstnimi težavami sta glavna vzroka za nastanek kronično vnetje in slaba prehrana! Pri zmanjševanju kroničnega vnetja igrajo pomembno vlogo Omega 3 Maščobne Kisline


10. Redna vadba, optimalna prehrana

z veliko zelenjave in nekaj sadja, zmerno pitje alkohola in opustitev kajenja zmanjšajo tveganje srčne kapi za 80%. Aktivni ljudje imajo večjo potrebo po nutrientih, posebej po beljakovinah, vitaminih in mineralih. Poglejte tabelo in preberite, koliko vitaminov bi morali uživati aktivni ljudje.


11. Pri neki raziskavi so znanstveniki vzeli vzorec las 304 amaterskim vzdržljivostnim športnikom, da bi preverili teorijo, ali vzdržljivostne aktivnosti dejansko dvigujejo raven kortizola.

Rezultati so pokazali v povprečju kar 42% višjo raven tega hormona!

Kortizol je hormon, ki se sprosti kot posledica stresa-

njegova primarna funkcija je razgradnja beljakovin- mišic

za energijo (glukoneogeneza), zaviranje imunskega sistema, zaviranje tvorbe kostne mase..


Ne pretiravajmo z aerobnimi aktivnostmi. Za hujšanje po učinku niso primerljive z kombinacijo treninga z utežmi in intenzivnim intervalnim kardio treningom. Začetni Program treninga za moške in ločen program za ženske najdete v Reviji Zima 2012, nadaljevalne pa v revijah Pomlad 2012, Poletje 2012 in Jesen 2012.12. Na teden imejte največ eno vadbo

kjer je vaš srčni utrip več kot 3 minute nad 80% maksimuma.


13. Če opazite, da je vaš jutranji pulz za 5% povišan nad vašim običajnim jutranjim pulzom, potem znižajte tisti dan obremenitve na treningu za 50%. Če je vaš jutranji pulz povišan za 10% ali več, potem je to znak za (vsaj) 1 dan počitka.


14. Uživanje koencima Q10 zmanjšuje vnetje in oksidativni stres po naporni vadbi. Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 13 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Mare Hojč, 15 let profesionalnega športa (SLO, ŠPA, AUT, NEM) in Inštruktor fitnesa FZS

Član strokovnega THE Team-a

THE Vitamin Strong (120 tab.)
Redna cena: 27,95€
Klubska cena: 15,37
THE Q10 (60 kaps.)
Redna cena: 19,99€
Klubska cena: 10,99
THE Liver Tonic (100 kaps.)
Redna cena: 21,41€
Klubska cena: 11,78
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov