HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Vitamini in minerali za športnike

Različne raziskave že nekaj časa kažejo, da so potrebe športnikov po različnih hranilih lahko precej večje od sedeče populacije.

To velja tako za vnos proteinov oz. beljakovin, vitaminov in mineralov, kot tudi zdravih maščob. Zato se priporočila o optimalni prehrani med posamezniki lahko zelo razlikujejo. Jasno je, da vzdržljivostni športniki rabijo več kalorij in energije od sedeče populacije, prav tako pa mora biti jasno tudi, da po energetskih zahtevah ne moremo primerjati maratona in dvigovanja uteži.

Maratonci bolj potrebujejo kvalitetne ogljikove hidrate z dodanimi aminokislinami, medtem ko so za fitnes in bodybuilding bolj potrebni proteini, predvsem whey proteini. Ključno je torej, da tudi med posameznimi športi obstajajo precejšne razlike v potrebah po hranilih.


Priporočene dnevne količine

Kot smo ugotovili v prvem delu serije člankov o osnovah športne prehrane, se pri označevanju živil uporablja ameriški standard RDA (»priporočene dnevne količine«), ki je zaenkrat edini, splošno sprejeti standard v prehrani. RDA standard ima v praksi kar nekaj pomanjkljivosti:

  • velja za POVPREČNO osebo, ki ni telesno aktivna
  • navedene količine so MINIMALNE (preprečujejo bolezenska stanja) in ne OPTIMALNE
  • standard ni bil ažuriran že več kot 30 let

Predvsem je pomembno dejstvo, da RDA NE VELJA za športnike. Optimalne dnevne količine makro in mikro hranil je za vsakega posameznika pravzaprav nemogoče določiti. Te se spreminjajo iz dneva v dan, odvisno od aktivnosti in drugih zunanjih vplivov.Prehrana športnika

Vse kar lahko naredimo je, da se začnemo zavedati povečanih potreb po določenih hranilih in temu prilagadimo prehrano. Športniku ne sme biti vseeno, kako se prehranjuje. Dolgoročno se posledice slabe prehrane pokažejo v pogostih boleznih, poškodbah, slabi regeneraciji, slabi formi in predčasnem končanju kariere.

Osnova prehrane so vsekakor vitamini in minerali. Brez njih procesi v telesu ne potekajo optimalno, ob večjem pomanjkanju pa pride lahko tudi do bolezni. Vitamini in Minerali so pomembni tudi za hujšanje: kot prvo proces kurjenja maščobe potrebuje za optimalno delovanje določeno količino vitaminov.

Kot drugo pa je naše telo v času diete bolj občutljivo, saj moramo zaužiti manj hrane- vitamini pomagajo k hitrejši regeneraciji in preprečujejo padec odpornosti. Tukaj preberi: Kako na Zdrav Način Shujšati 5kg v 1 Mesecu?


Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


V spodnji preglednici lahko vidite znanstveno dokazana priporočila za vnos vitaminov in mineralov za športnike.

Zaradi že omenjenih individualnih razlik so vrednosti podane v intervalu, ker med športi in tudi med posamezniki obstajajo velike razlike v potrebah.

Vrednosti v tabeli lahko primerjate tudi z vitaminskimi dodatki, ki jih je mogoče dobiti na našem trgu. Zakonsko dovoljene količine bazirajo na priporočilih RDA, tako da je lahko hitro jasno, zakaj so RDA količine toliko nižje od teh v naši tabeli.

Seveda je pri tem potrebno opozoriti, da se količine v tabeli nanašajo na celoten dnevni vnos (kvalitetna prehrana tako lahko poskrbi za velik del teh potreb). Ker pa je zelo težko s prehrano vnesti optimalne količine VSEH potrebnih mikrohranil VSAK dan, je kvaliteten vitaminsko-mineralni dodatek osnova vseh ostalih dodatkov k športni prehrani.Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 13 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Natan, ISSA Specialist for Performace Nutrition in inštruktor fitnesa FZS

Člana strokovnega THE Team-a

THE Vitamin Strong (120 tab.)
Redna cena: 27,95€
Klubska cena: 19,57
THE Omega 3 (200 kaps.)
Redna cena: 19,99€
Klubska cena: 13,99
THE Ca/Mg (200 kapsul)
Redna cena: 17,13€
Klubska cena: 11,99
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov