SLOVENIJA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

BCAA AMINOKISELINE

Skraćenica BCAA označava tri aminokiseline: leucin, izoleucin i valin. Sve tri su esencijalne aminokiseline, što znači da ih tijelo ne može samo proizvesti. Pa je potrebno njihovo unošenje kroz hranu i/ili dodatke prehrani.


BCAA AMINOKISELINE - što moramo znati?

Razgranati lanac aminokiselina (Branched Chain Amino Acids = BCAA) jedan je od najstarijih suplemenata, ali njegovo djelovanje na rast mišića je i dalje jednako snažno.

Ali koliko su BCAA aminokiseline zapravo esencijalne? Tijelo stanice mišića gradi od oko 20 vrsta aminokiselina, BCAA čine i do jedne trećine aminokiselina u mišićnom tkivu. To nam puno toga govori o njihovom značaju.

BCAA tijelo koristi uglavnom tijekom fizičkog opterećenja, pa tako i treninga.

Od tri aminokiseline koje sačinjavaju BCAA, leucin igra najvažniju ulogu u očuvanju mišićne mase. Intenzivnim vježbanjem te u stanju određenih bolesti/stresa tijelo troši velike količine leucina. Malo kasnije ćemo se osvrnuti detaljnije na leucin.

Za sada sve zanimljive i obećavajuće činjenice...Što kažu istraživanja?



ISKORISTITE BCAA AMINOKISELINE ILI IH IZGUBITE!

Budući da su mišići zasićeni s BCAA, najčešće "cure" van u trenucima stresa ili intenzivne tjelovježbe. Na primjer, teško treniranje uzrokuje porast razina kortizola i samim time razgradnju mišićnih proteina te oslobađanje aminokiselina od kojih su mnoge BCAA. Osim što ih mišići koji rade troše, BCAA predstavljaju alternativni izvor energije u gotovo svim tkivima tijela. Zanimljivo je da visokointenzivni trening kao što je npr dizanje utega crpi zalihe BCAA u mišićima brže nego kardio trening. 

Na primjer, jedno je istraživanje otkrilo pad od 14% u razinama BCAA u mišićima nakon dizanja utega dok kod manje intenzivnih kardio vježbi dužeg trajanja te razine nisu padale. Budući da intenzivna tjelovježba troši značajnu količinu BCAA, mnogi sportaši koriste dodatke prehrani koji sadrže te aminokiseline. Na kraju krajeva, razumno je nadomještati zalihe koje se brzo troše.

Nekoliko istraživanja provedenih na sportašima ukazuju na to da BCAA suplementi prije ili odmah nakon treninga potiču sintezu proteina i smanjuju razgradnju mišićnog tkiva. To se najvjerojatnije događa jer BCAA suplementi predstavljaju izvor važnih aminokiselina koje se pohranjuju u mišićima. Odgovarajuće količine aminokiselina u mišićima nakon treninga od presudne su važnosti za sintezu mišićnog proteina i rast. 

Taj je učinak zamijećen kod sportaša čiji su treninzi visokog intenziteta i koji su uzimali BCAA suplemente (5,76 g - 2,88 g i 2,88 g na dan leucina, izoleucina i valina) dakle BCAA aminokiselina u omjeru 2:1:1, tijekom 21 dana. Ti su sportaši povećali čistu mišićnu masu za 1,5% i bolje su čuvali veličinu nogu i ruku te maksimalnu snagu nogu u usporedbi sa osobama koje su uzimale placebo, a sve to usprkos smanjenju unosa kalorija u obje grupe.

Još jedan čimbenik koji bi mogao utjecati na takvu sintezu proteina uključuje hormon rasta, anabolički hormon koji za koji se zna da potiče rast mišića. Jedno talijansko istraživanje razmatralo je učinke jednomjesečne suplementacije s BCAA aminokiselinama kod triatlonaca koji su uzimali 10g BCAA sat vremena prije aerobnog treninga. Stručnjaci su otkrili da su razine hormona rasta bile 95% više nakon treninga kada su triatlonci uzimali BCAA te su stoga zaključili da BCAA poboljšava sintezu proteina.

BCAA AMINOKISELINE I MRŠAVLJENJE

Jeste li čuli priče o djelovanju BCAA na spaljivanje masnoća? Jedno istraživanje na hrvačima je pokazalo da su oni koji su uzimali BCAA s niskokaloričnom prehranom izgubili puno više kilograma i znatno smanjili masne naslage. Nažalost, istraživački tim nije mogao ponoviti te rezultate kod dijebetičkih pacijenata tako da je učinkovitost BCAA na ovom polju još uvijek upitna. No, svejedno, ovo istraživanje je dobar razlog da uzimate BCAA aminokiseline kada ste na dijeti - ne samo da ćete sačuvati mišićno tkivo nego ćete možda čak ubrzati gubitak masnih naslaga.

BCAA AMINOKISELINE I MENTALNE SPOSOBNOSTI

BCAA čini se da pozitivno utječu na mentalne sposobnosti: istraživanja na sportašima pokazuju da popravljaju raspoloženje i mentalne funkcije kada se uzimaju prije treninga. Biokemija iz ovog učinka čini se da se odnosi na sposobnost BCAA da spriječe još jednu aminokiselinu triptofan, da uđe u mozak gdje se pretvara u serotonin - kemikaliju odgovornu za stvaranje osjećaja umora i lijenosti. BCAA možda neće ubrzati trčanje do knjižnice, ali razmislite da ih uzimate prije ispita ili nekog drugog umnog zadatka.

Istraživanja na aerobnim sportašima nisu pokazala da BCAA aminokiseline donose bolju izvedbu, ali doziranje BCAA sigurno može pomoći fitness entuzijastima. Budući da je izvor energije za mišiće koji rade, mogu osigurati gorivo za "pumpanje" a da pritom ne diraju zalihe glikogena.

THE NUTRITION - ZLATNO ČLANSTVO

Ostvari trajni POPUST na sve THE Nutrition proizvode -40%

BESPLATNA dostava za sve narudžbe (bez obzira na vrijednost narudžbe)

KLIKNI OVDJE i SAZNAJ VIŠE


Istraživanje na sportašima pokazuje da su razine mliječne kiseline nakon treninga niže ako se koriste BCAA aminokiseline, što ukazuje da se manje troše zalihe glikogena u mišićima. To je isto tako obećavajuća vijest za sve bodybuildere ali i fitness entuzijaste budući da se vjeruje da je mliječna kiselina odgovorna za umor koji ograničava vašu sposobnost da napravite još koje ponavljanje.

Suplementi BCAA održavaju razine glutamina i čini se da jačaju imunološki sustav. Upravo zbog toga ovaj suplement uzimaju triatlonci za vrijeme utrke. Otkriveno je da su razine glutamina kod njih jednake prije i nakon utrke.

BCAA aminokiseline se općenito dobro podnose premda velike doze utječu na prijenos drugih aminokiselina u mozak (što ponekad može biti dobro). Velike doze valina također otupljuju učinke povišenih razina serotonina kod životinja koje su izložene vježbanju. 

Budući da niže razine triptofana mogu utjecati na vaše raspoloženje, svi koji su skloni depresijama, promjenama raspoloženja, anksioznosti ili opsesivno kompulzivnom ponašanju trebali bi se posavjetovati s liječnikom prije nego počnu uzimati ovaj suplement.



PUMPAJTE S LEUCINOM

Jedna od tri aminokiseline koje čine BCAA - leucin, ima anabolički utjecaj na čovjeka. Učinkovitost leucina čini se da ovisi o prehrani i razinama inzulina. Kad je aminokiselina malo, kao za vrijeme gladovanja ili dijeta, leucin dosljedno ne uspijeva povećati mišićnu masu. No kod zdravih osoba koje unose dostatne količine proteina, 20-50g leucina je općenito dovoljno za povećanje mišićne mase. 

Dosad su znanstvenici otkrili da se sinteza proteina može potaknuti prehranom, tjelovježbom i/ili inzulinom. Leucin sam po sebi je glavni igrač, a veće od normalnih količina leucina definitivno vode ka većoj mišićnoj masi. Leucin potiče sintezu proteina prije drugih aminokiselina. Pumpanjem leucin potiče sintezu proteina.

No, uzimanje leucina nije dostatno. Znanstvenici govore da je važna i preostala prehrana. Znači da morate unositi dostatne količine ugljikohidrata i aminokiselina kako se leucin ne bi uzaludno potrošio. Također je i tjelovježba naravno od presudne važnosti. Upravo zato vam preporučamo leucin sa obrokom koji uključuje izvor ugljikohidrata i proteina.

BCAA - STRATEGIJA KORIŠTENJA

Iskušajte "THE BCAA" za gubitak masnoća, mišićni rast, mentalnu sposobnost i zdravlje. Dolaze pakirane u prahu ili tabletama. Prah, "THE BCAA" je sa okusom ili bez. Preporučili bi sa okusom. Za one koji traže praktičnost prije svega tu je "THE BCAA" u tabletama. 

THE BCAA aminokiseline koristite prema slijedećim smjernicama:

KOLIKO "THE BCAA" uzimati? 

5 do 20 grama "THE BCAA" dnevno.

KADA UZIMATI "THE BCAA"? 

U dvije do tri odvojene doze. Jednu dozu prije doručka, jednu prije treninga ili učenja i jednu odmah nakon treninga.

MJERE PREDOSTROŽNOSTI: 

Izbjegavajte uzimanje dnevno preko 20 grama BCAA aminokiselina na dan. Kod nekih osoba, veće doze mogu izazvati gastrointestinalne poteškoće.

Uz sređenu prehranu i dovoljno odmora za brži napredak si možemo pomoći sa pravilnim odabirom dodataka prehrani u našem webshopu!

Ak trebate savjet oko odabira ili imate pitanja, slobodno se obratite našim stručnjacima iz THE Team-a na našem Facebook page-u!


Budite najbolji - Be THE Best!

THE Nutrition Team

THE BCAA (400 g)
Redovna cijena: 24,27€
Klupska cijena: 16,99
-40% !
X3M BCAA + Glutamine (600 g)
Redovna cijena: 31,41€
Akcijska cijena: 18,85
X3M BCAA 8:1:1 (500 g)
Redovna cijena: 28,56€
Klupska cijena: 19,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Uvjeti poslovanja | Pravilnik THE o sigurnosti i privatnosti osobnih podatka