HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Re: Kolk     Objavljeno 20.03.2015 ob 17:13
Zdravo.

Ortopeda imam čez 14 dni (3.4.2015) in se bom posvetoval glede nadaljnjega zdravljenja.

Dr. Aleksandar: Zanima me še, če je smiselno/pametno pred pregledom pri ortopedu narediti še samoplačniški UZ kolka.

Lp
Re: Kolk     Objavljeno 21.03.2015 ob 15:12
Je zelo smiselno.Čim več preiskav boš imel že narejenih, bolj bo produktiven obisk pri ortopedu.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 06.05.2015 ob 17:47
Zdravo.

V začetku aprila sem opravil kontrolni pregled pri ortopedu, dobil sem blokado (Xylocain in Kenalog). Svetoval je kontrolo v primeru poslabšanja oz. kontrolo po potrebi.

Stanje po dobrem mesecu od prejema blokade je stanje enako (oz. ni nobene spremembe). Odločil sem se opraviti še samoplačniški UZ kolka.

Izvid se glasi:
Gospod ima od lanske jeseni bolečine v sprednjem delu desnega kolka v globini. Zaradi tega je bil zdravljen - sicer za pertrohanterni burzitis s strani ortopeda in fiziatra, sicer brez uspeha. Bolečina se nadaljuje in je prisotna pri hoji v vsaki fazi opore in tudi pri sedenju, če nogo v kolku premika.

Klinično - patologija: nakazuje se Trendellenburg desno, vidna je blaga hipotrofija desne glutealne muskulature, NR desnega kolka bili v lateralnem delu dimelj v globini. Pertrohanterno ni bolečin ali podkožne zadebelive

Ultrazvočna diagnostika desnega kolka: V sklepu je malo odvečne tekočine - dvig kapsule ob vratu stegnenice. Na okolni muskulaturi ne vidim posebnosti glede na k.l. stran. Suspektna je utesnitev v desnem kolku.

Diagnoza: Coxitis dex.

Dr. Aleksander, prosil bi Vas za razlago izvida.

Hvala in lp
Re: Kolk     Objavljeno 06.05.2015 ob 18:59
Na UZ se vidi samo malo odvečne tekočine, ne prikaže kosti in ostalih struktur sklepa. Za bolj natančno diagnozo bo potrebna magnetna resonanca.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 08.05.2015 ob 22:12
Zdravo.

V sredo sem na UZ pregledu dobil nasvet, da naj se za nadaljnjo obravnavo obrnem na dr. Stražarja. Danes sem pri njemu opravil samoplačniški pregled.

Današnji izvid:

Prihaja zaradi težav z desnim kolkom. Oktobra 2014 so se težave pojavile prvič. Gre za zbadajočo bolečino, ki je prisotna v dimljah in sicer pri vstajanju iz sedečega položaja in pri fleksijskih obremenitvah. Prejel peritrohanterno infiltracijo po kateri ni prišlo do izboljšjanja. Opravil je RTG slikanja, sliko prinaša s seboj. Na njej izmerim normalno acetabularni indeks, CE kot 28°°, nakazano retroverzijo acetabuluma z znakom križanja acetabularnih sten (minimalna retroverija).

V statusu ugotavljam bolečo skrajno fleksijo, predvsem v kombinaciji z notranjo rotacijo. FABER test je prav tako boleč z bolečino ingvinalno. Boleča je tudi manipulacija v fleksiji in zunanji rotaciji. Bolečina je zbadajočega tipa.

Svetujem, da opravi MR artrografijo desnega kolka, saj sumim, da gre za lezijo labruma. V primeru, da se to potrdi, pride v poštev artroskopija. Zaenkrat naj aktivnosti prilagodi subjektivnim težavam.

Diagnoza: Bolečina v desnem kolku - sum na lezijo hondrolabralnega stika

Dr. Aleksandar, prosil bi Vas za kratek komentar izvida. Zanima me tudi, ali je MR artrografija enaka preiskava kot MR s kontrastom (ali sta to 2 povsem drugačni preiskavi).


Hvala in lp
Re: Kolk     Objavljeno 10.05.2015 ob 00:38
Gre za enaki preiskavi. Glede izvida, sumi je na okvaro sklepnega hrustanca, ki pa se jo da dobro sanirati z artroskopijo (se "počisti" sklep).
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 01.06.2015 ob 09:42
Zdravo.

Opravil sem MR artrografijo kolka (v SB Izola). Danes sem prejel izvid.

Izvid:
Sklepna površina femoralne glavice je regularno oblikovana, sferična, le blagi znaki robne osteofitne apozicije: alfa kot je še v mejah normale (54 stopinj). Debelina artikularnega hrustanca je ohranjena. Signal subhondralne spongioze je primerne intenzitete.
Kostni rob acetabula je primerno oblikovan; kortikala in spongioza sta ohranjeni, ni videti patoloških sprememb intenzitete signala. Labrum je videti superiorno in anterosuperiorno nekoliko zadebeljen in hiperintenzivno spremenjen na artikularni površini je videti inkompletno špranjo na meji med fibroznim hrustancem labruma in hialinim hrustancem acetabula.

Preiskava prikaže znake degeneracije in poškodbo superiornega in anterosuperiornega labruma; znaki blage robne osteofitne apozicije na glavici, še v mejah normale alfa kot.

Radiološke diagnoze: S798

Dr. Aleksandar, prosil bi Vas za kratek komentar/razlago izvida. Zanima me tudi, ali je glede na zgornji izvid potreben ponovni obisk ortopeda (ali zadostuje samo kontrola pri osebnem zdravniku).

Hvala in lp
Re: Kolk     Objavljeno 01.06.2015 ob 13:05
Vidno so le spremembe na stegnenici, na kosti, ki je malo obrabljana in kaže znake degeneracije.Za mnenje bi bilo smiselno povprašati ortopeda, vendar mislim da kako bolj radikalno zdravljenje pri tem stanju zaenkrat ne pride v poštev. Bo pa potrebno spremljanje in ponovno slikanje.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 11.06.2015 ob 19:51
Pozdravljeni.

Pred magnetno resonanco artrografijo sem opravil pregled pri ortopedu. Ob pregledu je posumil, da gre za lezijo labruma. V primeru potrditve njegovega suma, naj bi v poštev prišla artroskopija kolka.

Zanima me, ali je/bo glede na zgornji izvid potrebna operacija (star sem 26 let, rekreativno pa se ukvarjam s tekom, košarko in smučanjem)?

PS: kontrolo pri ortopedu ima čez 14 dni.

Hvala za odgovor.
Re: Kolk     Objavljeno 12.06.2015 ob 08:20
Tudi artroskopija je neke vrste operacija, čeprav ne v tistem klasičnem smislu. Če gre za lezijo labruma, se to ponavadi lepo razreši z artroskopijo in je okrevanje zelo hitro (le krajši počitek in nato razgibavanje).
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov