HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 03.01.2011 ob 22:35
Hvala lepa za vaše odgovore in svetovanje, vsekakor se bom držal predpisane terapije.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 21.01.2011 ob 13:36
Zdravo.

Aleksander, imam eno vprašanje in sicer za enega prijatelja, ki si je včeraj zvečer na nogometu najverjetneje poškodaval tetivo. Tekel je za žogo, ter se zaustavil in v tistem trenutko mu je poknalo v tetivi.
Sicer pravi da ima zavtečeno, ampak ne tako veliko. Gibljivost je slaba, na prste ne more stopiti (če pa poskuša stopiti, se mu pri tem zasmoti oz. gre za nekakšno slabost). Stopi lahko na peto in ga tudi manj zaboli. Najbolj ga zaboli na dotik. Pravi, da se sploh ne sme dotakniti. Najbolj pa ga tudi zaboli, če potegne prste k sebi. Pravi, da je bolečina takšna, kot da bi ga pikal z nožem. Ima tudi nekakšno jamico 10-15 cm od pete in ima tudi bolj "mehko" kot pa pri zdravi tetivi. Bolečina na dotik se začne že pri koncu pete. Najbolj pa ga boli kakšnih 15 cm od pete navzgor.

Kaj menite po opisu za kaj bi lahko šlo ? Ali je to "samo" nategnjeno ali morda natrgano, raztrgano ? Zanima me še, kaj priporačate, verjetno čimprej na slikanje ? Mazanje s kakšno kremo ? Hlajenje ?

Hvala za odgovor.  

Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 21.01.2011 ob 15:02
v vsakem primeru se gre pri takih stvareh čimprej k zdravniku ki to v živo oceni
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 21.01.2011 ob 18:12
Op opisu gre skorajda zagotovo za delno ali popolno raztganino ahilove tetive. Glede na opis bi bilo najbolje čim prej opraviti UZ tetive in potem takoj do zdravnika ali ortopeda ter na fizioterapijo.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 17.05.2011 ob 12:58
Zdravo, spet pišem v imenu kolega, ki se mu je zgodila zgoraj omenjena poškodba. Naj povem, da je res šlo za strgano tetivo. Operacijo je imel 22.1.2011, torej sedaj bo 4 mesece.
Poškodovana tetiva je še debelejša od zdrave. Na dotik ga še boli (malo nad peto). Prisotna je še rahla bolečina in pekoč občutek zategnjenosti. Gibljivost je še zavrta. Boli ga tudi v gležnju, ter občasno se mu še pojavljajo mravljinci. Tudi zavteka mu še v gležnju (ob straneh). Pravi, da je najbolj neprijetno, če stopalo potegne k sebi, v tem primeru je še bolečina in občutek zategnjenosti. Pri počepu so težave, manjka mu polovica do končnega počepa. Opravil je 35 terapij.

Sedaj ga zanima, če že lahko nogo bolj obremeni. Npr. normalna hoja, tek, kolo, fitnes ? Kako je z hlajenjem tetive oz. gležnja ? Je priporočljivo ? Bi bilo dobro mazanje - s kakšno kremo ?

Hvala za odgovor.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 17.05.2011 ob 20:09
Po 4 mesecih je potrebno čim bolj intezivno razgibavanje, plavanje, masaža itd. To je zelo pomembno, ker sicer bo prišlo do kontrakture (skrajšanja tetive), ki se je ne bo več dalo rešit na zadovoljiv način tudi z operacijo ne. Hlajenje tetive po vadbi seveda pomaga, mazanje s protibolečinskimi kremami prav tako.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 05.09.2011 ob 06:37
Zdravo, imam vprašanje pred 10 tedni sem pretrgal ahilovo tetivo imel sem operacijo potek zdravljenja je potekal tekoče imel sem že 10 fizioterapij včeraj pa ko sem razgibaval nogo v bazenu z otroci sem ponesreči odskočil in začutil zelo pekočo bolečino v nogi tetiva ni počila ker nogo lahko stopim in stopalo lahko tudi še dvignem gor in dol otekline nimam preventivno sem si čez noč nadel vakumsko opornico in počival danes bolečina ni več tako močna čutim pa pri hoji (raztezanju) še pekočo bolečino, na otip se mi tetiva zdi čvrsta bolečina pri otipu ni prisotna samo pri raztezanju. Zanima me če je potrebno obiskati zdravnika ali fizioterapevta ?

Hvala za odgovor !
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 05.09.2011 ob 08:08
Na tvojem mestu bi ga kar obiskal. S to tetivo se ni zahecat, tko da bolje da reskiraš čas za en obisk. Želim pa ti čim prejšnje okrevanje
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 05.09.2011 ob 17:26
Pod nujno je treba opraviti UZ tetive, lahko da gre za ponovno (delno) rupturo .
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov