HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 11:41
Pozdravljeni, spodaj prilagam sliko. Boli me tam kjer je označeno, predvsem na desni strani. Bolečina se pojavi ko npr vstanem iz sedežne ali če delam počep, stopnja bolečine je enaka ne glede na obremenitev v počepu...mogoče kakšna ideja kaj bi lahko bilo narobe?
Re: Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 11:42
Dodajam sliko
IMG_20140531_112859.jpg
Re: Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 12:00
Koliko si star, s katerim športom se ukvarjaš, kako intenzivno, koliko časa, koliko si težak ...?
Re: Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 12:00
Dvojni post. Se opravičujem.
Re: Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 12:16
Fitnes in košarka 188cm 125kg star sem 22. Ni bilo pa nobenega udarca ali kaj, da bi bolečino začutil med vadbo, bolečina je bila prisotna tudi že preden sem začel s fitnesom. Mi je pa čudno da je bolečina enaka ne glede na obremenitev. Med igranjem košarke ne čutim bolečine, predvsem pri hoji po stopnicah in počepih..
Re: Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 12:21
Kdaj približno se ti je pa pojavila bolečina?
Re: Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 12:26
Tam okoli novega leta, potem je bilo bolje, sedaj zadnja dva meseca pa spet čutim bolečino, bolečina ni tako močna da zaradi tega nebi delal počepa ali bi me omejevala, je pa zelo nadležno
Re: Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 12:39
Namreč glede na to, da si težak in treneraš košarko najbolj sumim na "koleno skakalca oz. jumpers knee" to je strokovno patelarna tendinopatija. Pri njej je značilno, da se bolečina pojavi, kjer se kita kvadricepsa naraste na grčavino golenice (to je tisto mesto, kjer si obkrožil). Poškoda je značilna za športe, kjer je prisotnega veliko skakanja. Dejavnik tveganja je pa tudi masa in moč poškodovanega.

Bolečina pri hoji po stopnicah (navzdol) je tipični znak te kronične poškodbe. Lahko se pojavlja tudi pri dolgotrajnem sedenju.

Najbolje, da greš do zdravnika, da te napoti na preiskave in potem začneš rehabilitacijo cca. 6 mesecev.

RTG redko pokaže nepravilnosti, ultrazvok preiskava je lahko koristna, sploh pa v zadnjem času priporočajo Dopplersko preiskavo kite. Najboljša preiskava pa je MRI, ker lepo pokaže spremembe v kiti.

Osnova zdravljenja so ekscentrične vaje za kvadriceps, raztezne vaje zadnje lože, propriocepcija ...
Uporaba NSAID je pa zelo vprašljiva (jaz na tvojem mestu ne bi jemal teh zdravil, tudi če ti jih predpiše zdravnik!)
Koristna je tudi frikcija kite (masaža), ki se izvaja do bolečine, ki jo potem lahko omilimo z aplikacijo ledu.

Do diagnoze oz uradnega začetka rehabilitacije pa zmanjšaš obremenitve na tetivo (manj skači), priporočil bi tudi, da vsaj malo shujšaš. Koristno je tudi kolesarjenje s privzdignjenim sedežom (tako, da je ena noga skoraj čisto stegnjena, saj s tem bolj krepimo vastus medialis, ki je značilno malo šibkejši pri teh poškodbah. Ta povzroči, da pogačica lepše drsi po kanalu).
Re: Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 13:07
Ja lahko bi bilo tole kar si napisal, ker na sredini kjer sem označil je neka izboklina...edino ko hodim po stopnicah navzdol me ne boli ampak pri hoji navzgor.
Re: Bolečina pod kolenom     Objavljeno 31.05.2014 ob 21:30
Nakverjetneje gre res za vnetje narastišča štiriglave mišice na golenico, ali za Osgood-Schlatterjevo bolezen (sliši se učeno, vendar je stanje nenevarno). Slikovne preiskave so zamudne in ne povedo kaj dosti, tako da je najbolje kar takoj začeti z zdravljenjem. V začetni fazi zelo pomaga masaža z ledom, torej zdrobljen led v vrečki ki se potem "drsa" po kolenu oz. mestu ki si ga označil. Splača se investirati v obisk pri dobrem fitioterapevtu, ki ti bo tudi pokazal vaje.
Zaželen je počitek in neobremenjevanje kolena, potem se stvar hitro popravi.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov