HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
hondropatija patele     Objavljeno 10.03.2013 ob 18:41
Pozdravljeni!

14 let sem trenirala rokomet, zadnje 4 leta sem le še rekreativna športnica (2-5x/teden tek, fitnes, body pump...). V času rednih treningov sem imela zelo močne stegenske misice. Še vedno imam tonus mišic in nekaj mase, toda ne tako močne mase kot včasih.
Od lanskega leta me je vedno bolj bolelo koleno, mišično maso sem zaradi bolečin in neaktivnosti že skoraj povsem izgubila.

Bolečine le pri forsirani ekstenziji pod L pogačico. Boleča je fiksacija patele, tesen je lat.retinakul. MRI nato ne pokaže nič posebnega.
Diagnoza: hondropatija leve pogačice (vnetno razmehčanje hrustanca)



Mojemu ortopedu (januar 2013) se to ne zdi prav velik problem, izvid mi je celo poslal samo po pošti. Svetuje 1-2mes razbremenitve, nato z lastno težo, nato z obremenitvijo. Fizioterapija se mu ne zdi tako pomembna, bolj kaj bom sama naredila glede tega (naj si poiščem na internetu samozdravljenje). Na fizioteraopiji v zdr.domu so le splošne vaje za koleno, ni specifičnih glede na diagnozo.

Stanje ni nič boljše (od septembra 2012), celo slabše. Boli me že po daljši hoji po snegu ali na kavču z prenosnikom na stegnih in iztegnjenimi nogami. Športam trenutno nič, ukvarjam se le z jogo. Ko sem mu omenila, da sem jaz koleno že razbremenila od septembra naprej, je rekel, da pač lahko dlje traja kot 2 meseca.

RTG- obe pogačici aksialno, lateralni nagib


Najbolj me skrbi, da so se mi zaradi izgube mase stegenskih mišic nagnile pogačice in zato obremenjujeno hrustanec. Torej ne bo kar nehalo boleti samo od sebe! Ko sem omenila to ortopedu, se je strinjal, da bi to mogoče z vajami pogačice lahko popravila. Ni potrebna masa, le tonus mišic. Omenjal je notranjo glavo kvadripcepsa.


Zanima me vaše mnenje glede vsega skupaj, kaj bi mi vi priporočili za naprej (kakšna fizioterapija, katere vaje, kaj drugega?).
Šport igra zelo veliko vlogo v mojem življenju!

Že vnaprej hvala za vaš odgovor,
Anja

Re: hondropatija patele     Objavljeno 10.03.2013 ob 20:14
Glede na izvide res ne bi smelo iti za težjo poškodbo. Hondropatija pogačice je stanje, ki se ga da z vajami oz. fizioterapijo dobro sanirati.
Zagotovo bi bilo najprej smiselno delati vaje za krepitev kvadricepsa , ki jih lahko izvajaš tako v Zdravstvenem domu, kot v fitnes centru pod nadzorom. SKupaj z vajami za razgibavanje kolena in masažo, bi se stanje res moralo dokaj hitro popraviti. V primeru da bolečina ostaja boš morala nazaj k ortopedu oz. na ponovno slikanje kolena.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: hondropatija patele     Objavljeno 20.11.2017 ob 10:39
Pozdravljeni, da ne odpiram nove teme, me zanima kaj mi priporočate.

MR kolena je pokazal:
začetna degeneracija medialnega meniska, spremembe po poškodbi posteriornega roga (vidna špranja srednje intenzitete, ne tekočinska, v spodnjo površino), začetni znaki hondropatije patele.
V Avgustu mi je oteklo koleno, se je nabrala voda ( 4 punkcije) nato sem dobil zdravilo in z vodo več ni bilo težav.
Nikoli nisem imel poškodbe ali udarca v koleno, kar čez noč je začelo boleti in se nabrala voda.

Sedaj me boli ko hodim po stopnicah in pri počepu - ostalo je večinoma ok.

Kaj mi priporočate?
Obstaja kakšen prehranski dodatek, ki pomaga ali kaj podobnega?

Hvala
Janez
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov