HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Vnetje tetive     Objavljeno 29.01.2013 ob 15:29
Spoštovani,
na vas se obračam po priporočilu mojega znanca. Moja hči ima namreč že cca 2 leti težave z vnetjem tetive. Letos bo stara 30 let. Aktivno se je ukvarjala s športom (rokomet). Bila je tudi članica državne reprezentance v rokometu. Na odločilni tekmi za kvalifikacije na EP si je na tekmi v Belorusiji zvila gleženj. Bolečina ni bila prehuda, zato temu niso posvečali ne vem kakšne pozornosti. Ker so se naslednji dan tudi razšli in ker v klubu, kamor se je vrnila, ni omenila teh težav, se je zvin počasi zacelil, bolečina pa je izginila. Mogoče le še to, da že dobrih 5 let živi na Norveškem, kamor jo je odpeljala prav ljubezen do rokometa.
Kasneje so se ji pričele pojavljati težave s tetivo (bolečina pri obremenitvah v dvorani), zaradi česar je začasno prekinila s treningi in nastopi. Od takrat dalje je poskusila že vse mogoče - bila je pri raznih fizioterapevtih, manualnih terapevtih, itd. Nekateri so ji svetovali, da mora okrepiti mišice na nogi v bližini tetive, spet drugi, da mora nogo čim bolj razbremenjevati in delati strechinge, itd. Seveda je poskusila tudi z ortopedskimi čevlji in vložki, s tabletami, z mažami, ...Lani je na predlog manualnega terapevta in osebnega zdravnika obiskala dr. Bodo Günther-ja, Kirurgisk Avdeling, 5400 Stord Sykehus. Omenjeni kirurg ji je 2x opravil koncentracijo (filtracijo) trombocitov - vzel ji je cca. pol litra krvi iz komolca v posebno pripravo, ki razdeli kri na plazmo, trombocite in «odpadek»; potem je pa trombocite dal v posebno napravo, ki jih je prečistila, zatem pa ji je te «čiste» trombocite vbrizgal v tetivo.
Potem naj bi čim več počivala in šele po določenem obdobju je lahko pričela s predpisanimi vajami. Vse skupaj pa žal ni prineslo zadostnega izboljšanja, poleg tega pa je prišlo še do atrofije podkožnega maščobnega tkiva med tetivo in mečnico (praktično ima luknjo med kostjo in tetivo). Sedaj lahko sicer teče v naravi, a še to le v kvalitetnih športnih copatih, da bi začela trenirati v dvorani, pa je ostalo le še pobožna želja. Pred dvema mesecema je bila pri novem manualnem terapevtu, ki je partner njene trenerke, ki ji je po ogledu težave svetoval, da noge pretirano ne obremenjuje in naj bi ta težava sčasoma sama od sebe počasi izginila. Omenil ji je tudi, da ima žal problem, ker je tetiva vneta na najbolj neprimernem mestu, to je ob petnici.
Zanima me vaše mnenje. Kaj ji je sedaj storiti? Kaj še poskusiti, da bi vendarle pozdravila to nesrečno vnetje in začela normalno živeti.
Se vam pa že vnaprej iz srca zahvaljujem za kakršen koli nasvet in pomoč!
Marko
Re: Vnetje tetive     Objavljeno 29.01.2013 ob 17:38
Iz osebnih izkusenj (tudi sam imam za sabo 10 let profesionalnega rokometa) lahko potrdim, da so poskodbe in vnetja tetive izredno neprijetna stvar.

Ponavadi se zacnejo pocasi in jih clovek ignorira in jemlje protibolecinska in protivnetna sredstva, dokler ni vnetje skoraj kronicno. Takrat je seveda prepozno za hitre ukrepe. Edino kar je prostane je popolno prenehanje obremenjevanja tetive, vsakdanja masaza z ledom in na zacetku zgolj raztezne vaje, ki preidejo v vaje za krepitev muskulature- kako hiter je ta prehod pove telo samo. Tukaj je treba biti pozoren, da se NE GRE cez bolecino. To je nekaj cesar seveda vsi sportniki ne razumemo prevec dobro.

Ko sem igral v tujini, so se mi zaceli tovrstni problemi. Sam ne verjamem prevec v neke cudezne metode, ampak sem sel bolj na zahtevo kluba do specialista, ki je zdravil vsakovrstne tezave s pomocjo neke naprave, ki naj bi omogocial boljsko komunikacijo med celicami- te naj bi se posledicno hitreje samodejno celile.

Kakorkoli ze, kljub moji globoki nejeveri sem cez 1 teden brez tablet stal na igriscu in odigral 60 minut.

To terapijo sem delal v Svici blizu tromeje NEM-AUT-SVI. Zaradi tega napol cudeza (po mojem mnenju) mi je ostalo celo ime zdravnika v glavi: dr. Geiger.
E-mail: info@the-nutrition.com
Tel. št.: 080 35 45
Spletna trgovina: www.the-nutrition.com/store/index.php
Prodajna mesta: www.the-nutrition.com/prodaja
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov