HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
boleče desno koleno     Objavljeno 14.01.2013 ob 12:02
Pozdravljen,
konec oktobra 2012 me je na LJ.maratonu pri 5. km pričelo boleti desno koleno. Z razmigavanjem sem pretekla preostalih 5 km in nato še šepala po Ljubljani. Po parih dneh je bolečina prenehala, me je pa pričelo zopet boleti ob hoji navzdol. Bolečina je zopet minila po 1-2 dneh. Potem sem začela hoditi na body pump in bolečina se je zopet pojavila in minila po 2 dneh. Nakar sem si pričela koleno hladiti z ledom 3 dni in od takrat je bolečina konstantna. Vseeno sem nadaljevala z body pumpom in upala, da se bo umirilo. Bilo je še slabše, tako da me je koleno bolelo tudi v mirovanju. Konec decembra sem opravila RTG kolena in je vse ok. Zaradi bolečin pri hoji se opiram na levo nogo, kar se pozna tudi pri kvadricepsu, ki je na desni nogi kar ohlapnil. Otroped me je napotil na magnetno resonanco, ki jo imam v četrtek. Seveda ne pričakujem, da bi mi lahko na podlagi napisanega lahko kako svetovali, me pa zanima, če bo potrebna operacijo kolena in se čaka na operacijo 1 leto - tega si ne predstavljam, ker me med hojo koleno tako boli, da se moram večkrat ustavit in na koncu že močno šepam. Na srečo imam sedečo službo. Tek sem itak opustila, delam pa sedaj vaje za kvadricepse in opažam izbolšanje, vendar je na levi nogi ta del še vedno bolj razvit. Delam pa tako, da se usedem na stol, s spodnjim delom nog dvignem eno utežko (3kg ali 5 kg) in dvigujem 3x na dan in sicer vsakič 3x po 15, vendar dvigujem le v okviru nekaj stopinj (torej, ne čisto od tal in do skoraj popolnega iztega kolen). Upam, da je vaja ok.
Naj še omenim, da sem tudi že prej imela nekaj težav s kolenom pri teku ali hoji navdol in je bil lj.maraton (plundra, drugačen tek) le pika na i.
Lep pozdrav,
Nina
Re: boleče desno koleno     Objavljeno 14.01.2013 ob 13:21
Kaj je napisal ortoped na izvidu (torej takrat, ko se je odločil za MRI) ? Kaj več bom lahko povedal seveda po MRI v četrtek..
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: boleče desno koleno     Objavljeno 14.01.2013 ob 14:11
Pozdravljeni

Bom iskoristila to temo da ne odpiram nove.

Sama imam probleme z obema kolenoma že več kot eno leto..začelo se je kot bolečina pri počepu (tik nad kolenom)..ob hoji, teku in ostalih aktivnostih ni bilo bolečine. No do danes je pa ta bolečina večinoma stalna (še posebaj desno koleno)...boli me tik nad kolenom in nekoliko proti notranji strani kolena..boli me katerikoli gib kjer zraven pač uporabljam koleno (še posebaj kadar ga želim pokrčiti oz. iztegniti) ne glede na to ali sedim, ležim, hodim,...zraven bolečine imam občutek kot da bi mi koleno malo "zaštekalo" kadar ga recimo želim iztegniti, in ko ga iztegnem malo poči zraven (in seveda fejst zaboli).. boli pa tudi na dotik..probala sem že vse od hlajenja do razgibavanja do počitka...športno aktivnost sem povsem upostila že 4 mesece nazaj ker se je bolečina ves čas stopnjevala..vendar se stanje ni nič izboljšalo...naj tudi povem da nisem imela nobene športne poškodbe ali kakšne res velike obremenitve kolen..bila sem tudi že pri zdravniku, ki pa je rekel da dokler koleno ne zateka ne vem kam naj me pošlje naprej ali imate mogoče vi kakšno idejo za kaj bi lahko šlo in katere preiskave bi bilo dobro narediti?

Najlepša hvala za vaš odgovor

Lp Barbi
Re: boleče desno koleno     Objavljeno 14.01.2013 ob 15:08
Ob pregledu vidna izrazita artrofija desne stegenske mišice kvadricepsa s predvsem prizadetim vastus medialisom. Gibljivost v desnem kolenu je ohranjena, popolna. Pri manipulaciji pa se tiplje preskok v medialnem delu desnega kolenskega sklepa. Na direktni in indirektni pritisk sta občutljivi obe pogačici.

Naj omenim, da me je rahlo pričelo boleti tudi levo koleno zaradi tega, ker se bolj opiram na to nogo. Bolečin v mirovanju sedaj na srečo nimam. Opažam pa tudi, da me npr. ne boli toliko, ko hodim po stanovanju, kot, če grem ven na sprehod. Imam na sumu mraz, ob katerem se mišice pokrčijo in se prične bolečina (kdaj nad kolenom, kdaj desno, kdaj levo...ne morem določiti točnega mesta).
Re: boleče desno koleno     Objavljeno 15.01.2013 ob 08:12
@onina
Izvid je dokaj resen. Ni mi povsem jasno, kako je lahko prišlo do tako izrazite atrofije desne štiriglave mišice, oz. kje v sklepu je vzrok , da je nastalo tako stanje, tako da je res nujno iti na MRI. Ko boš imel
Levo koleno po moje boli zato, ker z njim kompenziraš slabšo funkcijo desnega.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: boleče desno koleno     Objavljeno 15.01.2013 ob 08:21
@Barby
Če koleno boli konstantno in v vseh legah oz. gibih enako, gre najverjetneje za sinovitis kolena, torej za vnetje obeh sklepnih ovojnic, kar ima za posledico bolečino. Ob tem so vezi in meniska neprizadeti. Je pa res malce nenavadno, da nikoli ni oteklina in da omenjeno stanje traja že 1 leto, saj ponavadi sinovitis izzveni po analgetični terapiji/počitku.
Za začetek predlagam UZ kolena, ki ga lahko opraviš tudi samoplačniško. Je dobro začetno izhodišče, saj dobro pokaže sklepne ovojnice in ligamente.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: boleče desno koleno     Objavljeno 15.01.2013 ob 15:12
Morda je desen kvadriceps slabši, ker sem najmanj 2 tedna hodila le s pomočjo leve noge, desno sem imela pa skoraj popolnoma iztegnjeno, ker me je tako bolelo. Ko se pogledam v ogledalo, je prav "zanimivo" videti razliko v nogah. MRI se drugače čaka kar nekaj časa, tako da bom šla v četrtek samoplačniško - če bo pa potrebna operacija, ki pa je verjetno zelo draga in bom morala počakati z redno napotnico, pa ne vem, kako bom zdržala v takem stanju več mesecev...pa poletje se bliža, sprehodi - bom tečna kot hudič  >
Re: boleče desno koleno     Objavljeno 17.01.2013 ob 20:43
Doma imam izvid MRI, ki ga sicer ne razumem. Zanima me, če bo potrebna operacija, ki bi jo sicer bila vesela in naj bo čim prej, ker s takim kolenom ne morem funkcionirati. Lep pozdrav, Nina

Izvid:
Nekaj sinovialne tekočine v sklepu. Nakazana Bakerjeva cista.

Nakazan edem Hoffinega maščevja med zgornjim lateralnim delom patelarnega ligamenta in lateralnim femoralnim kondilom - suspekten lateralni presijski sindrom.

Manjša medilana parapetelarna sinovialna plika.
Edem patelarnega hrustanca, zlasti v območju medialne fasete, v tem delu so suspektni majhni površinski defekti - edem hrustanca v območju trohlee femurja - začetna parelofemoralna hondropatija.

Preostali artikulacijski hrustanec je normalen.

Začetna degeneracija medilanega meniskusa, meniskus je ohranjene integritete.
Laterlani meniskus je v mejah normale.

Ligamentarni aparat je normalen.

Suspekten lateralni presijski sindorm. Začetna patelofemoralna hondropatija.
Re: boleče desno koleno     Objavljeno 17.01.2013 ob 22:33
Izvid ni tako slab. V ospredju je le pritisk na stranskem (torej zunanjem) delu sklepa , ki poteka od pogačice na stegnenico, ter začetna degeneracija sklepnega hrustanca , ostale pomembne sklepne strukture (vezi, meniskusa) pa so v zadovoljivem/odličnem stanju.
Po moje bo pravilna in usmerjena krepitev kvadricepsa pomagala oz. odpravila težave. Operacija ob takem izvidu ni verjetna.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov