HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Vnetje patelarnega ligamenta     Objavljeno 30.08.2012 ob 17:31
Pozdravljeni, posil bi vas za pomoč.

Približno 7 mesecev nazaj, sem po treningu nog začutil bolečine v obeh kolenih. Neumno od mene je to, da sem po tem treniral še 4 mesece kljub velikim bolečinam. Po tem sem šel k zdravniku kateri me je napotil na medicino športa k dr. Vugi.  Ugotovil je, da imam vneta oba patelarna ligamenta. Od takrat ne treniram nog ( na začetku sem samo zadnjo ložo in meča, sedaj tudi to ne več). Imel sem 10 fizioterapij, ampak nič ni pomagalo. Nato sem dobil infiltracijsko terapijo( niti ne vem kaj je to, dobil sem samo neko injekcijo v kolen). Po tem se je malo izboljšalo vendar verjetno je to bilo kaj protibolečinskega.  V 3 mesecih se je stanje malo popravilo, ampak vseeno daleč od tega, da bi bilo vredu. Tetivi sta še vedno vneti in bolita. Zdravnik svetuje samo da ne obremenjujem preveč noge in pa malo kolesarjenja ampak to se vleče že predolgo, najhuje pa je to da se stvari ne izboljšujejo skoraj nič..

Zgornji del vseeno treniram ampak pazim na kolena.. je to da ležim doma mesec ali dva edina rešitev da se kolena pozdravita?

Prosil bi za nasvet doktorja, ali pa koga ki ima s tem izkušnje..

LP
Re: Vnetje patelarnega ligamenta     Objavljeno 30.08.2012 ob 23:55
Če bo injekciji kortikosteroida in tolikšnem številu fizioterapij stanje ni boljše, ampak kvečjemu slabše, je zagotovo potreben obisk k ortopedu, ki se bo odločil glede nadaljnega zdravljenja. Ampak po tem kar si napisal, sklepam da obremenitve nisi zmanjševal in da je bilo mirovanje (ki najpogosteje res odpravi podobne težave) ni bilo optimalno.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Vnetje patelarnega ligamenta     Objavljeno 31.08.2012 ob 00:13
Hvala za odgovor,

Obremenitev sem zelo zmanjšal ampak zgleda bo pomagalo čisto mirovanje celotnega telesa saj se pri treningu zgornjega telesa vseeno ustvarjajo sile na koleno...

Koliko časa svetujete počitka ? In kako naj vem da je koleno popolnoma pozdravljeno? Desno koleno me sploh ne boli vendar je tetiva vseeno vneta (vendar malo manj kot na levemu).

Hvala za pomoč,

Lp
Re: Vnetje patelarnega ligamenta     Objavljeno 31.08.2012 ob 00:39
Koliko časa je praktično nemogoče reči, ker bolezen oz. tako stanje ne poteka nikoli enako, odvisno je od stopnje vnetja, obremenitve, starosti itd. Vendar če gre samo za vnetje mišice in je sklep ohranjen in nepoškodovan, potem tudi popolno mirovanje ne bi smelo trajati predolgo, mogoče kak teden ali dva (govorim hipotetično, seveda)
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Vnetje patelarnega ligamenta     Objavljeno 31.08.2012 ob 12:04
Ok, hvala 
Re: Vnetje patelarnega ligamenta     Objavljeno 12.12.2012 ob 11:42
Pozdravljeni.

Treniram nogomet in imam enak problem kot Runner. Pri meni je stvar taka da sem pred 4 meseci začutil bolečine v obeh kolenih.Približno 7 dni sem kasneje še treniral,po 7ih dneh pa je prišlo do te mere da mi je že sama hoja bila močno otežena. Bil sem pri dr. Macuri in mi je povedal da imam vnetje patelarnih vezi in da naj nebi bila nevem kakšna poškodba. Za zdravljenje mi je priporočal vožnjo sobnega kolesa na najnižji stopnji težavnosti in hlajenje kolen z ledom.To sem tudi počel(in to zelo intenzivno)približno 3 uri na dan kolesarjenja in 3x na dan hlajenje z ledom..

Po približno 2 mesecih sem čutil da se je stanje malce izboljšalo pa sem šel malo tečt da vidim kakšna je situacija..Prvih 15 minut vredu,kasneje prenehal z treningom in šepal domov.. Za tem sem spet se vrnil k kolesarjenju in ledu.Ker se je stanje izboljšavalo zelo zelo počasi,sem postal skeptičen in sem odšel opraviti ultrazvok, kjer je potrjeno da imam vnetje patelarnih vezi in da je vnetje že skoraj pozdravljeno saj je vidna le majhna deformacija.. 2 tedna po UZju sem prav tako odšel na trening da probam ali je stanje kaj boljše..treniral sem 30 minut,use je bilo ok in mislil sem že da je pozdravljeno.Nato pa spet ista zgodba,odšepal do doma..

Še vedno imam isti program kolesarjenja in hlajenja kolen vendar se zdaj to vse skupaj vleče že 5 mesecev in nevem več kako da pospešim zdravljenje.

Ali ima kdo mogoče kakšen predlog vaj ali pa način zdravljenja da bi pozdravil ta moja kolena da lahko spet začnem z rednim treniranjem..Tudi meni je bilo na začetku rečeno da je zdravljenje približno 2 do 3 tedna in da bi za tem moralo biti vse po starem,pa vendar ni.

Prosim za kakršnokoli pomoč..
Re: Vnetje patelarnega ligamenta     Objavljeno 12.12.2012 ob 21:50
V večini primerov je za vnetje patelarnega ligamenta krivo nesorazmerje mišic kvadricepsa. Da bi ti vedel povedat kaj več bi te moral stestirat. Če si v MB se oglasi pri meni na RedPowerju pa bova malo pogledala.
THE Nutrition BP team (Titova 62, MB)
T: 041 343 484
E: info@bpteam.si

Odprto:
pon-pet: 8.00 - 20.00
sob: 9.00 - 16.00
ned:9.00-12-00

Svetuje vam:
Sandi Bitenc (C.F.M.P.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov