HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Razno
Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 17:44
Velikokrat se po mojo pomoč obrnejo "športniki" z različnimi problemi, eden izmed teh so tudi ledvice. Visoko beljakovinska hrana v kombinaciji z malo vnešene tekočine - zraven pa še "pameten in strokoven" izbor AS pripelje do takšnih in drugačnih težav.

Ledvice iz telesa odstranjujejo škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin, in odvečno tekočino. Vsak dan se v ledvicah prečisti 180 litrov krvi, izloči pa 1,5 do 2 litra seča in z njim škodljivi presnovki. Ledvice opravljajo v telesu tudi druge pomembna naloge, med njimi so najpomembnejše uravnavanje krvnega tlaka, števila rdečih krvnih telesc in količina kalcija ter vzdrževanje ustreznega kislo-bazičnega ravnovesja krvi.


Znaki ki opozarjajo na ledvično bolezen:

Otekanje okrog oči, otekanje obraza in nog.
Rjav ali krvav seč.
Zvišan krvni tlak.
Ledvena bolečina, ki ni povezana s telesno aktivnostjo.
Pogosto odvajanje seča, predvsem ponoči, ali zmanjšano odvajanje seča, ki ni sorazmerno s popito tekočino.
Pekoč, dražeč občutek ali bolečina med odvajanjem seča.


    Kadar opazite katerega od naštetih bolezenjskih znakov, čimprej obiščite zdravnika. Z zgodnjim odkrivanjem bolezni sečil lahko preprečimo nastanek nekaterih kroničnih ledvičnih bolezni ter preprečimo ali močno upočasnimo slabšanje ledvičnega delovanja do končne odpovedi, ko je potrebno zdravljenje z umetno ledvico.
BIG BODIES ARE MADE NOT BORN...

www.california-fitness.net

www.ibff.info
Re: Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 17:45
OSNOVNI LABORATORIJSKI  IZVIDI, KI KAŽEJO
NA LEDVIČNO BOLEZEN

    Za oceno Iedvičnega delovanja izmerimo koncentracijo serumskega kreatinina. Zvišana koncentracija je lahko znak za resno kronično ledvično bolezen.
V seču opozarjajo na ledvično okvaro rdeče krvničke (kri) in beljakovine. Ledvice delujejo kot filter in ne prepuščajo beljakovin v seč. Večje kot je izločanje beljakovin, hujša je okvara in Iedvično delovanje se hitreje slabša. Pri večji količini beljakovin se seč močno peni.


PREISKAVE ZA UGOTAVLJANJE LEDVIČNE BOLEZNI

    Temeljna slikovna preiskava je ultrazvok sečil. Z njo ocenjujemo položaj in velikost Iedvic, spremenjenost ledvičnega tkiva, morebitno razširitev votlega sistema, prisotnost cist, tumorjev ali Iedvičnih kamnov. S posebno metodo merimo pretok krvi v ledvični arteriji in tak> ugotavljamo zožitev ledvičnih arterij, kar je tudi vzrok za zvišan krvni tlak. Najpomembnejša preiskava za diagnozo ledvične bolezni je ledvična biopsija, pri kateri pod ultrazvočno kontrolo s posebno iglo odvzamemo majhen košček ledvičnega tkiva in ga natančno pregledamo pod mikroskopom.
BIG BODIES ARE MADE NOT BORN...

www.california-fitness.net

www.ibff.info
Re: Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 17:50
KAKO LAHKO POMAGATE OHRANITI ZDRAVE LEDVICE?

JEJTE ZDRAVO

Zdrave prehranske navade pomenijo, da jeste čim več zelenjave in sadja, malo mesa, namesto živalskih maščob uporabljate oljčno olje in zmerno omejite beljakovine.  ČE VZAMEMO V OBZIR BODYBUILDERJE IN KOLIČINO BELJAKOVIN TEMU PRIMERNO TUDI POVEČAMO VNOS TEKOČINE , DA USTVARIMO DRENAŽO LEDVIC.
Če upoštevamo še zmanjšano soljenje hrane, je to sestavni del "Iedvične diete". Sol povzroči zadrževanje vode v telesu, zato se In lahko pojavijo otekline, zviša se krvni tlak in za njegovo uravnavanje je potrebno več zdravil. Namesto soli uporabljajte različne dišave in začimbe. Zavedati se morate, da ne jeste dietne prehrane, ampak se zdravo prehranjujete. Pri napredovali ledvični bolezni pa je treba upoštevati dietna navodila, ki jih predpiše zdravnik na podlagi laboratorijskih izvidov.


PIJTE DOVOLJ TEKOČINE

Pijte toliko tekočine, da boste odvajali od 1,5 do 2 litra seča. O tekočini dnevno potrebne tekočine se posvetujte s svojim zdravnikom, saj je treba pri nekaterih ledvičnih boleznih, boleznih jeter ali srca pitje tekočin omejiti. Najboljša tekočina je voda, izogibajte se pretiranemu pitju mineralnih vod (prevelik vnos soli), pijač, ki vsebujejo ogljikov dioksid (pijače z mehurčki), in sokov z dodanim sladkorjem (tako imenovani nektar). Pretirano pitje alkohola odsvetujemo, ker vpliva na zviševanje krvnega tlaka.


ČE STE PRETEŽKI, SHUJŠAJTE

Hujšanje naj poteka pod zdravniškim nadzorom. Z zdravnikom se dogovorite za primerno telesno maso in skupaj naredita načrt za zmanjšanje telesne mase. Shujšajte z ustreznim načinom prehranjevanja in redno telesno dejavnostjo, ki naj postane sestavni del vašega življenje. 'Telesno dejavni bodite vsak dan ali vsaj trikrat na teden od pol ur do eno uro.


PRENEHAJTE KADITI

Kajenje povzroči poslabšanje ledvične bolezni, še izraziteje pri bolnikih s sladlkorno boleznijo, okvari žile po vsem telesu, pospeši staranje in aterosklerotične procese v telesu.



OMEJITE UPORABO ZDRAVIL PROTI BOLEČINAM!!

    Zdravila proti bolečinam lahko okvarijo Ledvice, če jih jemljemo zelo pogosto, že pri najmanjši bolečini, v neustreznih odmerkih in kombinacijah več vrst analgetikov hkrati. Na voljo je dovolj protibolečinskih zdravil,
ki nimajo škodljivega učinka na ledvice, zato se posvetujte
s svojim zdravnikom.

SLADKORNA BOLEZEN

    Sladkorna bolezen je najpogostejši vzrok končne ledvične odpovedi. Ledvice so občutljivejše za nastanek ledvične bolezni in začnejo prepuščati majhno količino albumina. To je sicer beljakovina v tclesu, ki se izk>či v seču v zelo majhni količini, določimo pa jo lahko s posebnimi metodami. Mikroalbuminurija naznanja razvoj ledvične okvare zaradi sladkorne bolezni. Na voljo so zdravila, ki učinkovito znižajo krvni tlak in preprečijo izgubljanje albumina prek ledvic in tako v zgodnjem obdobju preprečijo nastanek ledvične okvare zaradi sladkorne bolezni. Vzdrževanje nenormalne koncentracije sladkorja v krvi je ključnega pomena tudi za preprečitev ledvične bolezni.
BIG BODIES ARE MADE NOT BORN...

www.california-fitness.net

www.ibff.info
Re: Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 17:57
LEDVICE IN SOL - DA ALI NE

Tukaj se teorije rahlo tepejo, saj nam bodo vsi zdravniki odsvetovali ali pa vsaj omejili sol. Spet drugi pravijo, da je sol nujno potrebna. Osebno ( gledano na zadevo kot vrhunski športnik ) sem za neko vmesno varijanto, definitivno je sol potrebna vendar morda le ni za pretiravat.



Ledvice brez zdrave soli so kot pralni stroj brez pralnega praška.

Vsi filtri bi se zamašili, nazadnje bi se na njih nabral še vodni kamen.

Podoben učinek bi tudi bil, če bi uporabljala slab, neaktiven pralni prašek.

Če pa bi bil slab in bi ga bilo še premalo povrhu, potem je bolje, da neseš perilo v javno pralnico.

Enako situacijo imaš v telesu, ko si na koncu prisiljena prati kri z dializo na aparatu, ki čisti kri s soljo.

Seveda pa ne pomaga niti nov pralni stroj, niti nova ledvica, če je prašek zanič.

Uživaj zato raje zdravo sol na pravilen način in pusti ledvicam, da dializirajo kri same.

So pa tudi indikator razmerja med vodo, C- vitaminom in zdravo soljo v tvoji prehrani.

Če se ti oglasijo, popravi napako.

Največkrat bo šlo za pomanjkanje vode in presežek vitamina, manj krat za napako pri soli.
BIG BODIES ARE MADE NOT BORN...

www.california-fitness.net

www.ibff.info
Re: Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 19:45
SUper hvala za članek.
Re: Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 19:47
ctrl + c -> ctrl + v   
Re: Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 19:50
eni smo staromodni pa damo kr ctrl + p 
Re: Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 20:19
Kaj pa menite glede vegete? V vegeti je tut dost soli. A jo uporablate?
Re: Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 20:36
sej v bistvu, ce hrani odvzames sol ter mascobo, postane slednja brez okusa, bolniscnicna, dieticna. se strinjam z Duskom, vse v zmernih kolicinah.

tata mata v vleki od tal!
Re: Ledvice - zakaj težave ?     Objavljeno 23.02.2009 ob 21:11
tudi jaz se strinjam z neko zmernostjo. ampak tako je - ker imamo ljudje težave z zmernostjo smo izumili diete... in zato obstajamo tudi osebni trenerji, zdravniki, ... 
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov