HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Sabljanje     Objavljeno 26.09.2011 ob 16:56
Pred kratkim sem na forumu spraševal o Dopingu, pa ste me prepričali, da v THE izdelkih ni nič sumljivega, zato sem se odločil za prehranske dodatke THE.

Verjetno sem prvi na forumu, ki išče pomoč(ubistvu bolj kakšen nasvet) in trenira sabljanje. Sabljanje definitivno spada med borilne športe in je eksploziven anaerobni šport.

Takoj na začetku povem, da merim 175 cm, moja teža pa se giblje okoli 64-65 kg(samo za informacijo).

Oktobra(torej naslednji teden) začnem z resnim treningom, kar pomeni 2-3 treninge na dan(nekateri bolj, drugi manj intenzivni). Začel bom tudi s fitnesom, kjer bom izvajal trening za razvoj moči(ter eksplozivne moči) za celotno telo(roke, trup, noge). Lahko vam pokažem urnik svojega treninga(ki je sicer še v nastanku) in izgleda takole:

Dopoldan: fitnes(6x na teden, izmenično: 1 dan roke + trup, naslednji dan noge, nedelja prosto)
Popoldan: Ponedeljek in sreda individualni trening(tehnika), torek in četrtek pliometrija, ob petkih specifična kondicija(lahko bi torej rekel vaje za noge)
Zvečer: sabljanje

Zanima me nekaj stvari. Bi na dneve, ko izvajam pliometrijo dopoldan delal roke + trup ali noge? Trenutno imam v planu roke + trup, da ne pride do prevelike obremenitve.

Kaj predlagate za splošno moč(tudi eksplozivnost) pri vajah roke + trup? Vem, da so za druge športe(in ne bodybuilding) primerne kompleksne vaje z lastno težo(sklece, zgibi,...) in seveda tudi kakšna izolirana vaja na trenažerju, ampak zanima me sama oblika treninga. Do sedaj(lansko sezono) sem treniral na 2 načina. Prvi je bil 3 serije zaporedoma na trenažerju in potem pač zamenjaš trenažer. Drugi pa je bil serija za agonista + serija za antagonista ter tako 3 serije, kaj se vam zdi bolj smiselno? Zanima me tudi za sklece, zgibe, trebušne...se vam zdi bolj primerna vadba v serijah(pač ne vem, 3x20 sklec) ali krožna vadba(20 sklec, 20 hrbtnih,...in potem ponoviš)?

Vem, da se na trenažerjih najprej izvaja kompleksne vaje, nato izolirane, pri katerih je obremenjena samo ena mišica ter velikokrat sem slišal, da najprej opravi najtežje vaje.

Potem pa imam še vprašanje glede prehrane. Tudi o tem sem ogromno prebral tukaj na forumu in tudi drugje. Jedilnik imam dodelan po vseh vaših nasvetih, kaj ja, kaj ne, zanima pa me, katere prehranske dodatke mi priporočate? Cilj treninga je težko opredeliti, ampak saj boste razumeli. Delam na mišični masi, čeprav ne želim veliko mišične mase, saj se pač ukvarjam z eksplozivnim športom. Torej JA mišična masa za eksplozivnost, ampak ne zaradi same moči, ker to ni neposredno kontaktni šport.

Trenutno imam THE Whey - isolate, ki ga bom jemal takoj po treningu v fitnesu. Kreatin verjetno ne pride v poštev, saj moj cilj ni izgledati in biti nabit. Kazein ima verjetno tudi ta namen, da bi se mišice stalno večale. Še najbolj se mi zdi zanimivo THE - BCAA, čeprav ne želim preveč mišične mase, ta pa tudi spodbuja sintezo beljakovin, ampak to se mi zdi najbolj primerno. Kakšno je vaše mnenje? Sploh potrebujem kaj drugega kot Whey(vem da ni nič nujno, ampak Whey se mi zdi koristen, čeprav ga bom šele začel jemati)?

Če bom še kaj rabil, bom vprašal. Če vi rabite še kakšno dodatno informacijo, kar vprašajte. Hvala za vaša mnenja in pomoč.

Lep pozdrav,
crnakaca
Re: Sabljanje     Objavljeno 26.09.2011 ob 17:14
Lep pozdrav !

Glede na izjemno intenzivnost in frekventnost treningov ti vsekakor nebi priporočal 6x na teden fitnessa. 2-3x na teden, celo telo bi bilo več kot dovolj. kompleksne vaje se večinoma ne izvajajo na trenažerji temveč s prostimi utežmi. Počep, military press, deadlift, benchpress, kaki pull-upsi in chin-upsi in to bi bilo to, sicer bodo še ostali povedali svoje mnenje.

Noben od dodatkov ti ne bo magično prinesel mišične mase saj je za to potreben specifičen trening in prehrana.

Od dodatkov bi ti pa priporočal:
-The whey + Pro carbs po treningu  fitnesu v razmerju 1:2
-casein imaš lahko kot nadomestek obroka
-bcaa pred in po treningu 5 g
-creatin po fitnesu 5g
- the recovery drink po treningu sabljanja


in tu so še dodatki, ki jih sam uporabljam ne glede na treninge, ne glede na fazo treniranja ampak zato ker so neka osnova

- THE vitamin strong / 3x na dan po eno tableto
- THE omega 3 / 3x na dan po 2 tableti

no toliko iz moje strani
Re: Sabljanje     Objavljeno 26.09.2011 ob 21:32
Strength and Conditioning for Fencing. Preberi st to!

Svetujem ti, da tukaj niti ne sprašuješ glede treningov, ker to je bolj fitnes forum.

Glede dodatkov si malo bolj preberi o kreatinu, BCAA in podobnem, saj ne služijo samo za nabiranje MM ampak lahko pomagajo tudi pri športu. Dodatke ti svetujem podobne kot Enej + Beta Alanin.

Lp
Re: Sabljanje     Objavljeno 26.09.2011 ob 23:30
Iskreno povedano; kar nekaj časa sem že v športu ter osebnem trenerstvu, vendar toliko treningov (3/dan) nisem videl še nikoli.

Seveda je zelo odvisno od intenzivnosti posameznih treningov, vendar to je za telo gotovo zelo velik napor. Urejena prehrana in pomoč dodatkov (zaradi tako natrpanega urnika je težko prebaviti zadostno količino potrebnih hranil za regeneracijo samo iz trde hrane) je izrednega pomena. Lahko pomeni razliko med dobrimi napredki ali pretreniranostjo oz. celo poškodbo.

Od dodatkov so predlogi Eneja gotovo zelo potrebna osnova. Sicer ne vem toliko o sabljanju, vendar je tudi THE Beta Alanine po vsej verjetnosti zelo koristen- lahko poskusiš s kakšnim pre-workout drinkom, ki ga že vsebuje (npr. X3M Preload), ki ti bo hkrati nudil še dobro koncentracijo (predvidevam da izrednega pomena) in izboljšal budnost/reakcijski čas.

Trening:
Tudi jaz sem mnenja, da pri vsem volumnu, ki ga imaš že sedaj, ne treniraš z utežmi vsak dan.
Če si začetnik, se najprej drži kompleksnih vaj, ki ti bodo nudile primerno osnovo za kompleksnejši in predvsem bolj športno-specifični trening kasneje.
Toliko vem o sabljanju, da ti toplo priporočam krepljenje stabilizatorjev, rotatorjev in upogibalcev trupa.
Naziv: SSB Personal trainer und Leistungsdiagnostiker (ŠVI)
----------------------------------------
nejc@the-nutrition.com
Re: Sabljanje     Objavljeno 27.09.2011 ob 14:54
Hvala vsem za vse napisano! Tudi če se vam zdi, da se pri vsakem odgovoru ponavljate vam povem, da ni tako in da ste mi pomagali.

Na prvo žogo se res sliši veliko, 3 treningi na dan, a kot sem že dejal so ti treningi različno intenzivni. To pomeni, da ne treniram 3x dnevno z maksimalnim naporom pri obremenitvi. Nekateri bolj, drugi manj utrujajoči.
Re: Sabljanje     Objavljeno 27.09.2011 ob 15:05
Znano je, da je bolje trenirat večkrat dnevno po manj, kot pa enkrat dnevno po več. Ne vem sicer, če to drži pri vseh vrstah treningov ali ne, ampak, če pri treningih večkrat dnevno kljub temu občutiš napredek in je počutje OK, potem ni problema.
Zakaj bi bil povprečen, če si lahko nadpovprečen?

Lift heavy. Life is too short to be weak.
Re: Sabljanje     Objavljeno 27.09.2011 ob 23:22
Simi je napisal/a:


Znano je, da je bolje trenirat večkrat dnevno po manj, kot pa enkrat dnevno po več. Ne vem sicer, če to drži pri vseh vrstah treningov ali ne, ampak, če pri treningih večkrat dnevno kljub temu občutiš napredek in je počutje OK, potem ni problema.



Količina treninga je predvsem odvisna od namena.
Naziv: SSB Personal trainer und Leistungsdiagnostiker (ŠVI)
----------------------------------------
nejc@the-nutrition.com
Re: Sabljanje     Objavljeno 28.09.2011 ob 08:10

Nejc Hojč je napisal/a:


Znano je, da je bolje trenirat večkrat dnevno po manj, kot pa enkrat dnevno po več. Ne vem sicer, če to drži pri vseh vrstah treningov ali ne, ampak, če pri treningih večkrat dnevno kljub temu občutiš napredek in je počutje OK, potem ni problema.



Količina treninga je predvsem odvisna od namena.



+1
Re: Sabljanje     Objavljeno 28.09.2011 ob 14:35
oly dvigi ftw! Poleg tega, komot lahko treniraš 6x/teden z utežmi. Pusti trenažerje pri miru.
http://fizikalije.wordpress.com
http://kdu-olimpija.si/
Re: Sabljanje     Objavljeno 06.10.2011 ob 13:56
Treningi so v teku, in sicer približno tako, kot sem napisal.

Dopoldan: Fitnes(izmenično, 1x noge, 1x roke + trup,...) 6x tedensko
Popoldan: Pon + Sre individualni trening(tehnika), Tore + Čet pliometrija
Zvečer: Sabljanje(specifična kondicija in specifična moč)

Po treningu v fitnesu se čuti tista prijetna utrujenost, ampak vseeno se mi zdi, da trenutno premalo pojem. V tem tednu sem izgubil okoli 2 kg, nekaj je sigurno tekočina, ampak vseeno imam občutek(skoraj siguren sem), da premalo pojem.

Zjutraj jem sadni Muesli z mlekom/jogurtom, med predavanji različne solate(z makaroni, krompirjem, jajci + zelenjava) ter kakšno sadje, popoldan doma jem doma skuhano kosilo(ta teden npr. filana paprika, boranja,...kar pač je) zvečer ali pa kdaj tudi vmes pa pojem kaj od sledečega: skuta+ribe(tuna, sardine, losos), kakšno sadje(melona), jogurt,...
Po vsakem treningu v fitnesu vzamem eno merico(30g?) THE Whey Isolate.

Največja sprememba v prehrani je zagotovo ta, da sem iz jedilnika skenslal kruh.

In zadnjič nisem znal prav lepo razložiti kaj je cilj treninga. Torej osnovni cilj ni povečanje mišične mase(seveda ta ob treningu za moč naraste, ampak ne zdaj zelo veliko...), ampak povečanje aktivacije mišic. Moj cilj ni, da bi na rokah nosil lubenice, ampak da bi bil sposoben narest toliko in toliko različnih vaj =)

Lep pozdrav,
crnakaca
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov