HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Re: Šprint     Objavljeno 23.06.2011 ob 20:17
prosim še na justme89[afna]gmail.com
Re: Šprint     Objavljeno 23.06.2011 ob 20:42
priporočam ti box jumpe ki so zelo dobri za explozivnost nožnih mišic...

lp.
Re: Šprint     Objavljeno 05.05.2012 ob 11:12
tole bi tudi znalo pomagatpri pridobivanju hitrosti

http://www.youtube.com/watch?v=I4prDX-Z-Ho&feature=player_embedded#t=114s
Re: Šprint     Objavljeno 05.05.2012 ob 19:42
blaže je napisal/a:


POZDRAVLJEN

GLEDE SPRINTA MORAS SEVEDA TRENIRATI HITROST, FREKVENCO NOG TER DELATI CEZ ZIMO BAZIČNI TRENING( DISTANCE VLEČES SANKE, TRENINGI Z UTEŽMI IN PODOBNO).

sam sem treniral atletiko in sprint tako da ce te bo kaj zanimalo ti lahko pošljem kakšen trening ki sem ga delal se slabo leto nazj in po katerem trenira recimi tudi osovnikar matic,seveda v mlce tezji obliki kar se tice kilaže in seveda stevilo distanc na trening.

velja pa nekaj kar ni dobro cew hočeš pri atletiki in nasploh dodobra strenirati noge da bodo hitre- cim manj ali sploh nic se ne vozi s kolesom ali deklaj kaksne treninge na kolesu ker na kolesu ti delajo mišice nog malce drugace in to te pri atletiki upočasni.

je pa seveda od hitrosti teka veliko odvisno kako imas tehniko teka( kaksno imas delo odrivne noge , grabljenje med tekom noga mora biti pri dotiku tal zelo eksplozivna mora te potegniti naprej , pomembna je tehnika rok, ne migas z glavi in podobne podrobnosti), ki pa so zelo pomembne!!!!
če te kaj zanima vprasaj ce bom vedel ti bom povedal!

lp



Ali lahko tudi meni pošlješ na mail
Re: Šprint     Objavljeno 07.07.2012 ob 18:58
No sam takle za info

Najprej je treba določit za kakšen šport gre in profesionalni level potem je treba trening tako tudi prilagodit.

za košarko

fitnes
specific condition
speed drills
agillity
in pa seveda razni box jumpi in kombinacije le teh z medicinko, ovire ipd.

treningi morajo biti razdeljeni in splanirani za celo leto
OFFSEASON; PREESEASON ; in season; recovery.

Vsi so enako pomembni vendar se največje razlike delajo ravno v OFF SEASONU.
seveda se nesme pozabit na treninge košarke same saj se tam vadi tehnika in ti vsi ostali skillsi ne pomenijo nič če nimaš tehnike.

HARD WORK BEATs TALENT!!!
Re: Šprint     Objavljeno 22.11.2012 ob 23:09
Od vseh tem na temu forumu mi je ravno ta najblizje. In ko vidim koliko bedarij in napacnih informacij je bilo napisano tukaj notri od leta 2006 me kar zaboli srce.

In da zacnem moj dolg monolog:
Sram me je da nekdo, ki je treniral atletiko pove da TOP sprinterji dosezejo maksimalno hitrost pri 30m. Poanta je da hitrejsi kot si dlje casa pospesujes. Noben korak ni isti v vsakem koraku ali pospesujes ali upocasnjujes. Boljsi in hitrejsi si dlje casa to poteka. Iz tega potegnemo sledece: sprinter zacetnik doseze maksimalno hitrost od 20-30 metra sprinter srednega razreda okoli 40 metra in top sprinter okoli 50-60 tega metra!

Nekje sem prebral da je obvezno delati veliko moci. To je samo delno res. Poznamo vec nacinov kako ostrici ovco. Eni sprinterji potrebno moc dosezejo z utezmi (Ben Johnson), nekateri pa utezi sploh ne delajo oz niso delali (Carl Lewis) in pa nekaj v zlati sredini (Bolt,...).

In gremo po zdravi kmecki logiki: Ce hoce nekdo obvladati voznjo avtomobila-mora z njim prepeljati cim vec kilometrov, ce hoce nekdo biti dober kuhar-mora veliko kuhati in zakaj za vraga bi bilo pri sprintih kaj drugace? Kdor hoce biti hiter more veliko presprintati. Ampak pri tem je treba biti pozoren. Sprint je zelo stresen za centralni zivcni sistem (CNS) zato med treningi sprinta potrebujemo 48 ur (cas regeneracije zivcnega sistema).

Tudi utezi posebej eksplozivni dvigi nalog,poteg,pocep,bench so zelo obremenilni za CNS za to tudi med njimi potrebujemo 48 ur.

Glede frekvence- frekvenca je odvisna od vecih dejavnikov in se izboljsuje z izbolsavo teh dejavnikov nikakor pa je nemoremo prisilno natrenirati. npr:studije so pokazale da se z mocjo bicepsa poveca tudi sama frekvenca.

Vse vaje od poskokov sank in podobnih stvari so dobre ampak vse imajo eno slabost njihov kontaktni cas je veliko daljsi kot kontaknti cas pri samem sprintu. Hitrejsi hoces bit krajsi kontaktni cas imas. Iz tega lahko povzamemo da je na nek nacin sprint najboljsa pliometrija. Trening pliometrije NE SME biti nadomestek sprintu je lahko samo kot zelo ucinkovit dodatek, ki povecuje moc celotnega telesa.

Kar se tice pa moci. Osnova so eksplozivni olimpijski dvigi kot so nalog in poteg lahko vkljucimo tudi sunek. Pomembne vaje sta tudi pocep in bench kot vaja za zgornji del telesa in te vaje tudi praviloma vklucijo najvec motoricnih enot v telesu. Nalog in sunek naj bi jih vkljucila kar 99%! Sledijo pa tako imenovane supplementary vaje, ki krepijo predvsem misice v kolcnem skelu. Poudarek je na vajah, ki krepijo biceps(hamstring), gluteus, iliopsoas. Seveda je tudi pomemben mocan trup zato trening vsebuje tudi veliko tako imenovanga core worka (vaje za jedro(trup) telesa). Moc je pomembna ni pa vse.

Upam da sem z nasveti lahko pomagal komu, ki si zeli povecati maksimalno hitrost. Z veseljem bom pa tudi odgovoril na vsa vprasanja v te smeri.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov