HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Prehranski dodatki in dopolnila
GLYCERIN by Milos Sarcev     Objavljeno 30.08.2007 ob 05:45
Pitanje:

Upravo sam prisustvovao takmicenju San Francisco Pro Invitational i imao sam priliku da razgovaram sa jednim finalistom koji je bio u top 5. Bio sam impresioniran njegovom formom i time koliko je bio suv.
Rekao mi je da je koristio ,,GLICERIN’’ noc pre takmicenja i veruje dam u bas to pomoglo da bude tako ,,suv’’. Posto se trenutno pripremam za California State Championships hteo sam da eksperimentisem i da probam glicerin poslednji vikend. Nazalost, nije imalo istog efekta na mene. Kakvo je tvoje misljenje o glicerinu i da li mislis da on radi kao diuretik ?


Odgovor :

Ja sam bio prisutan na istom takmicenju i bio sam impresioniran formom mnogih takmicara. Lee je izgledao (po mom misljenju) najbolje u svojoj karijeri i zasluzio je pobedu. Bio sam malo razocaran plasmanom Ernija Tejlora (Ernie Taylor) - ali mislim da su sudije imale dobar razlog za svoju odluku da ga ,,smeste’’ vam 5 najboljih (mozda je bio previse suv i odran…a oni su trazili ,,zdrav’’ izgled). Sada, da odgovorim na tvoje pitanje - imao sam nekih iskustava sa glicerinom ili glicerolom u pripremama za nekoliko takmicenja 1997. godine. U teoriji, treba da radi kao ,,diuretik’’ ili hidratant, ali je EKSTREMNO specifican. Ako se uzima oralno, sam i bez ikakvih dodatnih supstanci, onda deluje kao deridratant. Ali, ako se uzima sa dodatnom tecnoscu, onda moze da prouzrokuje bas suprotno-hiperhidrataciju tj. povecavanje (citaj : talozenje) vode u telu. Pokusacu da objasnim ovo. Mehanizam delovanja glicerina svodi se na ,,osmozi’’ (protok tecnosti od nizih do visih zona koncentracije). Uzmajuci ga oralno samog, glicerin ce povuci vodu iz ostalih delova tela u krvni sistem. Za bodi-bildere koji se takmice to znaci da ce nezeljena voda iz celija preci u vaskularni sistem cineci ga ,,suvim’’ i vaskularnim (,,isaranog’’ venama) - kako divan scenario. Problem je uzimanje glicerina bez vode i to je jedna od najvecih kazna koju mozete da dozivite (da li ste videli ,,Imate mleko?’’ reklamu). Najcesce nezeljene reakcije su: muka, nadimanje, povracanje, dijareja i ostale stomacne tegobe (nimalo pozeljne kada ste na bini). Radeci sa nekim izdrzljivim atletama bio sam svedok znacajnog napredka u njihovim performansama i ja sam doprineo uspesnoj hidrataciji simultanim unosom tecnosti i glicerina. Mnoge atlete koje se takmice na otvorenom prostoru i u toploj sredini trebali bi da koriste ovu metodu da bi poboljsali termoregulaciju i da zadrze svoja tela hidrirana. Ali to su izdrzljive atlete, a ne bodi-bilderi. Bilo bi tesko za mene da te savetujem o upotrebi glicerola na tvojim bodi-bilding takmicenjima.
Uzgred, ako odlucis da probas to - umanji unos vode kada pocnes ,,carb-loading’’ (punjenje ugljenim hidratima) i noc pre takmicenja uzmi 2 do 5 supenih kasika glicerola (30-75 ml) bez vode. Takodje, budi veoma pazljiv da ne smanjujes vodu na nekoliko dana - kao sto neki takmicari rade. Kada telo postane dehidrirano onda manje krvi cirkulise nasim vaskularnim sistemom. Kada do toga dodje onda pituitarna zlezda (deo hipofize) dobija ,,poruku’’ da proizvodi antidiuretik hormon - koji daje signal bubrezima da nadoknadi vode sto je vise moguce i proizvodi manje urina (nesto sto sigurno ne zelimo da se desi).
Na kraju, dozvolite mi da pomenem da glicerin (glicerol)  spada trigliceride.
Vecina NOVIH proteina ima odredjenu kolicinu glicerina (kao zamenu za masti) i nazalost kompanije ne moraju da se zale - barem ne do sada. Za ljude koji nikada nece da se takmice i koji nikad nece da probaju pomenutu metodu dehidratacije - samo bi ih izazvao da ne piju vodu barem jedan sat. Mislim da bi toga imali vise respekta za bodi-bildere i shvate sta sve oni moraju proci da bi onako izgledali na bini !!!
Re: GLYCERIN by Milos Sarcev     Objavljeno 11.09.2007 ob 10:18
Vprašanje:
Ravno sem sodeloval na tekmovanju San Francisco Pro Invitational in imel sem se priložnost pogovarjati z enim od finalistov, ki je bil v top 5. Bil sem impresioniran nad njegovo formo in tem, kako je bil suh.
Rekel mi je, da je uporabljal »GLICERIN« noč pred tekmovanjem in verjame, da mu je ravno to pomagalo biti tako »suh«. Ker se trenutno pripravljam na California State Championships, sem hotel eksperimentirati in poskusiti glicerin naslednji vikend. Nažalost ni imelo enakega efekta name. Kakšno je tvoje mišljenje o glicerinu in ali misliš, da deluje kot diuretik?

Odgovor:
Jaz sem bil prisoten na tem istem tekmovanju in sem bil navdušen nad formo mnogih tekmovalcev. Lee je izgledal (po mojem mnenju) najbolje v svoji kategoriji in si je zaslužil zmago. Bil sem malo razočaran nad Ernie-jem Taylor-jem, ampak mislim, da so sodniki imeli dober razlog za svojo odločitev, da ga  umestijo med 5 najboljših (mogoče je bil preveč suh... oni so iskali »zdrav« izgled). Zdaj pa naj odgovorim na tvoje vprašanje – imel sem nekaj izkušenj z glicerinom ali glicerolom v pripravah na nekaj temkovanj leta 1997. V teoriji naj bi deloval kot »diurektik« ali hidrant, ampak je EKSTREMNO specifičen. Če se jemlje oralno, sam, brez kakršnihkoli dodanih substanc, potem deluje kot deridratant. Ampak, če se jemlje z dodatno tekočino, potem lahko povzroči rvno nasprotno – hiperhidratacijo, t.j. povečanje vode v telesu. Poskusil bom pojasniti to. Mehanizem delovanja glicerina se izvaja na »osmozi« (pretok tekočine od nižih do višjih con koncentracije). Če ga vzamemo oralno samega, bo glicerin povlekel vodo iz ostalih del telesa v krvni sistem. Za bodybuilderje, ki tekmujejo, to pomeni, da bo neželjena voda iz celic prešla v vaskularni sistem, kar ga bo naredilo »suhega« in vaskularnega – kako prekrasen scenarij. Problem je jemanje glicerina brez vode in to je ena od največjih kazni, ki jih lahko doživite (ste videli »Imate mleko?« reklamo). Najpogostejše reakcije so: slabost, bruhanje, diareja in ostale želodčne tegobe (niti malo zaželene, ko ste na odru). Ko sem delal z nekaterimi vzdržljivimi atleti, sem bil priča znatnim napredkom v njihovih performansih in jaz sem doprinesel k uspešni hidrataciji s simultanim vnosom tekočine in glicerina. Mnogi atleti, ki tekmujejo na odprtem prostoru in v topli sredini, bi morali uporabljati to metodo, da bi izboljšali termoregulacijo in zadržali svoja telesa hidrirana. Ampak to so vzdržljivi atleti, ne pa bodybuilderji. Bilo bi težko za mene, da ti svetujem glede uporabe glicerola na tvojih bodybuilding tekmovanjih.
Vseeno, če se odločiš poskusiti – zmanjšaj vnos vode, ko pričneš »carb-loading« (polnjenje z OH) in noč pred tekmovanjem vzami 2 do 5 jušnih žlic glicerola (30-75 ml) brez vode. Prav tako bodi zelo pazljiv, da ne zmanjšuješ vode vsakih nekaj dni – tako kot delajo nekateri tekmovalci. Ko telo postane dehidrirano, potem manj krvi cirkulira po našem vaskularnem sistemu. Ko do tega pride, potem pituutarna žleza (del hipofize) dobi »sporočilo«, da proizvaja antidiuretik hormon – ki daje signal ledvicam, da nadoknadi vodo čim bolj in proizvaja manj urina (nekaj, kar zagotovo ne želimo, da se zgodi).
Na koncu pa dovolite, da spomnim, da glicerin (glicerol) spada med trigliceride. Večina NOVIH proteinov ima določeno količino glicerina (kot zameno za maščobe) in na žalost se podjetja ne morejo pritoževati – vsaj ne do sedaj. Za ljudi, ki nikoli ne bodo tekmovali in ki nikoli ne bodo poskusili omenjene metode dehidratacije – samo izzval bi jih, da ne pijejo vode vsak 1 uro. Mislim, da bi imeli več spoštovanja za bodybuilderje in ugotovili, kaj vse morajo prestati, da bi tako izgledali na odru!!!
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov