HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Re: Kolk     Objavljeno 10.04.2017 ob 19:06
Imam še 2 vprašanji:
1. Kdaj (oz. v kakšnem času) bodo sidrni šivi (s katerimi so zašili labrum) razpadli?

2. Če prav razberem iz izvida, so mi pobrusili del kosti za 3 mm (Anterolateralni rob acetabula)?

Hvala za odgovor in lp
Re: Kolk     Objavljeno 12.04.2017 ob 15:15
1.Šivi razpadejo čez cca 14 dni.
2. Tako je.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 18.04.2017 ob 14:48
Hvala za odgovore.

Imam pa še eno vprašanje za dr. Aleksandra:
Danes je 5 tednov od operacije, vendar v določenih gibih (npr. ko dvignem stegnjeno nogo od podlage, ko stegnjeno nogo premaknem stran od sebe v levo ali desno smer, ko poizkušam skrčiti nogo s kolenom proti trupu (bolečino začutim pri več kot 90 stopinjah)) še čutim ostro bolečino (zbadajoča bolečina, kot da bi mi nekdo "špikal" s šivanko). Na spodnji sliki sem označil mesto, kjer se pojavi bolečina. Je to normalno stanje po taki operaciji oz. po kakšnem času bo (oz. naj bi) ta bolečina izginila?

Naj še dodam, da 2 x 60 minut dnevno preživim na kineteku, prvo fizioterapijo pa bom opravil šele konec naslednjega tedna (sreda, 27.4. - 6 tednov po artroskopiji kolka).

Hvala za odgovor in lp
216-skeleton-4081c2286101df77.jpg
Re: Kolk     Objavljeno 20.04.2017 ob 12:59
To je normalno v tej fazi po operaciji. Po fizioterapiji bo stvar izzvenela.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 03.05.2017 ob 15:26
Zdravo.

V petek končam s fizioterapijo, stanje po fizioterapiji je boljše vendar je še vedno prisotna bolečina (v določenih gibih - sploh, ko dvignem stegnjeno nogo od podlage, če skrčim nogo in jo potegnem proti trebuhu, težko sedim dlje časa ter pri hoji (pri hoji šepam, par korakov lahko naredim, potem pa me zaboli v kolku - občutek je, kot da bi me nekdo močno špiknil - ostra zbadajoča bolečina). Od same operacije je minilo že več kot 7 tednov. Bolečina se pojavlja predelu kolka (bolj v globini). Bolečina se pojavlja na istem mestu kot sem že označil v svojem prejšnjem vprašanju.

Dr. Aleksandar: so zgoraj omenjene težave/bolečine "normalen" proces okrevanja po taki operaciji ali so te težave kak "znak za alarm"?

PS: Opravljam fizioterapijo na delovni nalog (nisem imel pregleda pri fiziatru), po končanih terapijah pa se v sredini meseca vračam nazaj v službo (opravljam pisarniško delo). Kontrolni pregled pri ortopedu imam v sredini junija.

Hvala za odgovor in lp
Re: Kolk     Objavljeno 27.05.2017 ob 21:20
zmaj22 je napisal/a:

Zdravo.

V petek končam s fizioterapijo, stanje po fizioterapiji je boljše vendar je še vedno prisotna bolečina (v določenih gibih - sploh, ko dvignem stegnjeno nogo od podlage, če skrčim nogo in jo potegnem proti trebuhu, težko sedim dlje časa ter pri hoji (zaboli me v kolku - občutek je, kot da bi me nekdo močno špiknil - ostra zbadajoča bolečina). Od same operacije je minilo že več kot 7 tednov. Bolečina se pojavlja predelu kolka (bolj v globini). Bolečina se pojavlja na istem mestu kot sem že označil v svojem prejšnjem vprašanju.

Dr. Aleksandar: so zgoraj omenjene težave/bolečine "normalen" proces okrevanja po taki operaciji ali so te težave kak "znak za alarm"?

PS: Opravljam fizioterapijo na delovni nalog (nisem imel pregleda pri fiziatru), po končanih terapijah pa se v sredini meseca vračam nazaj v službo (opravljam pisarniško delo). Kontrolni pregled pri ortopedu imam v sredini junija.

Hvala za odgovor in lp




Pozdravljeni,
opravil sem zgoraj omenjeno terapijo (8 x), zdravljenje (terapije) v toplicah sem dobil zavrnjene (po taki operaciji mi ne pripadajo - odločba ZZZS), s strani osebnega zdravnika nimam predvidenih nobenih terapij več. Kljub opravljenim terapijam je stanje boljše, vendar pa ostajajo prisotne bolečine (enake bolečine oz na enakih mestih, kot sem že opisal zgoraj).

Dr. Aleksandar: kaj svetujete v mojem primeru (sam delam vaje, ki sem se jih naučil na fizioterapiji), kontrolo pri operaterju imam v drugi polovici junija, bolniško imam podaljšano do konca junija (glede na to, da nimam nobenih terapij; se bom z osebnim zdravnikom dogovoril za predčasno zaključitev bolniške z 31.5.)
Re: Kolk     Objavljeno 29.05.2017 ob 14:59
Težko bi kaj komentiral brez pregleda. Bolečina v neki meri je še lahko normalna, vendar bi po opravljeni terapiji morala bit manj intenzivna oz. se čedalje bolj umirjjati. Če pa se bolečina stopnjuje, bi bilo potrebno še enkrat na pregled.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 30.05.2017 ob 22:54
Dr. Aleksandar, najlepša hvala za odgovor.

Težave s kolkom so še prisotne predvsem pri rotaciji, pri premiku noge v stran, pri hoji (predvsem če dlje časa hodim) ter pri hoji po stopnicah (gor in dol po stopnicah).

Dr. Aleksandar: sam sem v dilemi, ali se naj z osebnim zdravnikom dogovorim za predčasno prekinitev bolniške (odobrena bolniška s strani komisije) in se vrnem v službo že v četrtek (1.6.) ali je bolj smiselno počakati do kontrole pri ortopedu (14.6.) in se vrniti v službo 15.6.?

Ps: bolniško imam namreč odobreno s strani komisije do 30.6.. Opravljam pisarniško delo (načeloma opravljam sedeče delo za računalnikom, parkrat dnevno grem v sluzbi po stopnicah, včasih je potrebno dvigniti in premakniti kakšno škatlo ter vzeti kaj iz omare).
Re: Kolk     Objavljeno 31.05.2017 ob 14:07
Počakaj do kontrole pri ortopedu, tako kot je predvideno. Ker če predčasno zaključiš bolniško pa se težave ponovijo imaš lahko resne administrativne težave potem.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 08.07.2017 ob 16:33
Pozdravljeni.

V začetku junija sem opravil kontrolni pregled po operaciji - artroskopiji pri ortopedu. Na kontroli mi je bilo s strani ortopeda povedano, da po taki operaciji lahko kolk boli do 4 mesece po operaciji. Po kontroli pri ortopedu sem se vrnil v službo.

Z operiranim kolkom imam še težave in bolečine. Pri hoji še čutim bolečine v predelu kolka (gre za ostro, zbadajočo bolečino, ki se pojavi nepričakovano pri hoji - pogosto med hojo začutim tako bolečino (oz. me pogosto "zašpika" med hojo)), prav tako je malenkost omejena gibljivost (če pokrčim nogo in jo potegnem proti trebuhu (bolečino začutim pri cca 90 stopinjah ali več), prav tako se bolečina pojavi ob rotaciji v kolku (omejena je tudi gibljivost v kolku pri rotaciji). Bolečina se pojavlja tudi pri hoji po stopnicah (gor in dol), pri dolgotrajnem sedenju in dolgotrajni hoji.

Dr. Aleksandar: Zanima me vaš nasvet, kaj storiti v moji situacij - se naročiti nazaj na kontrolo pri ortopedu (operaterju) ali še počakati (namreč s strani ortopeda nimam predvidene nobene kontrole več; na kontrolnem pregledu pa mi tudi niso slikali kolka).

Prav tako me zanima, ali je smiselno narediti kakšno preiskavo (ultrazvok ali kaj drugega) pred morebitno ponovno kontrolo pri ortopedu operaterju.

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov