Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Zgradba prečnoprogastih mišic

Vsaka človekova aktivnost, pa naj bo to v službi ali v športu, je odvisna od delovanja mišičnega tkiva. V tem članku se bomo posvetili mišičam in mišični masi.

V človeškem telesu obstajajo tri vrste mišičnih tkiv:

  1. Gladke mišice, ki jih najdemo v notranjih mišicah in krvnih žilah in delujejo neodvisno od človekove volje, saj so oživčene s parasomatskim živčevjem.
  2. Srčne mišice, ki so podobne skeletnim mišicam, a so prav tako odvisne od parasomatskega živčevja.
  3. Prečnoprogaste ali skeletne mišice, ki premikajo skelet in s tem omogočajo človeku gibanje. Oživčene so s somatskim živčevjem, zato so odvisne od človekove volje.


V tem članku se bomo posvetili prečnoprogastim mišicam. Ime so dobile po svoji značilni zgradbi, saj so zgrajene iz ogromnega števila cevčastih celic – mišičnih vlaken, ki so lepo vidne v prečnem prerezu (Glej sliko 1). Funkcija prečno-progastih mišic je v glavnem premikanje skeleta, na katerega so pritrjene, ter ohranjanje pokončne drže, zato jih imenujemo tudi skeletne mišice.

Okrog vsake mišice je vezivno tkivo (epimysium), ki mišico ščiti pred trenjem s kostjo ali drugimi mišicami, in se nadaljuje v mišično kito, ki mišico pritrjuje na kost.

Znotraj vezivnega tkiva so snopi mišičnih vlaken, ki so obdani še z drugo vrsto vezivnih ovojnic (perimysium). Odvisno od mišice ima vsak snop od 10 do 100 mišičnih vlaken, ki merijo 10-80µm v premeru in do 35cm v dolžino. Močna štiriglava mišica bo tako imela več mišičnih vlaken znotraj enega snopa kot mišica, namenjena za bolj fine gibe.


Slika 1. Mišično tkivo sestavljajo številna mišična vlakna, ki omogočajo mišično krčenje.

 

Zgradba mišičnih vlaken

Vsako mišično vlakno posebej izolira še tretja vrsta vezivnih ovojnic (endomysium), pod katerim je sarkolema, celična membrana mišičnih vlaken, ki omogoča aktivni in pasivni transport različnih snovi v in izven mišične celice. Znotraj sarkoleme je citoplazma (sarkoplazma), to je želatinasta tekočina, ki vsebuje glikogen in maščobe, iz katere je v mitohondrijih s pomočjo encimov (miozinska ATPaza, glikolitični encimi) proizvedena celična energija. 

 Poleg tega vsebuje še lizosome, to so organeli, ki z vrsto encimov za razgradnjo beljakovin, lipidov ter ogljikovih hidratov služijo kot prebavni sistem celic in jedra. V sarkoplazmi je tudi več sto ali več tisoč kontraktilnih elementov mišičnih celic – miofibrilov in mikrotubul, ki skupaj sestavljajo citoskelet.

Miofibrili so valjasti organeli, sestavljeni iz sarkomer, v katerih se nahajajo aktinske in miozinske beljakovine, pomembne pri mišičnem krčenju, in dajejo s svojo ureditvijo značilen prečnoprogast videz mišice. Okrog miofibrilov je sarkoplazmatski retikulum, ki skupaj s T-tubuli tvori membranski sistem citoplazme, kjer se nahajajo cevi in kanali s skladiščenim kalcijem, pomembnim za mišično krčenje.


 

"Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslovBodi najboljŠi, Be THE Best

Avtor: Matej Vučko

All in 1 GAINER (2000 g)
Redna cena: 29,99€
Klubska cena: 20,99
X3M Terminator (180 kaps.)
Redna cena: 38,56€
Klubska cena: 26,99
X3M Pump (1000 g)
Redna cena: 42,50€
Klubska cena: 29,75
Copyright 2010-2020 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov