Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Zeleni čaj

Zgodovina zelenega čaja sega več tisoč let nazaj. Prvi so ga začeli uporabljati Kitajci, ki so njegovo uporabnost odkrili po naključju. Kitajski cesar Shennong je nevede spil »vodo« v kateri so se namakali čajni listi. Cesarju se je zdel napitek zelo osvežujoč in všečnega okusa, s čimer se je začela redna uporaba listov zelenega čaja za pripravo napitka. Sprva je bilo pitje zelenega čaja rezervirano samo za višje člane kitajske družbe, poleg tega pa je bila njegova cena zelo visoka. Kasneje (okoli 14. stoletja) je postal čaj bolj dostopen tudi za ostalo populacijo, ki je uživala v njegovem okusu in ga pila zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje. V 16. stoletju so evropski raziskovalci pripeljali zeleni čaj tudi na zahod. Skupaj s črnim čajem je postal nacionalna pijača Velike Britanije. Zeleni čaj je pripravljen iz listov rastline Camellia sinensis. Glede na način obdelave listov te rastline, pa lahko iz njih nastane tudi črni, beli, pu-erh ali oolong čaj.

Čaj je napitek pripravljen z namakanjem rastlinskih listov v vreli vodi. Pri tem se iz listov v vodo ekstrahirajo vodotopni polifenoli (lahko jih imenujejmo tudi katehini). S pitjem zelenega čaja tako skupaj z vodo zaužijemo tudi ekstrahirane polifenole, ki so odgovorni za številne pozitivne lastnosti. Eden izmed najbolj poznanih polifenolov, ki je povezan tudi s številnimi pozitivnimi učinki konzumiranja zelenega čaja na zdravje, je EGCG. Znano je, da redno uživanje zelenega čaja blagodejno vpliva na zdravje srca in ožilja, pomaga pri izgubi telesne maščobe ter preprečuje pretirano prirast telesne maščobe v obdobju prenajedanja, preprečuje razvoj rakavih obolenj in razvoj diabetesa, ima pozitiven vpliv na zdravje jeter, poveča energijo in koncentracijo ter ima še številne druge pozitivne zdravstvene učinke. Ti efekti so prisotni ob uživanju zelenega čaja (kot napitek), kot tudi pri zelenem čaju v prehranskih dopolnilih.


Več kot ima zeleni čaj katehinov, več bo imel pozitivnih učinkov. Katehini so namreč močni antioksidanti, ki zmanjšajo, v nekaterih primerih pa tudi preprečijo, nastanek celičnih poškodb zaradi oksidacije. Problem pitja zelenega čaja je ravno v tem, da uporabnik ne ve koliko katehinov se je ekstrahiralo in koliko jih je s tem zaužil. Poleg tega nekateri posamezniki ne marajo okusa, saj je običajno grenek in trpek, pri nekaterih ljudeh pa lahko povzroči želodčne težave. Ravno zaradi teh dejavnikov je običajno bolj smiselno uživati ekstrakt zelenega čaja v prehranskem dopolnilu, kjer je količina vsebovanih katehinov natančno določena. Eden izmed takih dodatkov je THE Green Tea Drink, kjer ekstrakt zelenega čaja vsebuje kar 50% katehinov EGCG. To pomeni, da z zaužitjem 1g zelenega čaja zaužijemo tudi 500mg EGCG. Za primerjavo ene skodelica običajnega zelenega čaja vsebuje približno 50mg EGCG.

Zeleni čaj se pogosto uporablja v izolirani obliki za izgubo telesne maščobe ali pa skupaj z ostalimi sestavinami kot komponenta fat burnerja. Nasplošno velja, da večja kot je količina zaužitih EGCG, večji bo učinek na izgubo telesne maščobe. Običajno ima že 400-500mg pozitivne učinke na izgubo telesne maščobe, je pa učinek še večji, če jih zaužijemo na prazen želodec in pred fizično aktivnostjo.


Zeleni čaj je priporočljivo uporabljati tudi v prazničnem obdobju ali v obdobju prenajedanja. Ker zavira apetit in rahlo blokira absorbcijo ogljikovih hidratov, bomo lažje nadzorovali vnos hrane in preprečili pridobivanje nezaželjene telesne maščobe.

Eden izmed najbolj pomembnih učinkov pitja zelenega čaja je tudi preprečevanje nastanka rakavih obolenj. Za to je običajno priporočljivo zaužiti več različnih oblik katehinov in ne samo EGCG. V tem primeru je mogoče smiselno dnevni vnos zelenega čaja razdeliti na več manjših odmerkov, saj lahko prevelike količine povzročajo slabost. Tudi tukaj je izdelek THE Green Tea Drink zelo koristen, saj gre za osvežilen in okusen napitek, ki ne vsebuje kalorij.

Uživanje zelenega čaja pozitivno vpliva na dvig energije (poleg katehinov je za to odgovoren tudi kofein). Lahko ga zaužijemo zjutraj namesto kave ali pa celo ob kavi, pred treningom ali pa pred učenjem. Posamezniki, ki so zelo občutljivi na delovanje kofeina, preworkout izdelkov, fatburnerjev... lahko omenjene snovi zamenjajo z zelenim čajem. Le ta ima rahlo stimulativno delovanje in poveča budnost ter zmanjša utrujenost, ampak vsebnost kofeina ni tako visoka, da bi negativno vplivala na počutje pri občutljivih ljudeh.

Spoznali smo, da ima zeleni čaj več koristnih učinkov na naše zdravje in počutje, in da ima zelo dolgo zgodovino uporabe. Glavne učinke pripisujemo vodotopnim polifenolom – katehinom, med katerimi je najbolj znan EGCG. Zeleni čaji pripravljeni z namakanjem čajnih vrečk ali čajnih listov za nekatere posameznike predstavljajo okusen in osvežujoč napitek. Kljub temu pri takšnem načinu priprave ne moremo vedeti, kakšna je količina katehinov v pripravljenem napitku, zaradi česar je smiselna uporaba prehranskih dopolnil zelenega čaja. Kvalitetni prehranski dodatki zelenega čaja imajo količino katehinov natančno predpisano in je običajno veliko višja, kot pa v eni skodelici zelenega čaja. Tukaj bi izpostavil izdelek THE Green Tea Drink, ki vsebuje kar 50% EGCG, hkrati pa lahko iz njega pripravimo okusen in osvežujoč napitek brez kalorij, ki nam bo pomagal pri dvigu energije, zmanjšanju telesne maščobe, deluje proti rakovno in ima še številne druge pozitivne zdravstvene učinke.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Andrej Zupančič

Član strokovnega THE Team-a

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 57,13€
Klubska cena: 39,99
X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 51,42€
Klubska cena: 35,99
THE Green Tea DRINK (300 g)
Redna cena: 25,70€
Klubska cena: 17,99
Copyright 2010-2020 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov