HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Vitamin D in imunski sistem

Vitamin D je tako imenovani sončni vitamin. Je edini vitamin, ki ga lahko proizvedemo sami s pomočjo sončnih žarkov.

Kaj je vitamin D?

Vitamin D je zaslužen, da se izvedejo različni procesi v telesu. Sam po sebi vitamin D ni pravi vitamin ampak prohormon, ki je v bistvu prekurzor steroidnega hormona (1,25-dihidroksivitamin D).


Kje najdemo vitamin D?

Vitamin D v prehrani je zelo skopo zastopan in ni omembe vredno, da bi ga lahko dobili dovolj iz prehrane. Vitamin D v prehrani najdemo v obliki D2 in se s pomočjo sončne svetlobe pretvori v aktivno obliko D3. Vitamin D je edini vitamin, ki ga lahko proizvdemo sami s pomočjo sončnih žarkov.


Kako do Vitamina D s pomočjo sonca?

Pravilo številka ena je, da moramo biti izpostavljeni soncu brez zaščitnega faktorja. Pri tem velja opozoriti, da se izogibajte mončnemu soncu v pomladnih in poletnih mesecih. Z izpostavljanjem močnemu soncu lahko tvegate možnost za rakava obolenja kože.

Dovolj je da smo izpostavljeni soncu vsaj 15 minut 3-4x tedensko.

Za tvorjenje vitamina D je dovolj močno sonce samo od začetka meseca maja do konca septembra, saj v tem času UVB žarki prodirajo v našo kožo čim bolj navpično.

V jesenskih in zimskih mesecih od oktobra do aprila prehajajo sončni žarki UVB pod ostrim kotom in sploh ni možnosti, da bi lahko naše telo tvorilo vitamin D.


Pozitivni učinki na naš imunski sistem

Profesor in imunolog Carsten Geisler ter drugi znanstveniki iz univerze v Københavnu so ugotovili, da je vitamin D ključnega pomena za naš imunski sistem. V primeru, da nam primanjkuje vitamina D se T celice ubijalke ne morejo uspešno boriti proti virusom in bakterijam. V primeru, da je T celica izpostavljena tujim patogenom razširi svoj receptor za vitamin D, v kolikor ga najde se začne boj proti virusom in bakterijam. V primeru, da vitamina D ne najde ostane neaktivna.

Prav zaradi tega je vitamin D tako pomemben za naš imunski sistem, saj pomaga v boju proti virusom in bakterijam ter varuje naše telo pred rakom, srčno-žilnimi boleznimi in depresiji. Vitamin D je tudi zelo koristen za krepitev kosti in preprečuje rahitis pri otrocih.


Pomanjkanje vitamina D

Vsak drugi slovenec se v jesensko-zimskem času srečuje s pomanjkanjem vitamina D. Prvi znaki pomanjkanja se kažejo v slabem razploženju in padcu imunskega sistema. Prav v jesenskih in zimskih mesecih v telesu pade nivo vitamina D. Koliko natančen je padec vitamina D se lahko o tem prepriča vsak posameznik z testom vitamina D, ki ga lahko opravi v laboratoriju.


Dodajanje vitamina D s prehranskimi dopolnili

V jesensko-zimskem času je zelo priporočljivo dodajati vitamin D v obliki prehranskih dopolnil. V tem času je to edini način, da zagotovimo telesu dovolj vitamina D.

Starejša populacija nad 60 let pa bi lahko vitamin D dodajala čez celo leto.

*IU=International Unit (Internacionalna enota)


Vitamin D in Covid-19

Nove raziskave so pokazale, da vitamin D učinkovito pomaga pri poteku bolezni Covid-19. Zato asist. Darkom Siuka, dr. med. svetuje, da učinkovito preventivno poskrbimo za svoj imunski sistem.

Vitamin D nastopa v našem telesu kot hormon, ki ima več kot 100 funkcij. Izsledki iz časa španske gripe v letih 1918 in 1919 so pokazali, da so bolniki, ki so jih dajali na sonce okrevali hitreje.

Zanimiv je tudi podatek, da bolezni kot so različna virusna obolenja in influenca (gripa) nastopajo v zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih. Ravno to je čas, ko našemu telesu najbolj primanjkuje aktivne oblike vitamina D to je D3.

Veliko študij dokazuje, da je pomanjkanje vitamina D povezano prav tako z tveganjem okužb dihal. Vse te študije govorijo v prid vitaminu D.


Kontraindikacije pri jemanju Vitamina D

Previdnost velja pri boleznih, kot so sarkoidoza, limfomi in ledvični kamni.


Zaključek

Vitamin D je dokazano zelo učinkovit pri krepitvi imunskega sistema, žal pa ga je v prehrani premalo da bi ga lahko zaužili dovolj. Predvsem v jesenskem in zimskem času zaradi slabše izpostvljenosti soncu je pomanjkanje očitno in s tem je tudi povečan razvoj infekcijskih bolezni ter influence (gripe). Prav zaradi tega je smiselno dodajati vitamin D3 v obliki prehranskih dopolnil.Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Lahko pa se odpravite do enega od THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

X3M Omega 3 (150 softgel kaps.)
Redna cena: 25,70€
Klubska cena: 17,99
THE Vitamin Strong (120 tab.)
Redna cena: 29,99€
Klubska cena: 20,99
THE Vitamin D3 (90 kaps.)
Redna cena: 8,56€
Klubska cena: 5,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov