HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Težave, ki se pojavijo pri štetju kalorij - vnos kalorij (1. Del)

Večina ljudi, ki se loti hujšanja oziroma izgube telesne teže se osredotoča na štetje kalorij. Povzel sem članek iz Precision Nutrition, ki veljajo za ene izmed vodilnih strokovnjakov za prehrano. Predstavili so 5 razlogov zakaj šteti kalorije, pa čeprav je ta metoda popolnoma zgrešena in vsebuje veliko napak.

Načelo energijske bilance

• Če vnesete več kalorij kot jih porabite boste pridobili težo

• Če vnesete manj kalorij kot jih porabite boste izgubili težo

Vendar lahko štetje kalorij postane brezupno in pomanjkljivo.

Če ste začetnik ne morete ravno vedeti če so podatki na živilih točni. Nekateri proizvajalci navedejo samo končno število kalorij, ne pa koliko makrohranil (beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob) vsebuje živilo.

Tudi če so navedene vrednosti na embalažah določenih živil točne je potrebno upoštevati dejstvo ali je hrana kuhana, sesekljana ali mešana. Vse to vpliva na količino energije, ki je potrebna za prebavo in absorpcijo živil.

Na vnos kalorij še vpliva kup dejavnikov, ki določajo koliko kalorij ste zaužili in koliko ste jih dejansko absorbirali.

S pomočjo info grafike bom prestavil 5 presenetljivih težav, ki jih srečamo pri štetju kalorij kadar govorimo o vnosu kalorij.

5 razlogov zakaj je pristop pri štetju kalorij lahko pomanjkljiv

V letu 1896 je Wilbur O. Atwater, ki ga lahko poimenujemo tudi kot očeta kalorij zbral vzorce živil in izračunal kalorično vrednost vsakega posameznega živila s pomočjo zanesljive metode, ki jo imenujemo kalorimetrija. Gre za natančno metodo, ki meri celotno energijo v vsakem predmetu. Kalorično vrednost je določil posameznim živilom kot so jabolka, kruh, itd.

Organizacija za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov je v izjavi dejala:

»Živila so biološki materiali, ki vsebujejo različne različice in kompozicije svoje vrste, zaradi tega ne more baza podatkov, ki temelji na posameznih vzorcih določiti točno določene kalorične vrednosti za posamezna živila.«

Vrednosti, ki jih je dobil Atwater se še dan danes smatrajo za povprečne vrednosti kalorij, ki so odtisnjene na nalepkah živil. Potrebno je poudariti, da so te vrednosti stare že več kot 100 let in zaradi tega je lahko tudi do 50% odstopanje med dejansko vrednostjo in odtisnjeno vrednostjo na nalepki živila.

V grobem nam je vsem poznano, da je povprečna vrednost 1 g beljakovin 4 kcal, 1 g maščob znaša 9 kcal, ter 1 g ogljikovih hidratov znaša prav tako 4 kcal.

Raziskave so pokazale, da ogljikovi hidrati, ki vsebujejo večji delež vlaknin imajo manjšo absorpcijo kalorij.

Tudi absorpcija beljakovin se razlikuje. Potrebno je omeniti, da se beljakovine živalskega izvora boljše absorbirajo (4,36 kcal na 1g živalskih beljakovin), kot beljakovine rastlinskega izvora (2,44 kcal na 1g rastlinskih beljakovin). Zelo velik vpliv na absorpcijo hranil imajo tudi bakterije v prebavnem traktu.

Kalorična vrednost živil na etiketah je povprečna vrednost kalorij določenega živila, ter se uporablja bolj za informativne namene. USDA podatkovna baza pa uporablja posebne specifične faktorje, ki upoštevajo absorpcijo določenega živila.

Prav absorpcija živil je odprla vprašanja po upoštevanju novih faktorjev. Novi faktorji upoštevajo koliko kalorij energije je potrebnih, da prebavi telo določeno živilo.

Livesey’s Net vrednosti so:

• Beljakovine 3,2 kcal na 1 g

• Maščobe 8,9 kcal na 1 g

• Ogljikovi hidrati ki so na voljo 3,8 kcal na 1 g

• Fermentirani ogljikovi hidrati 1,9 kcal na 1 g

Dejstvo, da večina predpostavlja da ima 1g ogljikovih hidratov 4 kcal in 1 g beljakovin 4 kcal ter 1g maščob 9 kcal je lahko pri izračunih zelo tvegano. Poenostavljanje kaloričnih vrednosti lahko privede do velikih odstopanj, ki ima za posledico slabšo kontrolo vnosa dejanskih kalorij.

Raziskave kažejo, da so ljudje zelo površni oziroma nimajo predstave o določanju kaloričnega vnosa živil.

Dovolj je že samo dejstvo, da se tudi strokovnjaki za prehrano pri ugotavljanju kalorične vrednosti določenega obroka zmotijo tudi do 30% glede na podane vrednosti.

Velikost porcij ljudje slabo določamo. V bistvu ne vemo kaj na primer pomeni ena žlica arašidovega masla. V večini primerov je ta ena žlica v bistvu žlica in pol.

Nekaterim je tale grafika dala veliko stvari v razmislek :) Sploh tisti, ki se poslužujete različnih aplikacij na telefonu ali računalniku za računanje kalorij boste zelo presenečeni nad tem spoznanjem.

Članek je povzet po PrecisionNutrition


Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od 11 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 64,27€
Klubska cena: 44,99
THE NO Fusion (450 g)
Redna cena: 35,70€
Klubska cena: 24,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov