HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Težave, ki se pojavijo pri štetju kalorij - poraba kalorij (2. del)

Še vedno misliš, da lahko natančno izračunaš koliko kalorij si pokuril z vadbo in koliko kalorij dnevno potrebuje tvoje telo za ohranjanje telesne teže priporočam, da bereš naprej saj boš presenečen/a nad ugotovitvami znanstvenikov.

Povzel sem članek iz Precision Nutrition, ki veljajo za ene izmed vodilnih strokovnjakov za prehrano. Predstavili so 4 razloge zakaj so merilci porabe kalorij in formule ne točne, ko gre za porabo kalorij.

Večina je še vedno prepričana, da je telo kot stroj, ki natančno prešteva kalorije. Pri porabi kalorij in vnos kalorij lahko pride do velikih odstopanj.

V 1. delu članka (vnos kalorij) ste si lahko prebrali, kako ne natančne so kalorije kadar gre za vnos. Danes vam bom predstavil kako ne natančno je seštevanje porabljenih kalorij.

V info grafiki so predstavljeni 4 razlogi zakaj je štetje pokurjenih kalorij lahko problematično. Sploh kadar želimo nadzorovati telesno težo je spremljanje porabe kalorij lahko ne natančno in lahko povzroči težave.

Informacije, ki bodo sledile vam bodo po vsej verjetnosti spremenile pogled na porabo kalorij. Novo znanje vem bo olajšalo razumevanje kako telo porablja kalorije in kje se dogajajo napake kadar želimo izračunati porabo kalorij.

4 razlogi zakaj je štetje pokurjenih kalorij ne smiselno oziroma problematično

Ocena porabljenih kalorij je nenatančna

Metode za določanje porabe kalorij:

Posredna kalorimetrija - meri toploto, ki jo telo oddaja v hermetično zaprti komori.

Dvojna stabilna markirana voda – uporabi se dva izotopa tritija (3H) in 18o v obliki vode (3H218O). Po zaužitju dvojno stabilne markirane vode, vzamejo znanstveniki vzorce iz urina, iztrebka in znoja ter CO2, ki pri izdihanem zraku. Znanstveniki lahko na podlagi razmerja označenega vodika in kisika ugotovijo porabo kalorij. Do napake pri meritvi s metodo pride, ko je oseba na nizko hidratni dieti (low carb).

Neposredna kalorimetrija – bazira na meritvah količine kisika, ki ga porabite in količini ogljikovega dioksida, ki ga proizvedete. Meritev je prav tako ne natančna če ste na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Genetika

FTO gen je dokazano povezan z debelostjo. Osebe, ki imajo spremembo FTO gena bodo dnevno porabile 160 kalorij manj.

Epigenetike – zunanji faktorji

Epigenetske spremembe ne spremenijo zaporedje DNK. Raziskave na miših so pokazale, da če so miši v času nosečnosti pojedle več metilnih darovalcev (methyl donors): folna kislina, vitamin B12, holin klorid in beatin so bili njihovi potomci metabolično bolj aktivni.

Podrobnosti v epigenetiki pri ljudeh so manj jasne, ampak lahko iz zgornje raziskave potegnemo določeno vzporednico.

Ženske in menstrualni cikel

Znanstveniki niso 100% v to, da hormonske spremembe in nihanje telesne temperature vplivajo na raven metabolizma med menstrualnim ciklom.

Kaj in koliko jeste bo vplivalo na vašo porabo kalorij

Termogeni (termični) učinek hrane je vrednost energije, ki jo telo potrebuje, da prebavi, absorbira in sprejme hrano.

To vključuje vso energijo od žvečenja, do encimov za molekularno razgradnjo hrane in transport hranil v celice.

Adaptivna termogeneza

V raziskavi so znanstveniki proučevali 16 ljudi z normalno telesno težo, katerim so dali 8 tednov 1000 kalorij več hrane kot običajno. Osebe so prosili naj ne povečujejo intenzivnost in količino telesne aktivnosti.

Po nekaterih izračunih bi »morali« posamezniki pridobiti 8 kg telesne teže. Rezultat je bil presenetljiv predvsem zato, ker je bil razpon v pridobivanju telesne teže med 0,4 – 4,2 kg telesne teže. Tisti z dobro adaptiranim metabolizmom so pridobili samo 0,4 kg. Tisti s slabo adaptiranim metabolizmom pa so pridobili do 4,2 kg.

Zakaj je prišlo do takšne razlike med osebami? Ljudje se različno odzovejo na termogeni efekt hrane.

Tisti z večjim termogenim efektom so pridobili manj kg, tisti z manjšim termogenim efektom pa več kg. Zaradi tega razloga prihaja do razlik med posamezniki.

V današnjem času se ljudje spopadajo z dvema težavama:

• Nekateri težko pridobivajo na teži (»hardgainerji«)

• Nekateri pa težo pridobivajo hitreje (debelost)

Članek je povzet po PrecisionNutrition

Oglej si še 1. del člankaNaloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od 12 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 57,13€
Klubska cena: 39,99
X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 51,42€
Klubska cena: 35,99
THE BCAA (1000 g)
Redna cena: 49,98€
Klubska cena: 34,99
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov