HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Maščobe-kontroverzno hranilo

Še pred nekaj desetletji strokovnjaki za športno prehrano niso pripisovali posebnega pomena maščobam. Veljalo je enostavno pravilo: športnik naj uživa čim manj maščob in čim več ogljikovih hidratov.

Z novimi spoznanji se vloga maščob v prehrani bistveno spreminja in postaja izjemno pomembna. Glavni problem različnih pogledov na maščobo izvira iz posploševanja in neločevanja različnih vrst maščobnih kislin. Koliko maščob naj torej športnik zaužije in kakšne naj bodo?


»Dobre« in »slabe« maščobe

V grobem maščobne kisline delimo na nasičene in nenasičene, s pojavom industrijsko pridelane hrane pa so se pojavile tudi t.i. »trans« maščobne kisline, ki se nahajajo predvsem v slaščicah kot hidrogenirana maščoba. Trans maščob se morajo izogibati vsi, ki skrbijo za zdravo prehrano, medtem ko so tako nasičene kot nenasičene pomembne za optimalno delovanje organizma:

- predstavljajo vir energije

- skrbijo za optimalno delovanje hormonov

- pomagajo pri absorbciji nekaterih vitaminov

- služijo kot gradniki celičnih membran in drugih celičnih struktur

- omogočajo zaščito telesnih struktur in organovKaj so esencialne maščobne kisline?

Esencialna hranila so tista, ki jih naše telo ne more samo sintetizirati in jih moramo nujno vnašati s hrano. Med vsemi maščobnimi kislinami sta takšni samo linolna (omega 6) in alfa-linolejska kislina (omega 3). Raziskave kažejo, da je naša prehrana preveč bogata z omega 6, in da imamo v splošnem pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin.

Kvalitetne omega 3 maščobe se nahajajo v severno morskih ribah kot so divji losos, skuše, sardele in sardoni. Omega 3 maščobe lahko dobimo tudi v lanenem in konopljinem olju vendar je absorpcija slabša kot pri živalskih virih.

Večina ljudi s hrano ne zaužije dovolj omega 3 maščob, zato jih je smiselno dodajati s prehranskimi dopolnili kot je THE Omega 3


Vendar pa vse omega 3 maščobne kisline niso pomembne...

V 80-ih letih so ugotovili, da sta dve ključni maščobni kislini iz družine omega 3 predvsem EPA in DHA, ki imata poleg ostalih koristi tudi protivnetni učinek, ki je zelo pomemben predvsem za športnike, ki so ves čas izpostavljeni različnim vnetjem, ki so posledica vadbe.

Študije, v katerih so uporabljali 2-4 grame EPA in DHA dnevno, pridobljenih iz hrane in prehranskih dodatkov, so pokazale vpliv na povečano aerobno in anaerobno sposobnost športnika (več ponovitev pri vaji potisk s prsi, povečana maksimalna moč, boljši čas pri teku in zmanjšanje mišičnih vnetij).


Če ste športnik ali telesno aktiven je skoraj nujno potrebno uživati omega 3 maščobe z večjim deležem EPA in DHA. Zato vam priporočamo X3M Omega 3, ki vsebujejo večjo koncentracijo EPA 33% in DHA 22%.Koliko maščobe za različne športe

Ker se posamezni športi po enegetskih zahtevah med seboj zelo razlkujejo, se razlikuje tudi priporočilo o deležu maščob v športni prehrani. Osnovno vodilo je, da se morajo vsi (posebej športniki) izogibati trans maščobnim kislinam in da delež nasičenih maščobnih kislin ne presega 10% dnevnih kalorij.

Paziti moramo, da iz prehrane povsem ne izločimo nasičenih maščob, saj holesterol regulira proizvodnjo najpomembnejšega hormona za športnike – testosterona. Kar se tiče deleža maščob v prehrani, le-ta narašča s količino vzdržljivostnega tipa aktivnosti. Najmanj maščob v prehrani morajo imeti dvigovalci uteži in težko atleti (15-20%), največ pa vzdržljivostni športniki (na primer maratonci), kjer je ta delež 25-30%.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 10 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Natan, ISSA Specialist for Performace Nutrition in inštruktor fitnesa FZS

Člana strokovnega THE Team-a

X3M Omega 3 (150 kaps.)
Redna cena: 24,27€
Klubska cena: 16,99
THE Omega 3 (200 kaps.)
Redna cena: 19,99€
Klubska cena: 13,99
THE CLA (150 kaps.)
Redna cena: 14,27€
Klubska cena: 9,99
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov