Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Magnezij – najpomembnejši mineral današnjega časa

Magnezij spada v skupino mineralov in je zelo pomemben za naše telo, saj ohranja zdravje in vitalnost našega telesa. V današnjem času so potrebe po magneziju povečane, saj ga potrebujemo več kot ga lahko zaužijemo s prehrano. Predvsem telesno aktivni posamezniki bi ga morali redno dodajati k svoji vsakodnevni prehrani.

Zakaj je za naše telo pomemben magnezij?

Magnezij je mineral, ki ga naše telo ne proizvaja, ampak ga moramo vnašati s prehrano ali prehranskimi dopolnili. Pomanjkanje magnezija v današnjem času je zelo pogost pojav, ne samo pri športnikih ampak tudi pri neaktivnih posameznikih.

Magnezij je pomemben pri mnogih procesih v telesu kjer se odvija sproščanje energije.


Magnezij pomaga pri:

- vzpostavljanju ravnovesja elektrolitov

- uravnava centrlno-živčni sistem

- izboljšuje spanec

- zmanjšuje mišično utrujenost

- zmanjšuje izčrpanost mišic

- znižuje nivo slabega holesterola v krvi


Kateri so znaki pomanjkanja magnezija?

Prvi znaki pomanjkanja magnezija se izražajo v fizični in psihični izčrpanosti, ter izgubi moči v mišicah. Tudi trzanje mišic in rahlo trzanje v predelu oči je znak pomanjkanje magnezija. Sledi lahko izguba apetita, glavobol in slabost.

Daljše obdobje pomanjkanja magnezija se kaže v pogostih mišičnih krčih, razbijanju srca, nastopi lahko depresija in močna migrena.


Kje v prehrani se nahaja magnezij?

Procesirana hrana, ki je masovno proizvedena in predelana vsebuje najmanj magnezija, prav zaradi tega se večina danes spopada s pomanjkanjem magnezija.

Magnezij najdemo v živilih kot so:

- banane

- avokado

- špinača

- blitva

- orhovt

- temna čokolada

- jogurt

- indijski oreščki in mandlji

- sezamova, sončnična in bučna semena


Pri navedenih živilih je potrebno biti pozoren tudi na to, da so čim bolj organskega izvora in lokalno pridelana saj so takšna živila bistveno bolj polna s hranilnimi snovmi, kot živila, ki so bila masovno proizvedena.


Dodajanje prehranskih dopolnil v obliki magnezija

Čeprav lahko s prehrano zagotovimo določen vnos magnezija za vsakodnevne potrebe, ga je smiselno k izbrani prehrani dodajati v obliki prehranskih dopolnil. Če ste telesno aktivni ali športnik pa je dodajanje magnezija nujno, saj ga telo potrebuje bistveno več.

Prav tako je zelo pomembno kakšen vir magnezija boste izbrali. Odličen vir magnezija je magnezijev citrat, ki se odlično absorbira v našem telesu in nudi popoln izkoristek. Pri drugih oblikah magnezija je absorpcija slabša.

THE Magnesium Citrate priporočamo, da zaužijete 1 odmerek (3 g) neposredno po telesni aktivnosti in 1 odmerek (3 g) pred spanjem.


Magnezij je mineral, ki je ključnega pomena za naše telo, bodisi za aktivne in ne aktivne. Tudi če boste povečali vnos magnezija v prehrani in s pomočjo prehranskih dopolnil ga ne boste predozirali, zato je ta skrb odveč.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od 10 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a

Copyright 2010-2020 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov