HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  
L-karnitin

L-Karnitin - nepogrešljiv dodatek za hujšanje

L-karnitin je že vrsto let poznan na tržišču kot učinkovit dodatek za hujšanje. Vendar poleg te funkcije prinaša še ogromno drugih pozitivnih učinkov za naše telo in zdravje. Katere so te prednosti in zakaj je smiselno k prehrani dodajati L-karnitin izveš v nadaljevanju.


Kaj je L-karnitin (L-carnitine)?

L-karnitin v osnovi ne spada med aminokisline ampak je vodotopna, vitaminom podobna spojina, ki vsebuje dušik in spada med karboksilne. Telo ga proizvaja iz lizina in metionina. Čeprav karnitin ne spada med esencialna hranila, ker ga telo ne more samo proizvesti, ga velikokrat uvrščamo med pogojno esencialna hranila. Njegovo pomanjkanje v telesu povzroči nezaželjene učinke.

L-karnitin najdemo predvsem v nekaterih vrstah mesa, kot so govedina, ovčetina in jagnjetina ter nekaterih drugih živilih živalskega izvora: mleko, sir, perutnina, ki pa vsebujejo le majhne količine. V sadju in zelenjavi se pojavlja le v sledovih. Prav zaradi tega bi morali vegetarjanci nujno dodajati l-karnitin k svoji prehrani.

Poleg tega, da pomaga pri hujšanju je njegova funkcija tudi, da učinkovito uravnava krvni sladkor, povečuje vzdržljivost, preprečuje mikropoškodbe na mišičnih vlaknih in izboljšuje delovanje možganov.


L-karnitin in hujšanje

L-karnitin pomaga pri transportu maščobnih kislin v mitohondrije kjer se porabijo za energijo. Prav zaradi tega je tako učinkovit kadar govorimo o hujšanju. S hrano žal ne moremo zaužiti takšne količine L-karnitina, da bi lahko vzpodbudili proces porabe energije iz maščob.

Samo za primer naj omenimo, da vsebuje 120 g govejega mesa med 56 – 162 mg L-karnitina. 1 dcl mleka pa samo 8 mg.

Za želen efekt porabe energije iz telesne maščobe moramo vnesti 500-2000 mg L-karnitina pred telesno aktivnostjo. Prav zaradi tega ga potrebno dodajati s pomočjo prehranskih dopolnil.

Možnosti dodajanja L-karnitina s pomočjo prehranskih dopolnil je veliko. Na voljo imamo dodatek kot je instant napitek v prahu THE L-Carnitine Drink Powder s katerim si lahko pripravimo osvežilno pijačo, ki jo lahko uživamo pred ali med telsno aktivnostjo ali tekom dneva. Njegova prednost je da vsebuje čisti l-karnitin in ne vsebuje kalorij.


Druga možnost dodajanja L-karnitina je THE L-carnitine Liquid, ki vsebuje tekočo koncentrirano mešanico L-karnitina in vitamina B6. S tem izdelkom si lahko pripravite napitek.


L-karnitin učinkovito pomaga v boju proti visceralni maščobi, to je maščobe, ki se nabira okoli notranjih organov in je zelo trdovratna. Takšna maščoba prinaša pa poleg tega zelo veliko zdravstvenih nevšečnosti.


Večja vzdržljivost

Ker ima L-karnitin osrednjo vlogo pri proizvodnji energije, mnogi športniki izkoriščajo to prednost za povečanje vzdržljivosti in izboljšanje zmogljivosti pri specifičnem športu.

V raziskavi, ki so jo opravili turški strokovnjaki in je bila objavljena v reviji Journal of Strength and Conditioning, so profesionalni nogometaši dnevno zaužili 3-4 g L-karnitina. Rezultati so pokazali, da so se nogometaši utrudili kasneje in izčrpanost telesa je nastopila mnogo kasneje.

Prav zaradi tega je zelo koristen pri vzdržljivostnih športih. Veliko športnikov pa ga uporablja predvsem zaradi tega, ker je odlično hranilo za srčno mišico.


Preprečuje mikropoškodbe na mišičnih vlaknih

Poleg tega, da L-karnitin zelo učinkovito pomaga pri hujšanju in omogoča dvigniti nivo vzdržljivosti je zaslužen tudi zato, da preprečuje poškodbe na mišičnih vlaknih.

V letu 2014 je bila v azijskem časopisu za športno medicino objavljena raziskava iz leta 2014, ki je preučevala 21 športnikov. Pred atletskim testom so eni skupini dva tedna redno vsak dan dodajali dnevni odmerek L-karnitina, drugi skupini pa placebo. Ugotovili so, da ima skupina tistih, ki so jemali L-karnitin nižji nivo določenih markerjev, ki kažejo na poškodbe mišic.


Izboljšuje delovanje možganov

Ni samo dober za vaše telo, ampak tudi za vaš um. Raziskave kažejo, da lahko pozitivno vplivajo na možgansko funkcijo in kognitivne sposobnosti.

Raziskava, ki jo je izvedla Univerza v Catanii v Italiji in je bila objavljena v ameriškem časopisu za klinično prehrano. Preučila je učinke dodajanja L-karnitina na duševno in telesno utrujenost pri starejših udeležencih starejših od 100 let. Raziskava je pokazala ugoden vpliv na zmanjšanje utrujenosti in izboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Živila kot so avokado, rdeča pesa, borovnice in brokoli so živila, ki pomagajo izboljšati vašo pozornost in spomin.


Uravnava krvni sladkor

Raziskave so prav tako ugotovile, da L-karnitin učinkovito pomaga pri uravnavanju inzulina. Inzulin je hormon, ki je odgovoren za trasport sladkorja iz krvnega obtoka v celice, kjer se uporabi kot gorivo. Prevelika količina inzulina lahko privede do rezistence na inzulin, kar zmanjšuje njegovo učinkovitost in povzroči visok krvni sladkor.

Raziskava iz Rima, objavljena v časopisu American College of Nutrition, je pokazala, da je dodajanje L-karnitina diabetikom izboljšalo občutljivost na inzulin in izkoristek sladkorja iz krvnega obtoka.

Kljub temu je pa potrebno omeniti, da nadzorovanje vnosa ogljikovih hidratov z več vlakninami in beljakovinami v vaši prehrani ter uporabo naravnih sredstev za lajšanje stresa lahko pripomore tudi k uravnavanju krvnega sladkorja.


Opozorila glede doziranja

Tako kot z vsako stvarjo tudi z L-karnitinom ni dobro pretiravati. Če boste uporabljali izdelke v skladu z navodili jemanja vas ne rabi skrbeti. Posamezniki, ki se ne držijo navodil in predozirajo količino bodo občutili bolečine v želodcu, slabost, bruhanje in drisko.

Lahko poveča tveganje za nastanek napadov pri tistih z epilepsijo. Če ste že imeli napad, ga ne smete uživati.

Če vaša ščitnica ne deluje dovolj dobro, se morate o uporabi posvetovati s svojim zdravnikom, preden začnete z uživanjem prehranskega dodatka.

Tako kot pri vseh dodatkih je potrebno začeti z najnižjim priporočenim odmerkom, čez čas lahko odmerek povečate.


Res je, da lahko L-karnitin pomaga pri izgubi odvečne maščobe vendar se morate zavedati dejstva, da je potrebno temu primerno prilagoditi tudi vašo vsakodevno prehrano in vključiti telesno aktivnost.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od 10 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a

-40% !
X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 51,42€
Klubska cena: 30,85
THE L-Carnitine Powder (300 g)
Redna cena: 28,56€
Klubska cena: 19,99
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov