HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Kako shujšati?

Vprašanje, ki si ga mnogi zastavljajo pred poletjem je »Kako shujšati?«. Odgovor ni preprost. Velika večina se vrti več let v tem začaranem krogu.

Hujšanje ali izguba telesne maščobe?

Hujšanje ni enako izgubi telesne maščobe, saj se pri hujšanju večina osredotoča na tehtnico, ne pa na vizualni napredek.

Proces porabe maščobe je usmerjen v to, da porabimo čim več energije iz telesnih maščob, ohranimo pa čim več mišične mase za čvrstvo in lepo oblikovano telo.


Ali je 1 kg maščobe enako 1 kg mišic?

1 kg maščobe je seveda na tehnici enak 1kg mišic AMPAK vizualno pa predstavlja popolnoma drugačno stanje. Zato je dobro vedeti, da nekdo ki ima več mišične mase in manj telesne maščobe bo izgledal bistveno boljše kot nekdo, ki ima več maščobe in malo mišične mase. Na tehtnici pa bosta oba imela enako število kilogramov.

Prav zato je pomembno, da se ne osredotočamo samo na kilograme, ki jih pokaže tehtnica.


Kakšen je tisti pravi recept za hujšanje?

Že veliko krat slišana fraza, ki jo uporabljajo ljudje ko govorimo o hujšanju je »Manj žri«, do neke mere to celo drži :)

Obstaja ogromno različnih diet, ki so popularne in dajejo rezultate. Dieta je ponavdi usmerjena kratkoročno in za določeno obdobje, kar pa vam ne bo omogočilo trajnega rezultata.

Zelo stroge diete za hujšanje povzročajo yo-yo efekt za katerega je značilno, da boste vse izgubljene kilograme ponovno spet pridobili nazaj.

Bolj smiselno se je usmeriti na to, da boste spremenili vaš način življenja in način prehranjevanja dolgoročno. V nasprotnem primeru se boste spet vrteli v krogu.

Še en negativni efekt strogih diet je predvsem slabo počutje, pomanjkanje energije in nespečnost. Kadar opazite te tri simptome pomeni to, da niste na pravi poti.

Za uspešno hujšanje je potrebno vedno ustvariti kalorični deficit (primanjkljaj), to pomeni da boste morali porabiti več kalorij kot jih vnesete s prehrano.

Kako izračunati dnevno porabo kalorij si lahko preberete v našem članku - Kalkulator kalorij: izračun dnevne porabe kalorij


Hujšnje ne pomeni, da stradate ali pa da ne jeste nič oziroma pijete samo tekočino. Če želite shujšati morate enostavno začeti jesti, ampak v pravilnih količinah. Hujšanje je maraton na dolge proge in proces s katerim boste telo morali navaditi, da porablja čim več kalorij. Večina posameznikov ima težave z prepočasnim metabolizmom. Upočasnjen metabolizem je lahko posledica radikalnih diet, ki se vedno znova ponavljajo ter neuravnotežene prehrane. Na počasen metabolizem vpliva tudi ne aktivnost. Zato je potrebno povečati dnevno telesno aktivnost (NEAT Non-exercise activity thermogenesis) in pa športno aktivnost (načrtovan trening).

- NEAT je telesna aktivnost, ki jo opravljate na dnevni bazi, gre za aktivnosti kot so hoja do trgovine ali v službo, hoja po stopnicah namesto z dvigalom in podobno.

- Načrtovan trening pa je trening, ki ga opravite načrtno po določenem planu. Pri hujšanju je še vedno zmotno prepričanje, da je potrebno izvajati samo kardio vadbo. Pomembne so predvem krepilne oziroma trening z utežmi. Kardio vadbo dodamo, da povečamo porabo energije in s tem kalorični primanjkljaj.Prehrana in hujšaje

V revijah in člankih na internetu boste zasledili senzacionalne naslove kako določena hrana oziroma živila pomagajo pri hujšanju. V osnovi je najbolj pomemben faktor pri hujšanju kalorični vnos. Če boste nekega živila, ki se smatra, da je dober za hujšanje zaužili preveč in ustvarili kalorični presežek tudi v tem primeru ne boste hujšali.

Tudi zdrava prehrana, ki jo smatramo za zdravo in če je pojemo več kot porabimo bo vodila v porast telesne teže in ne v hujšanje.

Univerzalnega recepta za hujšanje ni. Razlog za to je predvsem v tem, ker smo si ljudje različni ter tudi naš življenjski stil je popolnoma različen. Poleg tega, pa na hujšanje še vplivajo dejavniki v telesu kot so hormoni ter telesni tip kateremu pripadamo.

Več o telesnih tipih smo se razpisali v našem članku: Telesni tipi in prehrana


Vaš način prehranjevanja mora ustrezati vašemu načinu življenja. Nekaterim ustreza, da imajo 5 obrokov dnevno. To je seveda super, saj se po pehranskih smernicah priporoča imeti več manjših obrokov čez dan. Ne ustreza pa takšen pristop vsakomur, zato se je potrebno posluževati drugačnega pristopa. Recimo tisti, ki nimajo časa jesti tako pogosto imajo možnost, da izberejo prekinitveni post (Intermittent fasting). Tudi o tem smo že pisali v našem članku.


Čudežne tabletke za hujšanje

Tako kot nas bombandirajo z razno raznimi dietami in različnimi novimi pristopi za hujšanje nam tudi na vsakem vogalu ponujamo nove čudežne izdelke za hujšanje. »Čudežna tabletka, ki vam bo pomagala shujšati 15, 20, ali celo 30 kilogramov« sliši se preveč lepo da bi bilo res... ampak žal so to samo sanje. Samo ena čudežna tabletka ne bo pomagala pri tem in rešila vaše težave z odvečnimi kilogrami.

Resnica je, da izdelki za hujšanje seveda lahko pomagajo pri hitrejšem in boljšem rezultatu AMPAK v kombinaciji z ustreznim pristopom prehrane in vadbe. Upati samo na čudež brez trdega dela je utvara. Žal pa veliko ljudi še vedno nasede oglasom, ki obljubljajo nemogoče.


Zaključek

Hujšanje ni enostavno, gre za dolgotrajni proces. Nekdo, ki misli da bo shujšal čez noč in obdržal rezultate je že obsojen na to ,da se bo vrtel vsako leto v istem krogu. Za dolgoročne rezultate se je potrebno potruditi in to vsak dan.

Trening, prehrana in seveda počitek so glavni akterji za ohranjanje rezultata.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Lahko pa se odpravite do enega od THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljši, Be THE Best

THE Beast 2.0 (300 g)
Redna cena: 41,35€
Klubska cena: 28,95
X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 48,56€
Klubska cena: 33,99
THE Green Tea DRINK (300 g)
Redna cena: 28,56€
Klubska cena: 19,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov