HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Imunski sistem

Zdrav imunski sistem je ključnega pomena kadar govorimo o dobrem počutju vsakega posameznika. Naš imunski sistem nas ščiti pred zunanjimi vplivi, ki želijo oslabiti naše telo.

Kaj je imunski sistem?

Imunski sistem sestavljajo bezgavke, vranica, limfne žile, kostni mozeg, priželjca, mandlji ter skupek imunskih celic v sluznici dihal in črevesnih celicah. Vse to pa kordinira oziroma uskaljuje žleza priželjc ali timus. Če pride do tega, da zataji samo eden od podsistemov se obrambni mehanizem sesuje in postanemo bolni.

Imunski sistem je po domače povedano obrambni mehanizem, ki ščiti telo pred škodljivimi organizmi (bakterije, virusi, glivice, paraziti) in preprečuje nastanek bolezni. Lahko si ga predstavljamo kot vojsko, ki preprečuje vdor virusom.


Kako okrepiti imunski sistem?

Prehrana je ukrep številka ena, ki bo naš imunski sistem ohranjala v dobri kondiciji. Potrebno se je zavedati dejstva, da moramo svoj imunski sistem ohranjati v dobri kondiciji iz dneva v dan. To pomeni, da moramo skrbeti za zdravo prehranjevanje vsakodnevno in ne samo takrat kadar že zbolimo.


Prehrana, ki služi našemu imunskemu sistemu mora vsebovati predvsem dovolj vitaminov in mineralov ter dovolj kvalitetnih makrohranil (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe). Zato je zelo pomembno, da uživamo sveže sezonsko sadje in zelenjavo. Kislo zelje dela čudeže pri krepitvi imunskega sistema in se je izkazalo kot pravo »super živilo«. Prav tako ne smete pozabiti na polnovredna živila, kakovostno meso, mlečne izdelke ter zdrave maščobe.


- Pri prehrani ne pozabite na čebulo in česen, ki dokazano uničita več kot 70 vrst škodljivih bakterij.

- Cink in magnezij sta zelo pomembna pri krepitvi imunskega sistema saj spodbujata delovanje priželjca.

- Vitamini skupine B, predvsem vitamin B6 skrbi za dobro delovanje priželjca in okrepi delovanje imunskega sistema. Ne smemo pozabiti tudi na selen, ki je prav tako pomemben.

- Vitamin C in E spadata med močne antioksidante in preprečujeta nastajanje prostih radikalov, ki povzročajo poškodbe naših celic.


Dejstvo je, da vseh vitaminov in mineralov ne moramo vnesti samo s prehrano, saj so naše potrebe večje kot jih nudi današnja prehrana. Zaradi tega je smiselno k svoji urejeni prehrani dodajati prehranska dopolnila, ki bodo pomagala okrepiti imunski sistem. Zelo priporočljivo je dodajati vitamine in minerale, ki vsebujejo večje odmerke kot je recimo THE Vitamin Strong, saj vsebuje celoten spekter vitaminov in mineralov. Poleg vitaminsko in mineralne formule pa je priporočljivo dodajati še vitamin C.

Za dovolj velik vnos cinka lahko poskrbimo enostavno s prehrano ali pa prehranskim dopolnilom THE Zinc, ki vsebuje kar 15 mg čistega cinka v eni kapsuli. 

Poleg vitaminov in mineralov pa so še tukaj omega 3 maščobne, kisline ki delujejo protivnetno in dodatno vzpodbujejo imunski sistem. Več o omega 3 v članku: Omega 3 – vse prednosti zdravih maščob

Večina pa namreč ne ve, da imunski sistem uravnavajo prav probiotične bakterije v črevesju. Izboljša se prehransko in mikrobno ravnovesje v prebavilih in s pomočjo le-teh se iz aminokislin izdelajo protitelesa. Tako lahko s hrano vplivamo ali se bo virus razširil ali miroval ali pa povzročil bolezen.

Aminokislina kot je L-glutamin uravnava črevesno floro in pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Več o aminokislini L-glutamin v našem članku: Glutamin za regeneracijo in imunski sistem


Zagotovite si dovolj spanca

8 ur spanca je optimalno za naše telo ter imunski sistem. Bodite pozorni, da greste v posteljo pred polnočjo saj to vpliva na kakovost vašega spanca. Poskrbite, da bo vaša spalnica temna in dobro prezračena. Držite se dnevnega ritma in hodite spat vedno ob isti uri.


Poskrbite za redno telesno aktivnost

Telesna aktivnost je še en faktor, ki pozitivno vpliva na imunski sistem. Redna in vsakodnevna telesna aktivnost, ki traja vsaj 20 minut pozitivno vpliva na imunski sistem in zmanjšanje stresa. Predvsem telesna aktivnost v naravi bo koristila vašemu telesu in okrepila vaš imunski sistem.


Zmanjšajte stres

Stres definitivno ne koristi našemu imunskemu sistemu ampak ga še dodatno poslabša. Zato če se le da preprečite stresne situacije, negativna čustva in skrbi. Za zmanjšanje stresa se priporočajo meditacije, sprehod v naravi, savna in druge tehnike sproščanja. Z zmanjšanjem stresa boste znižali tudi stresni hormon kortizol, ki negativno vpliva na naše telo in imunski sistem.


Na naš imunski sistem vpliva več faktorjev, ki ga ohranjajo močnega ter stabilnega v vseh situacijah. Poskrbite za to, da bo vaš imunski sistem močan saj je od tega odvisna vaša kakovost življenja.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

THE Vitamin Strong (120 tab.)
Redna cena: 27,95€
Klubska cena: 19,57
THE Glutamine (500 g)
Redna cena: 21,35€
Klubska cena: 14,95
THE Vitamin C (200 kaps.)
Redna cena: 17,13€
Klubska cena: 11,99
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov