HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

ITM ali indeks telesne mase

Vedno znova se spopadamo s problematiko hujšanja in vitalnosti. Indeks telesne mase pa je besedna zveza, ki jo srečamo na vsakem koraku ko raziskujemo vadbo in pravilno prehrano.

Gre za orodje s katerim izračunamo naš indeks telesne mase. Ta je indikator ali smo podhranjeni ali imamo normalno telesno težo ali pa prekomerno.

Izračunamo ga: telesna masa v kilogramih/(telesna višina v metrih)²

Na ITM pa malce vpivata tudi starost in spol.


KALKULATOR ZA IZRAČUN ITM

Delo smo vam olajšali in spodaj je THE Nutrition ITM kalkulator, ki bo vaš indeks telesne mase izračunal namesto vas.

ITM kalkulator


cm kg
     

Vaš ITM:


ITM KLASIFIKACIJA

  • < 18.5 – podhranjenost
  • 18.5 do 24.9 – normalna telesna teža
  • 25do 29.9 – prekomerna telesna teža
  • 30 do 39.99 – debelost
  • 40 < – ekstremna debelost


Interpretacija rezultatov indeksa telesne mase

1. Pod 18,5 podhranjenost

Premajhna teža je škodljiva ravno tako, kot prekomerna. V primeru, da vam je kalkulator pokazal premajhen ITM se morate obvezno posvetovati z zdravnikom. Premajhna teža je lahko rezultat tudi kakšne skrite bolezni v vašem telesu. V primeru namenskega hujšanja pa lahko nakazuje na motnje hranjenja. Pazite, da bo vaša prehrana dovolj kalorična oziroma, da ustvarite kalorični presežek. To pomeni, da pojeste več kot porabite.


2. 18,5-24,99 normalna telesna teža

ČESTITKE!! Imate normalno telesno težo. Vaša višina in teža sta v pravem razmerju. Le tako naprej, pazite na uravnoteženo prehrano in dovolj športnih aktivnosti, da boste ohranili svojo idealno težo.


3. 25-29,99 prekomerna telesna teža

Pri malce povišani telesni teži lahko za to veliko naredite sami. Naredite samooceno. Kaj jeste čez dan, kakšen je vaš zadnji obrok, ali poskrbite za dovolj gibanja tekom dneva? Na ta način boste lahko kaj hitro prišli do normalne telesne teže. Če ste mnenja, da sami do tega ne boste zmogli priti pa se lahko posvetujete s prehranskim svetovalcem ali osebnim trenerjem. V kalkulator ITM lahko vnesete manjšo telesno težo in boste videli, kaj si morate zadati za cilj (koliko kilogramov morate izgubiti ali pa jih pretvoriti v mišice). In ko smo ravno pri mišicah, če ste športno zelo aktivni in vam ITM kalkulator pokaže rezultat v območju prokomerne telesne teže ni razloga za skrb. Verjetno gre za vašo mišično maso in posledično višjo telesno težo.

4. 30-39,99 debelost

5. nad 40 ekstremna debelost


Pri ITM-ju, ki kaže na debelost in ekstremno debelost imenovane tudi adipoznost in huda adipoznost ste v nevarnosti za srčnožilne bolezni. Če vam je kalkulator pokazal kakšno izmed teh treh rezultatov se obvezno posvetujte z zdravnikom. Analizirati bo potrebno delež vode, maščob in mišične mase v vašem telesu. Ter preveriti vse dejavnike tveganja, da se izognemo morebitnim boleznim.


ITM ne kaže vedno pravega rezultata

Zavedati se je potrebno, da rezultat indeksa telesne mase ni nujno pravi rezultat za vas. Čeprav je ITM dolgo časa veljal za pravi pokazatelj, pa se je z leti izkazalo, da temu ni tako in ima kar nekaj pomanjkljivosti. Zatakne se že pri tem, da če ste športno zelo aktivni in se prehranjujete zdravo bo vaš ITM zaradi večje mišične mase visok in boste imeli po rezultatu prekomerno težo. Dobro poznamo tudi tisti rek pri dietah: “saj ti gre najprej ven samo voda” in v maščobah nismo izgubili še pravzaprav nič. ITM je tako lahko realen pokazatelj, po drugi strani pa je njegov izračun potrebno jemati kritično.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Lahko pa se odpravite do enega od THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljši, Be THE Best

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 67,13€
Klubska cena: 46,99
X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 48,56€
Klubska cena: 33,99
THE BCAA (400 g)
Redna cena: 24,27€
Klubska cena: 16,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov