HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Hujšanje in zdrava prehrana: Zakaj se prenajedamo? (1. del)

Veliko krat lahko med pogovorom med znanci, prijatelji in sorodniki kadar tema nanese na hujšanje in zdravo prehrano zasledite znamenita stavka kot sta "jej manj" in "vse je v glavi" večina trdi, da se lahko prepričamo sami koliko hrane lahko pojemo. Pa je temu res tako? Preberi si članek zakaj pride do tega in kaj lahko storiš.

Hujšanje in zdrava prehrana

Hujšanje in izguba telesne maščobe je veliko krat povezano s prenajedanjem. Na to imajo velik vpliv naši možgani. Dajejo nam signale kdaj, kaj in koliko bomo pojedli. Če se zavedaš, da ješ preveč in ne najdeš razloga za to imamo zate rešitev kje tiči težava s katero se spopadaš.

V zadnjih 30 letih se je v ZDA in tudi drugih razvitih državah skokovito povečala stopnja debelosti. Od leta 1980 povprečen prebivalec ZDA poje kar 425 kalorij več kot jih porabi. Desetletja so bili znanstveniki, raziskovalci in strokovnjaki za fitnes prepričani, da gre samo za voljo vsakega posameznika, da se odpove preveliki količini hrane. Zdravniki na televiziji, strokovnjaki za prehrano in avtorji različnih knjig nas vsak dan obveščajo, da se redimo zaradi maščob, glutena, fruktoze ali katerega drugega živila, ki je v tem trenutku sporno.

V večini primerov noben ne pojasni zakaj zares se večina populacije redi.

Zakaj jemo preveč hrane?

In zakaj je tako težko jesti manj?

Odgovor tiči v naših možganih.


Ješ to kar ti pravijo možgani, da moraš jesti

Primer… Odpreš vrečko čipsa ali drugih prigrizkov in si rečeš »nekaj malega bom prigriznil«… Čez čas ugotoviš, da je vrečka z prigrizki prazna. Ti je ta situacija kaj poznana?

Za takšno situacijo so krivi možgani.

Naše racionalno obnašanje ima v mislih, da lahko vse nadzoruje. »Jem toliko kot hočem«, »Neham lahko, ko si rečem da bom nehal«. Vendar je treba upoštevati, da nimamo toliko nadzora kot si mislimo, da ga imamo. Za vsem tem stojijo fiziološke sile, ki se jih nikdar ne bomo zavedali.

Fiziologija možganov nam sporoča kdaj, kaj in koliko bomo jedli. Hormoni, aminokisline, glukoza, maščobne kisline in telesna maščoba so pa tisti dejavniki, ki pomagajo vse to nadzorovati.


Zakaj se odločimo, da bomo jedli?

Jemo iz dveh razlogov:

• Homeostaza

Jemo zato, ker naše telo potrebuje energijo iz hranil, da lahko ohranjamo naš biološki sistem uravnotežen

• Hedonizem

Jemo zaradi užitka, da nadzorujemo naše emocije

Večina hrane, ki jo zaužijemo je po navadi kombinacija zadovoljevanja telesnih potreb in potreb po užitku.

Grelin je hormon lakote, ki se začne sproščati že pred obrokom in njegova raven začne padati med uživanjem obroka hrane. Grelin ni edini razlog, ki sporoča našemu telesu, da moramo jesti. Na to vplivajo faktorji kot so:

• Geni

• Hormoni

• Naučeno obnašanje

• Okoljski dejavniki

• Cikli našega 24 urnega ritma

Zakaj jemo in kaj vpliva na to, da moramo jesti ni tako preprost proces, kot je videti na prvi pogled. Znanstveniki še sedaj niso popolnoma razvozlali zakaj smo lačni in zakaj moramo jesti. Veliko več pa znanstveniki vedo o tem zakaj nehamo jesti. To si bomo pa pogledali v nadaljevanju.


Zakaj nehamo jesti?

Obstaja tudi razlog zakaj nehamo jesti, več o tem si boste lahko prebrali v nadaljevanju.

Zaznavanje sitosti dobimo med samim obrokom zato tudi nehamo jesti. Sitost in občutek ko občutimo, da imamo želodec poln sta dve različni stvari. Sitost lahko pomeni tudi zadovoljstvo ob določeni hrani, ob kateri zadovoljimo potrebe po okusu oziroma s tem zmanjšamo zadovoljstvo po določeni hrani. Poln želodec pa nam sporoča, da ne moremo več vnesti hrane.

Kadar jemo naš obrok hrane se prepletata dva fiziološka dejavnika, ki sporočata kdaj bomo odložili pribor. Ta dva dejavnika sta polnost želodca in hormonska sitost.

Polnost želodca

Naš želodec je narejen tako, da se krči in širi ter na takšen način sporoča možganom koliko se je ob vnosu hrane razširil.

Če želite shujšati morate vnašati hrano, ki vsebuje malo kalorij ter veliko vlaknin, ki dajejo občutek sitosti. Živila, ki vsebujejo veliko vlaknin zasedejo več želodčnega prostora in dajejo občutek sitosti, posledično pa smo vnesli manj kalorij kot bi jih sicer z drugimi živili.


Hormonska sitost

Med tem, ko jeste hrano vaš prebavni trakt in z njim povezani organi (trebušna slinavka) s pomočjo živčevja sporočajo možganom, da hrana prihaja v telo.

Hormoni, ki so povezani pri tem procesu so:

• Holecistokinin – kadar jemo maščobe in beljakovine naš želodec sprosti hormon holecistokinin, ki sporoči možganom da moramo nehati jesti

• Peptid podoben glukagonu (GLP-1) in amilin – GLP-1 bi naj bil po zadnjih raziskavah najbolj pomemben hormon sitosti. Pospešuje nastajanje in sproščanje inzulina in upočasni prehod hrane iz želodca v tanko črevo. Podobno funkcijo ima amilin, ki spada med hormone sitosti, ki zmanjšajo vnos hrane.

• Inzulin – kadar zaužijemo ogljikove hidrate in beljakovine s tem izzovemo sproščanje inzulina. Naši možgani dobijo sporočilo, da je telo dobilo hrano in da lahko nehamo jesti.


Sporočila hormonov so v našem telesu nekaj časa prisotna in nam sporočajo tudi v kasnejših obrokih če moramo jesti več ali manj.

To je razlog zakaj je dobro razmisliti o vaših prehranjevalnih navadah dolgoročno čez cel dan, za več dni oziroma več mesecev. Vse to vpliva na vaše hormone in sporočila, ki jih dajejo vašemu telesu.

Na primer… Visoko beljakovinski zajtrk vas bo odvrnil od tega, da se boste zvečer prenajedali.

Vsi fiziološki odzivi (skupaj z drugimi hormoni in signali) pomagajo nadzorovati občutek sitosti in sporočajo kdaj je potrebno nehati jesti.


Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


Vaši možgani beležijo porabo hrane čez daljše časovno obdobje

Za vaše zdravje, dobro počutje in telesno težo je pomembno predvsem to kaj počnete konstantno. Pomembno je predvsem kaj in koliko jeste dan za dnem. Naše telo ima v sebi sistem za dolgoročno upravljanje porabe energije in vnosa hrane. To sistem se imenuje povratna zanka leptina.

Leptin je hormon, ki ga sprošča maščobno tkivo. Leptin sporoči možganom, koliko energije smo pravkar porabili in koliko energije se je shranilo v maščobnem tkivu. Več kot imamo telesne maščobe, več leptina kroži po našem krvnem obtoku.

Lakota, vnos kalorij, absorpcija hranil, poraba energije in skladiščenje odvečnih kalorij temeljijo na tem kolikšen je nivo leptina, ki signal pošlje možganom. Cikel regulira izločanje leptina, ki nam pomaga uravnavati telesno težo

Če ostane nivo leptina nespremenjen bomo ves čas med obroki ohranjali občutek sitosti. Manjše porcije hrane bodo zadostovale in ohranjali boste hiter metabolizem.

Če pride do padca leptina v daljšem časovnem obdobju bodo možgani prejeli sporočilo, da je telo začelo stradati in da moramo to preprečiti.

Možgani se odzovejo na padec leptina z naslednjimi strategijami:

• Postanemo lačni, zelo lačni

• Postanemo utrujeni in brez energije, vsakodnevno premikanje nam postane težko

• Z gibanjem porabimo manj energije

• Metabolizem se upočasni


Čez čas, ko pride ponovno do porasta leptina boste jedli manj. Na žalost pa ne morete vedno računati na takšen odziv telesa. Koliko leptina se bo izločilo, ko boste začeli jesti več je količine hrane je odvisno od posameznika do posameznika.

Povratna zanka leptina zelo dobro regulira porabo in vnos energije dokler ne pride do padca leptina. V primeru, da pride do padca leptina se zanka poruši.

Kot lahko vidite hormoni v našem telesu igrajo veliko vlogo kdaj, zakaj in koliko bomo jedli. Dobra novica je pa ta, da lahko z dobro načrtovano hrano učinkovito vplivamo na izločanje določenih hormonov ter uspešno nadzorujemo našo težo, počutje ter poskrbimo za svoje zdravje.

Članek je povzet po Precision Nutrition.

Preberi si tudi:

Zakaj se prenajedamo? (2. del)


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od 12 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a

X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 54,27€
Klubska cena: 37,99
THE Green Tea DRINK (300 g)
Redna cena: 28,56€
Klubska cena: 19,99
Copyright 2010-2022 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov