Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Gradimo telo z najboljšimi materiali

Vprašanje potreb športnikov po beljakovinah je pridobilo že skoraj legendaren status. Začetne prehranske strategije so izpostavljale ogromne količine beljakovin, optimalne za potrebe športnikov, predvsem v športih moči.

Kasnejša raziskave so potrdile ključno vlogo beljakovin za zdravje in športne rezultate, vendar so prav tako ugotovile, da je preveč beljakovin enako škodljivo kot premalo. Ena stvar pa je potrjena: športniki in rekreativci potrebujejo vsaj 2 krat več beljakovin kot sedeča populacija.

 

Minimum in optimum

Znanost o športni prehrani temelji na predpostavki, da športniki v svoji prehrani želijo OPTIMALNO in ne MINIMALNO pokriti svoje potrebe. Beljakovine igrajo ključno vlogo v prehrani in imajo mnogo nalog v telesu. Njihova vloga je predvsem strukturna (naše telo je sestavljeno v glavnem iz beljakovin in vode), vendar v določenih primerih služijo tudi kot vir energije.

Predvsem v pogojih znižanja kaloričnega vnosa prehrane in izjemnih telesnih naporih. Cilj športnikov in rekreativcev je, da s pravilno prehrano preprečujejo izgubo mišičnega tkiva (porabe lastnih beljakovin za energijo). Ključna je optimalna količina, tako da ne gre niti za previsok vnos (neučinkovit vir energije), niti za prenizek vnos (poraba lastne puste telesne mase). Več o tem si lahko preberete v The Nutrition blogu.5 funkcij beljakovin

Pomen beljakovin in aminokislin za športnike:

  • beljakovine so ključne za rast in regeneracijo
  • razvejane aminokisline (BCAA) so ključne za preprečevanje porabe lastne puste mišične mase (katabolizem)
  • glutaminska kislina in glutamin sta ključna za rast novega mišičnega tkiva
  • individualne aminokisline imajo lahko posebno vlogo (npr. stimulacija sproščanja lastnega rastnega hormona)
  • kolagen (vezivno tkivo) predstavlja 1/3 skupnih telesnih beljakovin

Popolna beljakovinska struktura z dodanimi aminokislinami...

Beljakovine so osnovni gradnik vseh tkiv v telesu.


Stalna prisotnost beljakovin je ključna

Stalen dovod beljakovin skozi dan je ključen za ohranjanje puste mišične mase. Ko govorimo o beljakovinah, gre v končni fazi seveda za aminokisline (beljakovine se vedno prebavijo do aminokislin), ki imajo nekaj ključnih vlog v telesu:

  • lahko se porabijo kot novi strukturni elementi pri gradnji nove puste mišične mase
  • lahko se porabijo v metaboličnih ciklih kot vir energije
  • igrajo pomembno vlogo v delovanju centralnega živčnega sistema kot nevrotransmiterji

Poleg naštetih vlog zadnje raziskave nakazujejo tudi pomen individualnih aminokislin pri specifičnih ciljih, kot je stimulacija izločanja lastnega rastnega hormona, razstrupitev telesa, povečanje mentalne koncentracije in sprostitve. Vse te ugotovitve kažejo, da imajo aminokisline velik pomen v prehrani aktivne populacije in jim je treba nameniti posebno pozornost.Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 13 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Natan, ISSA Specialist for Performace Nutrition in inštruktor fitnesa FZS

Aleksandar Đorđevski, dr. med in brezplačno svetovanje s področja medicine in zdravja

Člana strokovnega THE Team-a

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 57,13€
Klubska cena: 39,99
All in 1 GAINER (4500g + 500g FREE)
Redna cena: 57,13€
Klubska cena: 39,99
X3M Whey (1800 g)
Redna cena: 57,13€
Klubska cena: 39,99
Copyright 2010-2020 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov