HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  
Glutamin

Glutamin za regeneracijo in imunski sistem

Glutamin je v mišicah najbolj pogosto zastopana aminokislina, predstavlja kar 60%. Je prava posebnost med aminokislinami saj je tako imenovana pogojno esencialna aminokislina. Redno uživanje glutamina pa prinaša ogromno prednosti za naše telo, katere so te predosti bomo govorili v nadaljevanju.

Zakaj je glutamin pogojno esencialna aminokislina

Kot že najbrž veste so beljakovine sestavljene iz aminokislin in sicer iz esencialnih in neesencialnih. Čisto preprosto povedano esencialne aminokisline je potrebno v telo vnašati s pomočjo prehrane, ker jih telo ni sposobno narediti s pomočjo drugih aminokislin. Neesencialne aminokisline pa so tiste, ki jih telo naredi samostojno s pomočjo drugih aminokislin. Glutamin pa je iz tega vidika posebnost, saj je pogojno esencialna aminokislina. Pogojno pa zato, ker glutamin postane esencialna aminokisliina takrat kadar je naše telo izpostavljeno določenim zunanjim vplivom. Zunanji vplivi so: stres, povečana telesna aktivnost in oslabljen imunski sistem. Glede na današnji tempo življenja in vse to kaj nam prinaša je skoraj nujno, da bi vsak posameznik užival glutamin. Potrebe po glutaminu so definitivno povečane.


Kakšni so učinki gulutamina na naše telo

Številne raziskave so pokazale, da ima glutamin odličen učinek na regeneracijo telesa, naš imunski sistem ter skrajša čas okrevanja. Glutamin ima izjemen učinek na izboljšanje črevesne flore. Zdrava črevesna flora pa pomeni odličen imunski sistem, kar nas pa seveda ščiti pred okužbami in ohranja naše telo zdravo.


Športniki so tisti, ki glutamin že v večini poznajo in redno posegajo po njem, saj jim zagotovi hitrejšo regeneracijo ter jih ohranja zdrave. Prav tako se znižujejo nivoji stresih hormonov kot sta kortizol in adrenalin.

Fitneserji in »bodybuilerji« pa prisegajo na glutamin zaradi njegovih antikatabolnih učinkov, kar pomeni da preprečuje razgradnjo mišične mase.

Ljudje, ki so pod stresom in živijo hiter tempo življenja imajo prav tako povečane potrebe po tem, da vnašajo glutamin.

Številne bolnice glutamin uporabljajo za hitrejše okrevanje pacientov po težkih operacijah in boleznih.

Vse to so prednosti, ki jih prinaša glutamin.


Viri glutamina v prehrani

Skuta je tisto živilo kjer najdemo največ glutamina. 

Nahaja se pa tudi v mleku in mlečnih izdelkih, surovem in prekajenem mesu ter najdemo ga tudi nekaj v soji, žitih in špinači. Omenjeni prehranski viri nimajo takšne vsebnosti, da bi lahko z njimi pokrili dnevne potrebe po glutaminu. Prav zaradi tega je smiselno posegati po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo čisti glutamin. Eno izmed takšnih prehranskih dopolnil je THE Glutamine.


Koliko in kdaj je potrebno uživati glutamin

Vsi tisti, ki želite okrepiti imunski sistem je potrebno dnevno zaužiti 3-krat po 5 g dnevno.

Resnejši rekreativci, ki redno trenirajo lahko dnevno zaužijejo 2 odmerka po 10 g dnevno.

Vrhunski športniki, ki trenirajo tudi 2x na dan pa lahko zaužijejo tudi 3 odmerke po 10 g dnevno.

Dobra novica je tudi to, da nobena raziskava ni pokazala stranskih učinkov uživanja glutamina.


Zakaj redno uživati glutamin ni več vprašanje ampak dejstvo, če želimo živeti zdravo življenje z čim manj stresa, ki načenja naše telo. Dober imunski sistem in hitrejše okrevanje po telesni aktivnosti so ključne prednosti, ki jih prinaša glutamin. Poskrbite za svoje telo že danes.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

THE Glutamine (500 g)
Redna cena: 21,35€
Klubska cena: 14,95
X3M BCAA / Glutamine (600 g)
Redna cena: 31,41€
Klubska cena: 21,99
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov