HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Energijske ploščice v športni prehrani


Pomen in vloga različnih ploščic v prehrani telesno aktivnega posameznika, je podobna kot vseh ostalih prehranskih dodatkov. Da namreč v telo vnesemo točno tisto, kar v določenem trenutko potrebuje, brez odvečnih kalorij in sestavin, ki obremenjujejo organizem. Poleg tega so ploščice tudi enostavne za transport in takoj uporabne, tako da nam služijo kot idelen nadomestek hitre hrane in nezdravih sladkarij.

 

Kakšna je razlika v sestavi in kako ločimo energijske ploščice od ploščic za nadomestek obroka

Pomen in vloga različnih ploščic v prehrani telesno aktivnega posameznika, je podobna kot vseh ostalih prehranskih dodatkov. Da namreč v telo vnesemo točno tisto, kar v določenem trenutko potrebuje, brez odvečnih kalorij in sestavin, ki obremenjujejo organizem. Poleg tega so ploščice tudi enostavne za transport in takoj uporabne, tako da nam služijo kot idelen nadomestek hitre hrane in nezdravih sladkarij.


Kaj, kdaj in zakaj?

Ključna razlika med energijskimi in beljakovinskimi ploščicami je v njihovi sestavi in namenu. Medtem, ko so energijske namenjene hitremu dvigu krvnega sladkorja in takojšnji energiji ter kot take primerne neposredno pred, med, ali po aktivnosti, ko so naše zaloge glikogena nižje in telo potrebuje hiter dovod sladkorijev, so proteinske namenjene NADOMESTKU OBROKA in kot take primerne za uživanje najmanj 2 uri pred aktivnostjo, ali namesto malice.

Čas zaužitja ploščice je torej neposredno povezan z njihovo sestavo in trenutnimi potrebami telesa. Kakšna je torej idealna sestava enih in drugih?


Energy Oats energijske ploščice


Ključni so sladkorji

Ploščice najlažje ločimo po tem, koliko sladkorjev vsebujejo. Problem komercialnih ploščic je predvsem ta, da poleg sladkorjev vsebujejo tudi veliko maščobe, ki je običajno hidrogenirana, torej predelana in kot taka škodljiva za naše zdravje. Kadar kupujete ploščice, bodite vedno pozorni na njene sestavine, saj tiste, ki vsebujejo hidrogenirano maščobo, niso primerne in so tudi zdravju škodljive.

V kolikor teh maščob ne vsebujejo, je njihov delež ogljikovih hidratov okoli 60% (od tega vsaj polovico sladkorji) in so kot take primerne kot vir hitre energije neposredno pred, ali med vadbo oz. za polnjenje glikogena po vadbi.


Preberi si tudi, kako koristijo napitki med vadbo.


Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


Količina beljakovin določa razliko

Razliko med energijskimi in proteinskimi ploščicami najlažje določimo, kadar pogledamo tabelo prehranskih vrednosti. Izdelki, ki ne vsebujejo takih tabel, so običajno zelo slabe kvalitete in vsebujejo 50% ali več kalorij iz maščob, tako da ne sodijo v zdravo prehrano.

Proteinske čokoladice običajno vsebujejo najmanj 30% , medtem ko energijske vsebujejo okoli 20% beljakovin.

Pri proteinskih je prav tako opaziti manjši delež ogljikovih hidratov, ki ga delno zamenja glicerol. Glicerol spada med sladkorne alkohole, ki ne vplivajo na dvig krvnega sladkorja in s tem znižujejo glikemični indeks ploščice.

Kadar torej iščete ploščico za nadomestek obroka, bodite pozorni na delež beljakovin in vsebnost glicerola. Večji delež beljakovin in večji delež glicerola pomeni nižji glikemični indeks in boljšo primernost kot nadomestek obroka.


Quest Bar je ena najbolj priljubljenih proteinskih čokoladic na svetu, ker ima odlično sestavo, visok odstotek beljakovin, vlaknine in veliko različnih slastnih okusov.


Prednost specializiranih trgovin

Specializirane trgovine s športno prehrano imajo v nasprotju s splošnimi trgovinami v svoji ponudbi izključno kvalitetne ploščice, ki ne vsebujejo hidrogeniranih maščob. Svetovalec v trgovini vam tudi pomega pri izboru, v kolikor iščete energijsko ali proteinsko ploščico.

Z razvojem športne prehrane so tudi te ploščice postale izredno okusne in pogosto celo prekašajo njihove »nezdrave« substitute. Kadar ste v časovni stiski, vam ploščice pomagajo, da zaužijete kvaliteten obrok v kratkem času in kot take pomagajo pri tem, da lahko zaužijete priporočenih 4-6 manjših dnevnih obrokov in tako zadovoljite dnevno potrebo po beljakovinah.


Energijske ploščice si lahko pripraviš tudi sam. Kako, si poglej na The nutrition Receptih.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 13 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Natan, ISSA Specialist for Performace Nutrition in inštruktor fitnesa FZS

Aleksandar Đorđevski, dr. med, brezplačno svetovanje s področja medicine in zdravja

Člana strokovnega THE Team-a

Copyright 2010-2023 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov