HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Črevesna flora in prebava

Zdrava črevesna flora in optimalno delovanje našega prebavnega sistema sta ključna za dobro počutje, dober izgled in pa za zdrav imunski sistem. Samo zdravo prehranjevanje samo po sebi ne bo imelo želenega učinka, če nas kljub temu pestijo prebavne težave. Med njimi sta mogoče najbolj pogosta napihnjenost in pa zaprtost.

Na srečo obstaja kar nekaj prehranskih dopolnil, ki nam lahko z redno uporabo preprečijo nastanek omenjenih težav, ali pa jih priporočamo osebam, ki že imajo te težave in jih samo z zdravim načinom prehranjevanja niso uspeli odpraviti. V tokratnem članku spoznajmo nekaj najbolj pogosto uporabljenih in učinkovitih prehranskih dopolnil za izboljšanje naše črevesne flore in za doseganje zdrave prebave.


1. PROBIOTIKI

Ime probiotiki vključuje več različnih »zdravih« bakterij, ki se nahajajo v nekaterih živilih in pa prehranskih dopolnilih. Običajno imamo predstavo, da so vse bakterije nezdrave in odgovorne za razne bolezni in zdravstvene težave. Temu seveda ni tako. Uživanje probiotikov ima lahko koristne učinke na doseganje zdrave črevesne flore in prebave. Njihovo uživanje seveda ni nujno, saj se v različnih koncentracijah že nahajajo v našem telesu (največ jih je v črevesju). Jih je pa vsekakor smiselno vnašati z uporabo fermentiranih živil (jogurt, kefir, kislo zelje...) ali pa prehranskih dopolnil. Čeprav predstavljajo nekatera živila okusen vir probiotikov, običajno ne vemo katere seve probiotičnih bakterij vsebujejo in pa v kakšni koncentraciji. Pri tem so nam v pomoč prehranska dopolnila, kjer je vsebnost različnih probiotičnih bakterij natančno določena. Poleg tega so največkrat zelo koncentrirana in že z eno samo kapsulo samo vnesemo večjo količino različnih sevov probiotikov. V tej kategoriji bi priporočali uporabo izdelka Yamamoto Neuflor, ki vsebuje kar 56 milijard osmih različnih sevov probiotičnih bakterij. Ker gre za visoko koncentrirane aktivne probiotike bomo z njihovo uporabo hitro kolonizirali celotni prebavni trakt in poskrbeli za hitro vzpostavitev zdravega ravnovesja črevesne mikroflore. Z uporabo probiotičnih bakterij lahko tudi vplivamo na znižanje nezdravih bakterij v prebavnem traktu, katerih prevelika koncentracija bi lahko negativno vplivala na delovanje imunskega sistema. Poleg tega uporaba probiotikov vpliva pozitivno na zmanjšanje pojava zaprtja in napihnjenosti ter blaži simptome razdražljivega črevesnega sindroma in črevesnega vnetja.


2. PREBAVNI ENCIMI

Prebavni encimi so v telesu že naravno prisotni encimi, ki so odgovorni za razgradnjo zaužite hrane v manjše delce, ki jih naše telo nato absorbira. Nahajajo se v ustih, želodcu in tankem črevesju, veliko pa jih nastane tudi v trebušni slinavki. Med najbolj poznane prebavne encime sodijo: lipaza (odgovorna za razgradnjo lipidov – maščob), amilaza (razgrajuje ogljikove hidrate) in pa proteaza ter peptidaza (ki razgrajujeta beljakovine). Ko naše telo s pomočjo encimov razgradi hrano na dovolj majhne molekule, se le te lahko skozi tanko črevo absorbirajo in porazdelijo po telesu.

V nekaterih primerih pa se nažalost lahko zgodi, da naše telo ne proizvaja dovolj prebavnih encimov. To lahko privede do upočasnjene prebave in povzroči številne neprijetne prebavne težave. Kot primer lahko uporabimo ljudi z laktozno intoleranco, pri katerih telo ne proizvaja dovolj encima laktaze. Ta encim je odgovoren za razgradnjo mlečnega sladkorja – laktoze. Kadar v telesu primankuje laktaze, to povzroči neustrezno razgradnjo laktoze in s tem povezan pojav številnih prebavnih težav. Tudi nekatera druga bolezenska stanja lahko povzročijo pomankanje prebavnih encimov v telesu: cistična fibroza, kronično vnetje črvesne sluznice, rak trebušne slinavke...

Z uporabo prebavnih encimov v obliki prehranskega dopolnila se lahko izognemo nastanku prebavnih težav, ki so povezane s pomankanjem lastne proizvodnje prebavnih encimov. Izdelki, kot so naprimer NOW Super Enzymes, običajno vsebujejo mešanico različnih prebavnih encimov, ki nam bodo olajšali prebavo maščov, beljakovin in ogljikovih hidratov.


3. GLUTAMIN

L-glutamin ali kar glutamin je pogojno esencialna aminokislina, kar pomeni, da jo v določenih pogojih telo ne more samo sintetizirati. V normalnih pogojih pa jo vnašamo s hrano. Naše telo potrebuje vseh 20 esencialnih in neesencialnih aminokislin. Esencialne moramo zaužiti s hrano, saj jih naše telo ni sposobno sintetizirati, medtem ko uživanje neesencialnih aminokislin s hrano ni tako pomembno, saj jih naše telo lahko sintetizira samo. Kot že omenjeno, je glutamin pogojno esencialna aminokislina in jo je naše telo običajno sposobno izdelati v dovolj velikih količinah za pokritje dnevnih potreb. Kljub temu pa se v določenih primerih zgodi, da telesu lastna produkcija glutamina, ni dovolj velika za pokritje dnevnih potreb. Pri tem je zelo pomembno, da poskrbimo za pokritje potreb z uživanjem ustrezne hrane ali pa z uporabo prehranskega dopolnila. Tudi v nekaterih primerih, ko je telo sposobno izdelati dovolj omenjene aminoskisline, ima lahko uporaba prehranskega dopolnila pozitivne efekte na naše zdravje.

Glede na to, da ima uživanje glutamina številne pozitivne učinke na naše zdravje, mogoče prevečkrat zanemarjamo pozitiven vpliv, ki ga ima na uspešno delovanje imunskega sistema in na zdravo prebavo. Dejstvo je namreč, da celice, ki so odgovorne za naše zdravje in so prisotne v prebavnem traktu, preferenčno namesto glukoze za energijo uporabljajo ravno glutamin. Prehranski dodatki, ki vsebujejo glutamin, predstavljajo ekonomičen in priročen način za obogatitev dnevno zaužitih količin glutamina. To je še posebaj pomembno ob pomankljivi prehrani, ki ne zadosti dnevnim potrebam po glutaminu, slabšem delovanju imunskega sistema ali pa pri nekaterih težavah s prebavo. Priporočamo uporabo izdelka THE Glutamine ali pa OSP Glutamine, ki vsebuje glutamin v izolirani obliki. Z njegovo uporabo bomo lahko ubogatili naš dnevni vnos glutamina.


4. VLAKNINE

Pod vlaknine uvrščamo neprebavljive ogljikove hidrate rastlinskega izvora, ki se po »prehodu« skozi naša prebavila izločijo v nespremenjeni obliki, ali pa služijo kot substrat za fermentacijo našim črevesnim mikrobom. Lahko imajo mehanične lastnosti (ob zaužitju v prebavilih tvorijo gel), delujejo kot prebiotik (hranilo za probiotike – zdrave črevesne bakterije) ali pa so substrat za nekatere črevesne mikrobe, ki v procesu fermantacije iz njih izdelajo kratkoverižne maščobne kisline. Vlaknine v grobem lahko delimo na topne in netopne vlaknine. Topne vlaknine so dobro topne v vodi in bodo v črevesju ob stiku z vodo tvorile gelu podobno snov. Netopne vlaknine so, kot pove že ime samo, netopne v vodi in se skozi gastrointestinalni trakt premikajo v nespremenjeni obliki.

Vlaknine so prisotne v različnih živilih: zelenjavi, sadju, žitaricah in stročnicah. Ko uživamo premalo omenjenih živil ali pa uporabljamo le njihove bolj predelane oblike, kjer je v procesu obdelave odstranjena večina vlaknin, je lahko njihov vnos z živili prenizek za doseganje pozitivnih učinkov, ki so povezani z njihovim uživanjem. V tem primeru so nam lahko v veliko pomoč prehranska dopolnila, ki predstavljajo koncentriran vir vlaknin. Kvalitetna prehranska dopolnila bodo v večini primerov vsebovala različno mešanico tako topnih kot tudi netopnih vlaknin, običajno iz več različnih virov. Eden izmed takih je tudi izdelek THE Fiber, ki vsebuje mešanico različnih vlaknin: vlaknine ovsenih kosmičov, inulin, psilij in glukomanan. Z uporabo THE Fiber bomo poskrbeli za doseganje vseh pozitivnih učinkov vlaknin na naše zdravje.

Zelo zanimiva vodotopna vlaknina, ki ureja prebavo pa je tudi glucomannan oziroma poznana tudi pod imenom konjak. Glukomanan se razlikuje od večine drugih topnih vlaknin, saj je izjemno viskozen, zaradi česar je še posebej učinkovit pri hujšanju. Na voljo v obliki praha kot THE Glucomannan Powder.


V današnjem članku smo spoznali, da sta zdrava črevesna flora in prebava ključni za dobro počutje in lep videz. Poleg tega, da ima nepravilno delovanje prebavnega sistema že samo po sebi veliko negativnih vplivov na slabše počutje (napihnjenost, zaprtje...), lahko negativno vpliva tudi na optimalno razgradnjo in absorbcijo različnih hranil. Spoznali smo, da lahko omenjene težave odpravimo ali pa vsaj omilimo z nekaterimi prehranskimi dopolnili, med katerimi so najpogostejši: probiotiki, prebavni encimi, glutamin in pa vlaknine. Katere bomo izbrali je stvar vsakega posemeznika, zagotovo pa bomo dosegli kar najboljše rezultate, če jih uporabljamo v kombinaciji.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Andrej Zupančič

Član strokovnega THE Team-a 

THE Magnesium Citrate (300 g)
Redna cena: 24,27€
Klubska cena: 16,99
THE Glutamine (500 g)
Redna cena: 21,35€
Klubska cena: 14,95
THE Fiber (600 g)
Redna cena: 27,95€
Klubska cena: 19,57
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov