HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Adaptogeni

Adaptogeni so bili še do nedavnega dokaj neznana skupina prehranskih dopolnil. V zadnjih letih pa naglo pridobivajo na priljubljenosti.

Adaptogeni so bili še do nedavnega dokaj neznana skupina prehranskih dopolnil. V zadnjih letih pa naglo pridobivajo na priljubljenosti. To je mogoče povezano z življenskim slogom, saj velja splošno prepričanje, da večina ljudi čez dan doživi veliko več stresa kot v preteklosti, primanjkuje pa zadostne količine fizične aktivnosti, ki bi lahko vplivala na zmanjševanje pojava stresa in njegovih posledic. Dejstvo je tudi, da je prehrana pri mnogih posameznikih nekvalitetna in osiromašena, saj pogosto vsebuje premajhne količine beljakovin in zdravih maščob. Ker pa je v prehrani tudi več predelanih živil kot v preteklosti (samo pomislite na prehranjevalne navade naših dedkov in babic), poleg tega pa se povečuje priljubljenost hitro pripravljenih živil oziroma ti. »fast fooda«, je veliko živil osiromašenih z mikrohranili (vitamini in minerali). Vse to že samo po sebi za telo predstavlja določen stres, poleg tega pa tudi negativno vpliva na nadzorovanje in zmanjševanje stresa, ki nastopi kot posledica dogodkov iz zunanjega okolja. Dolg uvod pa sploh še nismo povedali nič o adaptogenih, ki so glavna tema tokratnega članka. Pa spoznajmo, kje sploh je povezava med stresom in adaptogeni.


Ime adaptogen ne predstavlja točno določenega živila, snovi ali prehranskega dodatka, ampak lahko z njim opišemo različne rastline, ki pa imajo v telesu podobne učinke in se uporabljajo za doseganje podobnih učinkov. Pri teh nestrupenih rastlinah običajno uporabljamo določene dele (pri nekaterih korenino, pri drugih mogoče liste rastline, gomolj...), katerih uživanje v našem telesu deluje pozitivno na zmanjševanje pojava in simptomov stresa, ki so lahko posledica fizičnih naporov, lahko pa nastanejo tudi zaradi kemijskih, bioloških ali mentalnih stresorjev. Različni adaptogeni vsebujejo različne snovi, ki nam pomagajo, da se na stres kar čim lažje prilagodimo – »adaptiramo«. Od tu tudi izvira ime adaptogeni.

Kot sem že omenil, adaptogen ni ime le ene rastline, ampak v to skupino uvrščamo več različnih rastlin in korenin. Med najbolj poznanimi in pogosto uporabljenimi spadajo: rhodiola, maca, ashwagandha in ginseng. Te rastline imajo več stoletij dolgo zgodovino uporabe v starodavni kitajski in ajurvedski medicini. Tradicionalna raba je bila kot pomoč pri zdravljenju različnih zdravstvenih stanj, kot so npr.: utrujenost, pomankanje moči, slabo spanje, padec imunskega sistema... Nekateri adaptogeni, kot je maca, pa so se in se še vedno uporabljajo kot živilo. Tako, da so v tem primeru pozitivni učinki uživanja mace posredne narave. To pomeni, da določena ljudstva (pogosto v Peruju in Kolumbiji) pravzaprav uživajo maco, kot bi pri nas v Sloveniji uživali krompir. Naš glavni cilj v tem primeru je potešitev lakote, boljša prilagoditev na stres pa je le dodaten plus. Tako tudi ljudje v Peruju in Kolumbiji uživajo maco, ker tam pač dobro uspeva in sodi med tradicionalna živila.

Kako adaptogeni sploh delujejo in kako v našem telesu povzročijo pozitivne efekte, še ni natančno raziskano. Kot že omenjeno, kljub več stoletjem dolgi rabi v določenih državah, v državah razvitega sveta adaptogeni postajajo bolj priljubljenih šele v zadnjih nekaj desetletjih. Njihova uporaba v industriji prehranskih dodatkov, pri izdelavih funkcionalnih živil in pa v medicini se povečuje. S tem pa se povečuje tudi število študij opravljenih na teh rastlinah, ki nam bodo mogoče v prihodnosti podale še bolj natančne razloge za pozitivne učinke in podale še več podatkov o njihovi optimalni uporabi: kakšne so primerne količine ter čas uživanja, katere so aktivne snovi odgovorne za pozitivne efekte, ali je mogoče s sočasnim uživanjem različnih adaptogenov skupaj doseči sinergizem (to pomeni, da se različni adaptogeni dopolnjujejo in z njihovim sočasnim uživanjem dosežemo boljše rezultate, kot pa z uporabo enega samega)...

Po dosedaj znanih podatkih so pozitivni učinki uživanja adaptogenov povezani z njihovim vplivom na delovanje nadledvične (adrenalne) žleze. Za lažje razumevanje njihovega delovanja znanstveniki vpliv adaptogenov na nadledvično žlezo primerjajo z vplivom fizične vadbe na naše mišice. Ko začnemo z neko novo obliko vadbe, ta za naše mišice predstavlja stres. Posledica so običajno bolečine v mišicah (»muskelfiber«) in pa splošna utrujenost. Vendar pa dlje kot treniramo, bolj se naše mišice prilagodijo na vadbo, ki nam zaradi tega ne predstavlja več tako velikega stresa.


Glavni učinki, ki jih lahko pripišemo uživanju adaptogenov je vpliv na izločanje hormonov in na fiziološki odziv na stres, kar privede do čimbolj optimalnega delovanja imunskega sistema, višjega nivoja energije in pa izboljšanja mentalnih sposobnosti. Adaptogeni pomagajo našemu telesu pri doseganju optimalnega stanja. Seveda, sliši se preprosto, po drugi strani pa ta poved ne pove ravno veliko. Kar želim povedati, je mogoče najlažje ponazoriti na določenem primeru. Že prej sem omenil, da imajo adaptogeni vpliv na izločanje hormonov. Če za primer vzamemo kortizol – stresni hormon. Ta bavbav med hormoni, katerega previsoke vrednosti povzročijo izgubo mišične mase in naglo pridobivanje telesnih maščob, poslabša naše spanje ter učne sposobnosti. Malo heca, pa vendar je v tem nekaj resnice. Tako previsoke, kot tudi prenizke vrednosti kortizola v telesu imajo lahko negativne posledice na naše počutje. Uživanje adaptogenov bo imelo pozitivne učinke na uravnavanje primernih količin kortizola v telesu. V primeru, da bodo le te prenizke, jih bo dvignilo, v nasprotnem primeru pa zmanjšalo. Katerakoli skrajnost bo povzročila slabše počutje. Adaptogeni pa nam pomagajo pri doseganju optimalnih vrednosti in s tem posledično boljšega počutja.

Čeprav spadajo v isto skupino prehranskih dopolnil, pa imajo različne adaptogene rastline tudi rahlo drugačne učinke: nekatere so bolj stimulativne in nam bodo pomagale pri tem, da bomo imeli več energije, medtem ko so druge bolj pomirjujoče in primerne za uživanje v pozno popoldanskih in večernih urah. Pa na kratko spoznajmo še nekaj najbolj priljubljenih adaptogenov in v katerih izdelkih jih lahko najdemo.


1. RHODIOLA

Rhodiola rosea ali po slovensko rožni koren je skupaj z ginsengom verjetno najbolj popularen izmed adaptogenov. Študije so pokazale, da ima uživanje rhodiole zelo močne učinke na zmanjševanje utrujenosti povezave z dolgotrajnimi in/ali intenzivnimi fizičnimi napori. Pomaga pri zmanjševanju stresa in pri preprečevanju nastopa fizične ali pa mentalne izgorelosti. Rhodiola ima mogoče izmed vseh adaptogenov največje ergogene sposobnosti in največji vpliv na izboljšanje športnega nastopa. Prisotna je v izdelkih X3M GH Boost in pa THE Antioxidant complex.


2. GINSENG

Obstaja več različnih skupin ginsenga, med katerimi pa je najbolj priljubljen panax ginseng in se ga pogosto označuje tudi z imenom »pravi ginseng«. Vsak izmed ginsengov ima določene lastnosti, ki so značilni le za njega. Panax ginseng ima pozitivne učinke na naše razpoloženje, imunski sistem in lahko v nekaterih primerih celo izboljša naše učne sposobnosti. Manjši pozitiven efekt ima tudi na dvig testosterona in libida pri moških. Skupaj z rhodiolo bi ga lahko uvrstili med »energične adaptogene«. Da dosežemo akutne pozitivne učinke na povečanje energije ju je najbolj smiselno uporabljati v prvi polovici dneva ali pa pred fizičnim naporom. Poleg tega pa imata oba tudi kronične učinke, ki se pokažejo, kadar ju jemljemo daljše časovno obdobje. Ginseng se nahaja v izdelkih THE Vitamin Strong in X3M GH Boost.


3. ASHWAGANDHA

Ashwagandha je verjetno najbolj pogosto uporabljena rastlina v ajurvedski medicini. Študije so pokazale, da njeno uživanje zmanjša stres in anksioznost. Ima še nekatere druge pozitivne učinke na izboljšanje fizičnih sposobnosti in športnega dosežka, pri moških vpliva na rahel dvig testosterona in izboljša presnovo glukoze. Največ študij pa prikazuje, da je ashwagandha zelo učinkovit anksiolitik in zmanjša vrednosti stresnega hormona kortizola v telesu. To je po vsej verjetnosti povezano tudi z njenim vplivom na izboljšanje kakovosti spanja in na zmanjšanje pojava insomnije (preprosto povedano: lažje zaspimo, kakovost spanja pa se izboljša), posledično pa se posredno izboljša tudi raven energije, pri depresivnih osebah, pa zmanjša nekatere simptome, ki so značilni pri depresiji. Za razliko od rhodiole in ginsenga, ashwagandho uvrščamo med »pomirjajoče adaptogene«. Osebam, ki si želijo preizkusiti ashwagandho, bi priporočal izdelek Ostrovit Ashwagandha.


Adaptogeni imajo več stoletij dolgo zgodovino uporabe v starodavni Kitajski in ajurvedski medicini. Kljub temu pa se njihova raba in priljubljenost v državah razvitega sveta povečuje šele v zadnjih nekaj desetletjih. S tem se povečuje tudi število študij, ki razkrivajo glavne mehanizme delovanja. Kot pove že samo ime, pod katero uvrščamo te različne rastline ali korenine, njihovo uživanje vpliva na prilagoditvene procese v telesu (na adaptacijo - od tod tudi ime adaptogeni). To naj bi bila posledica sposobnosti adaptogenov na uravnavanje količin različnih hormonov v telesu. Študije so pokazale, da je to v glavnem povezano z vplivom adaptogenov na delovanje nadledvične (adrenalne) žleze. Le ta izloča več različnih hormonov, določene življenske situacije pa lahko na to vplivajo in povzročijo previsoko ali pa prenizko izločanje določenega hormona. Adaptogeni nam pomagajo pri doseganju hormonskega ravnovesja.

Adaptogeni niso čudežna rešitev za vse težave sodobnega sveta, za hiter tempo življenja, pomankanje gibanje in slabe prehranjevalne navade. Za izboljšanje počutja in zmanjšanje stresa je tako najbolje, da se najprej osredotočimo na omenjene težave. V primeru, ko to zaradi različnih razlogov ni mogoče, pa predstavljajo adaptogeni priročno, ekonomično in preprosto rešitev. Z njihovo uporabo bomo zmanjšali simptome stresa in anksioznosti, posledično pa se bo izboljšalo naše počutje. Uživanje adaptogenov bo dvignilo raven energije, izboljšalo športni dosežek in učne sposobnosti (manj utrujenosti in več energije posledično pomenita boljšo koncentracijo in sposobnost pomnenja). Hkrati pa imajo še številne druge pozitivne učinke, kot so npr.: dvig testosterona in libida pri moških, boljše spanje, zmanjšanje simptomov depresije in preprečevanje nastopa fizične in mentalne izgorelosti. 


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Andrej Zupančič

Član strokovnega THE Team-a 

X3M GH Boost (180 kaps.)
Redna cena: 32,84€
Klubska cena: 22,99
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov