HRVATSKA
   DEUTSCHLAND
   ITALIA
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

7 mitov o dodani vrednosti

Dodana vrednost vsebinsko pomeni nova ustvarjena vrednost, ki jo je gospodarska družba ustvarila v enem letu in je merilo finančne učinkovitosti podjetja, ki temelji na presežnem premoženju.

Pameten človek ne bo zapravljal svojega časa,

da bi se znašel med večino.

Po definiciji je že dovolj ljudi,

ki to počnejo.

G.H. Hardy


V raznličnih ekonomskih debatah pogosto zasledimo, da naj se podjetja usmerjajo v panoge, kjer lahko ustvarijo visoko dodano vrednost, saj le-ta omogoča višje plače in višjo donosnost kapitala za lastnike.

Prav tako slišimo, da strategija nižanja cen izdelkov ni prava pot za podjetja in da se morajo bolj usmerjati v ustvarjanje »dodane vrednosti« za svoje kupce. Kaj pravzaprav to pomeni in kakšna je enostavna »kmečka logika« tega koncepta?

 

MIT 1: Visoka dodana vrednost pomeni dober nakup za kupca.

Kadar govorimo o trgovini, je dodana vrednost razlika med nabavno in prodajno ceno (razlika v ceni). Kdor ustvarja visoko dodano vrednost, pač uspe isti izdelek prodati precej dražje, kot ga je kupil.MIT 2: Dodana vrednost pomeni dobro plačana delovna mesta.

Če imamo dodano vrednost na eni in vse druge stroške na drugi strani, je razlika med njima dobiček. Bolj kot je podjetje dobičkonosno, večji del dodane vrednosti si prisvoji kapital. Bruto plača zaposlenih je izključno odvisna od trga delovne sile in ni neposredno povezana z dodano vrednostjo, ki jo ustvarja podjetje.


MIT 3: Cena izdelka je odvisna od kvalitete tega izdelka.

Cena izdelka je direktno povezana izključno s pozicioniranjem izdelka v glavah potrošnikov (vloga marketinga).  Stroški marketinga (ki običajno povečujejo dodano vrednost izdelka) pa niso nujno premosorazmerni z marketinškimi rezultati (povečanje prodaje). O tem smo pisali še mnogo več v blogu: Cena in kvaliteta.MIT 4: Splača se kupovati od podjetij z visokimi dobički, saj prinašajo največjo dodano vrednost.

Visoka dodana vrednost v podjetju (iz katerih izhaja tudi visok dobiček) je obratnosorazmerna s ciljem kupca, ki želi kupovati čim ceneje. V kolikor ima podjetje malo dobička, verjetno svojim kupcem nudi več za njihov denar.


MIT 5: Splača se preveriti veliko različnih ponudb, da najdemo cenovno najugodnejšo.

Pri izdelkih široke potrošnje je dobičkonosnost podjetij v panogi običajno na približno enekem nivoju. Z »raziskavo« se običajno porabi več resursov (vložen čas pomnožen z oportunitetnim stroškom lastnega časa), kot na koncu prihranimo pri nakupu izdelka.MIT 6: Priznane blagovne znamke so sinonim za kakovost.

Z enostavnim kopiranjem tehnologije in selitvijo proizvodnje v države s poceni delovno silo je blagovna znamka samo še ideja v glavi potrošnika in običajno imajo taki izdelki precej slabše razmerje cena/kvaliteta od manj znanih znamk. Več o marketinških potezah si preberi še na našem spletnem portalu: "Ne prodajamo dodatkov, ampak hranila".


MIT 7: Prodajni kanal nima veze z dodano vrednostjo.

Prodajni kanali so zelo povezani s stroški poslovanja. Najnižjo maržo tako omogoča internetni nakup, sledijo diskonti s svojim »skladiščnim« poslovanjem z minimalnim številom zaposlenih, največ dodane vrednosti, ki se mora odražati v marži, pa predstavlja osebna prodaja in mrežni marketing.Zaključek

Visoko dodano vrednost tako lahko ustvari samo tržna niša, ki pa se na daljši rok težko ohrani. Ker je cilj podjetja ustvarjanje dobička in ne zagotavljanje čim boljšega proizvoda ali storitve za denar, ki ga plača kupec, med podjetjem in kupcem vedno obstaja konflikt interesov.

Iz tega lahko sklepamo, da manjša ko je dodana vrednost in nižji ko je dobiček podjetja, višjo korist s svojim poslovanjem prinaša strankam.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Natan, ISSA Specialist for Performace Nutrition in inštruktor fitnesa FZS

Član strokovnega THE Team-a

THE Beast (300 g)
Redna cena: 38,50€
Klubska cena: 26,95
X3M ShredXX (60 kaps.)
Redna cena: 28,56€
Klubska cena: 19,99
THE Isodrink (2500 g)
Redna cena: 28,55€
Klubska cena: 19,99
Copyright 2010-2021 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov