Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

5 mitov o vadbi, ki ovirajo tvoj napredek pri oblikovanju telesa

Verjetno ima vsaka branža svoj delež mitov. To so preprosto neresnice, ki so se rodile iz nevednosti in slabih oz. pristranskih informacij. Naša branža ni izjema.

Tukaj sem izbral 5 najbolj kričečih, čeprav jih je še kar nekaj ostalo. Material za kakšnega od naslednjih blogov.1. Za »definicijo« so boljše visoke ponovitve

To je še vedno ena od prevladujočih neumnosti in neresnic, ki krožijo po fitnes krogih. Prvič je na dieti prva prioriteta, da mišice ohranimo. Ohranimo pa jih tako, da jih poskušamo obremeniti vsaj toliko, kot smo jih do tedaj in ne z drastičnim nižanjem obremenitve in višanjem ponovitev.

Kot drugo pa se je potrebno zavedati naslednjega dejstva: med samo vadbo se porabi manjšina porabljenih kalorij v dnevu. Večina se jih porabi ostalih 22,5h, ko telo z energijo oskrbuje organe in zagotavlja pravilno delovanje. Eden teh organov in pravzaprav največji porabnik energije so prav mišice.

Naš cilj za čim bolj učinkovito in hitro hujšanje je torej enostaven: zgradimo čim več mišic!


To je rezultat definiranja enega od The Nutrition članov, Jureta Dimca:


2. Za hujšanje je boljša aerobna vadba

Ta mit ima tudi jeklen oklep. Pravi, da v t.i. »aerobni coni« pokurimo največ maščob. To je res. Vendar samo procentualno, ne pa absolutno. Ponazorimo s primerom:

- 40 minut aerobne vadbe. Celotna poraba kalorij je 350kcal. Poraba kalorij iz maščob je 210kcal, torej 60%

- 20 minut visoko intenzivne vadbe. Celotna poraba kalorij je 500kcal. Poraba kalorij iz maščob je 225kcal, torej 45%.

Kot vidimo je dejanska poraba kalorij večja pri visoko-intenzivni vadbi že med samo vadbo. Glavna razlika pa je seveda v stimulaciji metabolizma in hormonov- t.i. EPOC (Excess Post Exercise Oxygen Consumption).

Preberi si še blog, ki govori o tem, katera oblika kardia je najboljša za hujšanje.Na kratko pomeni, da boš po visoko intenzivni vadbi še naprej pospešeno porabljal maščobo za energijo. Učinek lahko traja tudi več kot 1 dan. EPOC učinka aerobna vadba nima.


3. Obstajajo vaje za lokalno izgubo maščobe

Ta mit je posledica pobožnih želja. Skoraj vsakdo ima svojo »problemsko cono«, kjer se mu maščoba zelo hitro nabere in zelo težko izgine.

Navadno je to za moške predel trebuha, za ženske pa zadnjica in noge, vendar pa to ni nujno. Marsikdo si potem zapiči v glavo, da bo sedaj obsesivno delal določeno vajo za ta predel. Večinoma se to konča s frustracijo ob neuspehu, včasih celo s poškodbo. Pozabite!

Maščobo se pridobiva in izgublja sistemsko! Kje se maščoba nabira, je predvsem genetsko pogojeno (obstajajo tudi določeni eksterni faktorji, ki lahko na to vplivajo). Prav tako, kot ne moremo določiti, kje bomo pridobili maščobo, ne moremo določiti, kje točno jo bomo izgubljali. Za izgubo maščobe je najbolj pomembna prehrana.


Prihaja že veseli december, zato si lahko prebereš še 9 nasvetov, da se med prazniki ne bomo zredili.


4. Ženske bodo z dvigovanjem uteži zelo hitro dobile ogromne mišice

Punce. Brez strahu. Če potrebujete empiričen dokaz, kako težko je pridobiti mišično maso, poglejte vaše moške kolege na fitnesu, ki se vsak teden trudijo za napredkom, ki pa ponavadi le počasi pride. Lahko pa tudi vprašate kakšno punco, ki si je dejansko želela pridobiti več mišic. Morda vas odgovor preseneti.

Dejstvo je, da vam puncam mati narava ni namenila, da bi imele velike mišice. Glavni razlog za to, je raven testosterona v vašem telesu. Testosteron je glavni moški spolni hormon in v veliki meri določa, koliko mišične mase ima človek.  Žensko telo ga sicer proizvaja, vendar v precej manjših količinah kot moško.

Torej kar pogumno med uteži. Sicer se boste morale potruditi, vendar tudi vam lahko uspe zgraditi čvrste mišice, ki vam bodo pomagale hitreje pokuriti maščobo. Lepa ženska fitnes postava pa je marsikomu ideal ženske lepote.


Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


5. Maščoba se lahko s pravilno vadbo in prehrano spremeni v mišice

Morda se na prvi pogled lahko komu dejansko tako zdi, vendar proces pretvorbe ene vrste tkiva v drugo ne obstaja. Maščoba predstavlja enega od virov energijskih rezerv telesa. Dejansko se ves čas vzporedno nabira in porablja, neto učinek obeh procesov pa pomeni ali hujšamo ali se redimo. Primarna naloga mišic je, da nam omogočajo gibanje.

Ko človek spremeni svoj življenjski stil in postane aktivnejši s tem poveča porabo kalorij. Potem se začne še bolje prehranjevati in s tem zmanjša vnos kalorij. Če je neto učinek teh dveh ukrepov kalorični deficit (manjši vnos, kot poraba kalorij), potem bo ta oseba izgubljala telesno težo. Del te teže bo predstavljala izguba telesne maščobe.

Mišice delujejo po Lamarckovem principu rabe in ne-rabe. Če jih bomo stimulirali in jim dali osnovne gradnike, ki jih za rast potrebujejo (beljakovine!), potem bodo rasle.Obstaja fenomen, ki je značilen predvsem za začetnike. S pravilno prehrano in treningom lahko pridobivajo mišično maso in izgubljajo maščobo hkrati. Temu rečemo fenomen, ker po nekem času treninga to ni več mogoče. Ta pojav lahko opazovalca privede do napačnega zaključka, da se je maščoba spremenila v mišice.


Zaključek

Facit: ne verjemite vsega, kar se govori po fitnesih. Nedvomno boste slišali veliko koristnega, vendar pa verjetno prav toliko pomanjkljivih, napačno interpretiranih in zavajajočih informacij. Preglejte več virov in izberite tistega, ki vas prepriča.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 13 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Mare Hojč, 15 let profesionalnega športa (SLO, ŠPA, AUT, NEM) in Inštruktor fitnesa FZS

Član strokovnega THE Team-a

X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 51,42€
Klubska cena: 35,99
X3M GH Boost (180 kaps.)
Redna cena: 32,84€
Klubska cena: 22,99
Copyright 2010-2020 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov