Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

»Zaslužene« zmage

V športu se zelo pogosto uporablja besedna zveza »zaslužena zmaga«. Precej manj pogosto pa se uporablja fraza »nezaslužena zmaga«. Ker smo ravno sredi EP v nogometu, smo skoraj dnevno priča komentarjem o zasluženih in pravičnih rezultatih.

Ko zmaguješ v vojni,

je vse, kar narediš,

pravilno in pametno.

(Winston Churchill)


»Zaslužene« zmage

Čeprav lahko ena ekipa popolnoma prevladuje na igrišču, si ustvari veliko več priložnosti…zmaga na koncu še vedno ekipa, ki doseže več zadetkov. Na koncu šteje izključno rezultat in v tem smislu je vrednotenje »zasluženosti« čista tavtologija.Pričakovanja in tveganja

Eden od čarov ekipnih športov je tudi v večji negotovosti. Več kot je igralcev na igrišču, več je dejavnikov, ki vplivajo na končni rezultat. Vloga trenerja je, da poskuša čim več dejavnikov spraviti v sistem, ki ga lahko upravlja in nadzoruje. V športnem jeziku govorimo o taktiki.

Večkrat, ko ponovimo določen dogodek (tekmo), večja je verjetnost, da bo boljša ekipa (v smislu vseh faktorjev, ki vplivajo na kakovost) premagala slabšo. Zato na primer končni vrstni red v državnem prvenstvu bolj pravilno odraža razmerja moči, kot turnirski sistem tekmovanja (EP, SP), kjer o končnem rezultatu odloča manj tekem.


Važen je rezultat, ne razlogi

Koliko je končni rezultat odvisen od posameznih akterjev na igrišču (trener, igralci…) in kakšen je vpliv zunanjih faktorjev (z eno besedo jih lahko poimenujemo sreča/nesreča)? Na koncu se o tem pravzaprav nihče ne sprašuje. Posameznikove odločitve v danem trenutku, povezane s spletom zunanjih dejavnikov, na katere nima vpliva, določajo končni rezultat.

Veliko uspešnih športnikov verjame, da se s pravilno mentalno pripravo (vizualizacijo, psihološko pripravo), lahko vpliva na zunanje faktorje. Nekateri gredo celo tako daleč, da ne verjamejo v zunanje faktorje, ampak so prepričani, da gre v vsakem primeru za osebno odgovornost.

V vsakem primeru pa na koncu zmagovalcev nihče ne bo kritiziral, pri poražencih pa se bodo vedno našli razlogi za neuspeh. Rezultat je na koncu vedno »zaslužen«.Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 13 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Mare Hojč, 15 let profesionalnega športa (SLO, ŠPA, AUT, NEM) in Inštruktor fitnesa FZS

Član strokovnega THE Team-a

 

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 57,13€
Klubska cena: 39,99
X3M ShredXX (200 kaps.)
Redna cena: 51,42€
Klubska cena: 35,99
THE Beast (300 g)
Redna cena: 38,50€
Klubska cena: 26,95
Copyright 2010-2020 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov