HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Miti o fitnesu – 8. del – Pravljica o “naravni” hrani

Zaradi vseh govoric, ki ves čas krožijo ima vsak posameznik že svojo predstavo o besedi "naravno". Nekateri verjamejo govoricam, drugi člankom, tretji samo sebi... V blogu vas bomo poučili o tej besedi v smeri prehranskih dodatkov.


Ko bodo ljudje uničili svoje stare bogove,

bodo našli nove,

ki jih bodo nadomestili.

(Pearl S. Buck)


»Kaj boš jedel te praške? To je vse umetno!«

To sta stavka, ki jih mladi športniki najbolj pogosto slišijo od zaskrbljenih staršev in kolegov. Eden od članov našega foruma je zapisal, kako naj v takem primeru reagira. Najbolj pogost nasvet, ki ga je dobil od ostalih članov, je, da naj izjave preprosto ignorira… Ena možnost je tudi, da pove pravljico o naravnih izdelkih.
Proteini: "Nenaravni izdelki"?

Stavka, ki sem ju zapisal zgoraj, skoraj po pravilu prihajata od površnih spremljevalcev trendov v prehrani, ki so predstavljeni v različnih medijih in zase trdijo, da živijo zdravo. Polnozrnat kruh, rjavi sladkor, izogibanje holesterolu in priseganje na »domače« izdelke.

Ob tem v primeru težav z zdravjem brez težav uživajo (umetna) zdravila. Prav tako bolj ali manj redno uživajo alkohol, slaščice in jogurte (našteto vsebuje umetna sladila, barvila ali konzervanse). Ob tem jih pogosto pesti tudi ena od težav, ki jo povzroča kajenje, prekomerna telesna teža ali pitje alkohola. Vendar živijo zdravo, ker se izogibajo »nenaravnim« izdelkom.


Hrana in industrija

Pravljica o »naravnih« izdelkih se pravzaprav začne s paradoksom. Podjetja pridevnik »naravno« uporabljajo že pri izdelkih, kjer tudi teoretično ni možno, da bi bili proizvedeni brez kemičnih dodatkov, ki podaljšujejo rok trajanja, izboljšajo aromo, okus ali barvo. S pojavom industrijske masovne proizvodnje se torej beseda "naravno" pri takih izdelkih žal ne more več uporabljati. Sploh če naj bi beseda naravno predstavljala nekaj, kar je zraslo v naravi in ni bilo predelano s strani človeka.

Ob natančnem branju sestavin izdelkov, ki jih najdemo na policah trgovin, tako hitro ugotovimo, da velika večina vsebuje sestavine, ki jih ne moremo uvrstiti v kategorijo »naravno«.


V The Nutrition blogu spoznajte tudi besede NARAVNO, BIO in FIT.

Mleko za dojenčke in proteini?

Kdor je kdaj pogledal sestavine adaptiranega mleka za dojenčke, je najbrž z grozo ugotovil, da v njem ni prav veliko »naravnih« sestavin. Vsebuje pač sestavine, ki jih organizem v tistem času razvoja najbolj potrebuje, med drugimi seveda tudi proteinske koncentrate v obliki sirotke in kalcijevevega kazeinata (mlečne beljakovine).


Proteini so pomembni za naše telo

Napitek za dojenčka vsebuje beljakovine zato, ker so nujno potrebne za delovanje človeškega telesa, sirotka in kalcijev kazeinat pa spadata med vire z najbolj popolno aminokislinsko sestavo. Edina razlika med adaptiranim mlekom v prahu in proteinskim koncentratom je v količini ogljikovih hidratov in maščob, ki jih dojenčki v zgodnji fazi rasti rasti veliko bolj potrebujejo od odraslih (dojenčki potrebujejo 3-4 krat več kalorij na kilogram telesne teže kot odrasli).Pomen naravnega

Žalostno je, da se beseda »naravno« vedno bolj zlorablja v marketinške namene. S tem se posredno krepi tudi odpor do izdelkov, ki nimajo take marketinške oznake, čeprav gre v obeh primerih pogosto za enake sestavine. Potrebno se je zavedati, da je aktiven način življenja z urejeno prehrano edina pot do zdravja in dobrega počutja.

Ločevanje izdelkov na »naravne« in »umetne« pa je predvsem posledica nasedanja marketingu in masovnim medijem. Z vidika znanosti namreč še zdaleč ni dovolj empiričnih dokazov o škodljivosti »nenaravnega«. V tem primeru se jogurtov, gaziranih pijač in 90% drugih izdelkov sploh ne bi prodajalo na policah trgovin.Pri prehrani si lahko za zadovoljiv vnos makrohranil v telo pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 13 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Natan, ISSA Specialist for Performace Nutrition in inštruktor fitnesa FZS

Član strokovnega THE Team-a

THE Omega 3 (60 softgel kaps.)
Redna cena: 7,13€
Klubska cena: 4,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov