Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Miti o fitnesu – 5. del – “Od proteinov postaneš napihnjen”

Z beljakovinskimi napitki ima stik čedalje več ljudi. Preden pa v ta stik stopijo, se prej radi pozanimajo o mnenju drugih ljudi. Poučili vas bomo o splošnih dejstvih in informacijah, katere je dobro deliti naprej.

Kdor premaga strah,

stopi na pot modrosti.

(Bertrand Russell)


Tokratni mit izvira iz časov, ko pomen beljakovin v prehrani še ni bil toliko raziskan in so se s potrebami organizma po hranilih v glavnem ukvarjali samo bodibilderji, ki so zaradi potreb po dodatnih beljakovinah poleg velikih količin mesa uživali tudi neokusne bele praške iz jajčnih beljakov. »Proteine« danes uživa vedno več aktivne populacije, ki skrbijo za telesno kondicijo, dober izgled ter zdravje in dobro počutje.


Proteini = beljakovine

Osnoven predsodek o vnosu beljakovinskih nadomestkov izhaja iz nepoznavanja pomena besede »proteini«. Ta seveda izhaja iz angleške besede »protein«, ki v prevodu pomeni »beljakovina«. Proteini v obliki prahu, kapsul ali tablet se torej v ničemer ne razlikujejo od beljakovin v prehrani.

Vendar pozor! Potrebno je seveda ločiti, da je npr. v svinjskem mesu poleg 25% beljakovin prisotnih tudi 20-40% maščob. Na žalost nasičenih. Dejstva o mesu v prehrani si preberite v našem blogu Miti o fitnesu - "Meso v prehrani je škodljivo".

Vendar če opazujemo samo beljakovine v živilu, je amino kislinski profil sirotkinih proteinov najboljši med vsemi viri beljakovin, ki jih najdemo v hrani. Več o beljakovinah si lahko preberete v našem članku Beljakovine - osnovni gradnik vseh tkiv v telesu.Povečanje mišične mase

V enem od preteklih člankov smo govorili o fenomenu povečanja mišične mase, kjer smo ugotovili, da brez USTREZNE VADBE, le-te ne moremo povečati. Njeno povečanje namreč izhaja iz debelitve mišičnih vlaken, ki je posledica adaptacije na zunanje dražljaje.

Prehrana kot taka (niti nobeden od dodatkov) ne more brez ustrezne vedbe vplivati na povečanje mišične mase. Sam vnos proteinov oz. beljakovin NE BO povečal mišične mase, sploh pa ne do takšne mere, da bi lahko govorili o »napihnjenosti«.Koliko beljakovin potrebuje naše telo 

Potreba organizma po beljakovinah je individualno pogojena in odvisna od:

-puste telesne teže (višja teža - višja potreba)

-starosti (starejši rabijo več)

-telesne aktivnosti (bolj aktivni rabijo več)

-cilja (kdor želi izgubiti maščobo ali prodobiti mišice, potrebuje več - Želiš shujšati? Jej več!)

Potreba NI odvisna od spola, kar je ena od zmot, ki predvsem velja pri ženski populaciji. Potrebe se glede na zgornje dejavnike gibljejo med 1 in 3 grame na kg puste telesne mase.


Komu so sploh beljakovinski napitki namenjeni?

Kvalitetni beljakovinski napitek je koristen za vsakogar, ki z navadno prehrano ne more vnesti dovolj kvalitetnih beljakovin, glede na njegove potrebe. Napitek lahko nadomesti enega ali dva dnevna obroka (ob predpostavki uživanja 4-6 majhnih obrokov). Primerni so predvsem neposredno po vadbi in zjutraj na tešče, ko je nivo aminokislin v krvi nizek in telo potrebuje kvaliteten in lahko prebavljiv vir beljakovin.


Oglejte si še super motivacijski video o naših najbolj priljubljenih proteinih The Amino Whey.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 13 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.Bodi najboljŠi, Be THE Best

Natan, ISSA Specialist for Performace Nutrition in inštruktor fitnesa FZS

Član strokovnega THE Team-a

All in 1 Creatine (1500 g)
Redna cena: 42,50€
Klubska cena: 29,75
X3M Whey (1800 g)
Redna cena: 57,13€
Klubska cena: 39,99
Copyright 2010-2020 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov