HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
  

Dieta - 6 najboljših živil za hujšanje

Nekatere vrste hrane so bolj učinkovite za izgubo maščobe kot druge. Dejstvo in prvi predpogoj je, da moramo biti za izgubo telesne teže v kaloričnem deficitu, torej mora biti dnevni kalorični vnos manjši od dnevne porabe kalorij.

Lastnosti najboljših živil za hujšanje


Tudi, če uživamo najbolj zdrava živila, vendar pojemo preveč kalorij, bomo načeloma težko shujšali. Kaj je potem tako posebnega na teh 6 živilih?

Ta živila v telesu ustvarjajo posebno metabolno in hormonsko usklajeno okolje, ki je optimizirano za procese razgradnje in porabe maščobnih celic. Čeprav spadajo v različne skupine, imajo ta živila kar nekaj skupnih lastnosti:1. Imajo majhen vpliv na sproščanje inzulina v telesu in izboljšujejo inzulinsko občutljivost, ki je temeljna za izgubo maščobe in za zdravje. Ta hranila zagotavljajo  počasno sproščanje glukoze v kri. Na ta način zagotavljajo telesu energijo, brez prevelikega sproščanja inzulina. Vredno si je zapomniti: kadar so nivoji inzulina visoki, se maščobe NE MOREJO porabljati, temveč se nalagajo.

2. Imajo visoko hranilno vrednost. To pomeni, da vsebujejo veliko koristnih nutrientov. Tu mislim predvsem na mikronutriente: vitamine in minerale. Ti so esencialni za pravilno delovanje praktično vseh procesov v telesu. Vredno si je zapomniti: če telo ne bo dobilo dovolj mikronutrientov, izguba maščobe NE MORE potekati optimalno.


Preberi si še blog: Zelenjava in sadje sta zdrava, a ne...?


3. Nekatera izmed teh živil nimajo nizke vsebnosti maščob. To je dobro. Za optimalno izgubo maščobe telo nujno potrebuje esencialne maščobne kisline (EMK). Obstajata dve EMK: alfa-linolenična kislina (Omega 3 maščobna kislina) in linoleična kislina (Omega 6 maščobna kislina).

Na povprečnem jedilniku se znajde razmeroma dovolj omega 6 maščob, vendar veliko premalo omega 3 maščob. Slednje je treba vnašati namensko. Vredno si je zapomniti: telo za delovanje potrebuje EMK maščobe in jih bo poskusilo dobiti. Kdor težko nadzoruje svojo lakoto, naj poveča vnos esencialnih maščobnih kislin.4. Vsebujejo beljakovine. Beljakovine (proteini) imajo velik termogenični učinek. To pomeni, da pri lastni razgradnji proizvede veliko toplotne energije. Samo za razgradnjo 1g beljakovin potrebujemo 1,2 kcal energije. 1g beljakovin ima okrog 4 kcal.

Še bolj pomembno pa je, da so beljakovine ključen gradnik mišičnega tkiva. Mišično tkivo je daleč največji porabnik energije v telesu. Vredno si je zapomniti: več mišic imamo, večja bo poraba kalorij in hitreje bomo shujšali.


Katera so torej najboljša živila za izgubo maščobe?

1. Jajca

Dolgo so nas prepričevali in verjetno ponekod starejši zdravniki še vedno svarijo pred nevarnostjo uživanja jajc. Še posebej to velja za jajčni rumenjak, ker vsebuje veliko holesterola. Sliši se logično: če ješ holesterol, boš imel višji holesterol. Nove študije so ovrgle to »logiko«.

Holesterol v hrani ima dejansko majhen vpliv na holesterol v krvi. Povišan holesterol je posledica kroničnega vnetja žil, katerega vzrok je prevelik vnos ogljikovih hidratov, predvsem predelanih. Jajčni rumenjak je izvrstno živilo: vsebuje 70% nenasičenih in 30% nasičenih maščob in VSE 4 maščobo-topne vitamine in spada med ene redkih živil, ki naravno vsebujejo izjemno pomembni vitamin D.2. Ribe

So izvrsten vir beljakovin in kot v zadnjem času čedalje pogosteje slišimo: vsebujejo omega 3 maščobne kisline. Tukaj mislimo predvsem dve ključni: EPA in DHA. Tretjo omega 3 maščobno kislino, Alfa-linolenično kislino (ALA), najdemo tudi v rastlinskih virih, kot je npr. laneno seme oz. olje.

Česar se mnogi ne zavedajo pa je, da telo lahko uporabi le DHA in EPA in mora najprej krajše-verižno ALA pretvoriti v daljše-verižni EPA in DHA. Ta proces pa je neučinkovit. Pretvorba je približno 5% in je slabša pri moških kot pri ženskah. Iz tega razloga je bolje uživati EPA in DHA v čisti obliki. In ribe so dobra izbira.3. Jagodičje

Jagodičje vsebuje malo sladkorja in veliko vlaknin. Poleg tega je bogato z vitamini (predvsem vodo-topnimi: C, B-kompleks) in pomembnimi minerali (kalcij, magnezij, kalij..). Njihova posebnost, ki jim daje tudi naravno barvo, so fitokemikalije- močni antioksidanti, katere povezujejo celo z zdravilnim učinkom na nastanek raka. Temnejši je sadež, večja je vsebnost antioksidantov.


4. Brokoli

Eno redkih živil, katerega je praktično nemogoče pojesti toliko, da bi se zredili. Je eden najboljših virov Vitamina C na svetu: 100g porcija vsebuje 150% priporočenega dnevnega odmerka tega pomembnega vitamina.


Vitamin C lahko v The Nutrition dobite tudi v kapsulah.


5. Fižol

Visoka vsebnost vlaknin in nizek glikemični indeks sta glavni odliki tega živila. Poleg tega je soliden vir beljakovin, predvsem za vegetarijance. Zgornje ne velja za konzerviran fižol. V konzervi hrana izgubi veliko svoje hranilne vrednosti.


6. Oreščki

Zelo zdravo živilo. Vsebuje veliko zdravih maščob in maščobo-topnih vitaminov. Vsebujejo tudi vlaknine in beljakovine. Obvezen del vsakega zdravega jedilnika.

To je 6 živil, katere priporočam za optimalno izgubo maščobe. Še več: tudi, če cilj ni izguba maščobe, se bi moral vsakdo potruditi, da sem čim pogosteje znajdejo na krožniku. Pogosto uživanje bo izboljšalo vaše zdravje in počutje. Pa še kakšen kilogram boste mimogrede izgubili.

Več o maščobi si preberi v The Nutrition članku: Maščobe - kontroverzno hranilo.


Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v The Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Forumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite na najbližje od 10 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.


Mare Hojč, 15 let profesionalnega športa (SLO, ŠPA, AUT, NEM) in Inštruktor fitnesa FZS

Član strokovnega THE Team-a

THE Amino Whey (2300 g)
Redna cena: 67,13€
Klubska cena: 46,99
X3M ShredXX (60 kaps.)
Redna cena: 24,27€
Klubska cena: 16,99
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov