HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Krči     Objavljeno 03.03.2015 ob 17:38
Živjo, imam en problem. Po ene 2h km teka dobim krče v meča. Po navadi tečem naprej dokler ni bolečina prevelika, takrat se ustavim, raztegnem in hodim naprej, potem tečem naprej. Pijem šumeče tablete z magnezijem in kalcijem samo se mi zdi, da ne pomaga. Zanima me tudi kdaj bi najbolj optimalno uzeti šumeče tablete. Ali naj uzamem kaj drugega?
Re: Krči     Objavljeno 04.03.2015 ob 09:24
Začni s tekom počasi. Ko čutiš bolečino, se ustavi malo stresi noge, se raztegni in nadaljuj s tempom, ki ti ga telo dovoljuje. S časom se bo telo navadilo in verjetno ne boš imel več težav.

Šumeče tablete so zelo nizkokvaliteten vir kalcija in magnezija. Kalcij ponavadi ni tako kritičen mineral, če uživamo dovolj mlečnih izdelkov, zeleno zelenjavo, sardine, losos, pomaranče, fižol, mandlji, tofu.

Bolj je problematičen magnezij. Raziskave so pokazale, da imamo ljudje od vseh mineralov največje pomanjkanje magnezija. Dejansko ima večina ljudi prehranski deficit magnezija, kar pomeni, da je vnos tako (pre)majhen, da že negativno vpliva na potekanje procesov v telesu.
Če dodamo še to, da je magnezij udeležen v praktično v vseh procesih v telesu, potem se še bolj zavemo njegove pomembnosti:
- je integralni del ATP-ja, ki je osnovna molekula energije v telesu
- sodeluje v encimskih reakcijah, ki so osnova delovanja vseh celic v telesu (kot kofaktor in kot strukturni del miozina)
- sodeluje pri tvorbi energije, absorpciji kisika, za optimalno delovanje Centralnega Živčnega Sistema, uravnane nivoje elektrolitov, presnovo glukoze, aktivacijo mišic (tudi najpomembnejše mišice- srca)

Zanimivo pri raziskavi je bilo to, da tudi visoko trenirani profesionalni športniki, ki imajo urejeno prehrano, niso imeli primernih nivojev magnezija.
Pri njih je bil razlog velik obseg treninga, ki pospešeno porablja magnezij.

Lahko si gremo izmeriti magnezij v krvi k zdravniku. Razen če imamo izredno dobro urejeno prehrano, so nivoji ponavadi nizki.
Ponavadi se magnezij jemlje preventivno, da do pomanjkanja ne pride.



E-mail: info@the-nutrition.com
Tel. št.: 080 35 45
Spletna trgovina: www.the-nutrition.com/store/index.php
Prodajna mesta: www.the-nutrition.com/prodaja
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov