HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Prehrana za izgubo maščobe
Re: VOCE- IDEALAN UGLJENI HIDRAT ZA GOMILANJE MASNIH NASLAGA     Objavljeno 19.06.2010 ob 11:50
ketonska - B + M (obična)
beljakovinska - B + veliko zelenjave, M iz kapsul omega3,..
Re: VOCE- IDEALAN UGLJENI HIDRAT ZA GOMILANJE MASNIH NASLAGA     Objavljeno 19.06.2010 ob 11:58
vazn da si mrga! 
Re: VOCE- IDEALAN UGLJENI HIDRAT ZA GOMILANJE MASNIH NASLAGA     Objavljeno 19.06.2010 ob 12:19
Peraz je napisal/a:


vazn da si mrga! 



pa da se vidijo kabli in kanali 
Re: VOCE- IDEALAN UGLJENI HIDRAT ZA GOMILANJE MASNIH NASLAGA     Objavljeno 05.02.2011 ob 20:17
Simon Valenčič je napisal/a:


SADJE- IDEALNI OGLJIKOVI HIDRATI ZA OBILICO MAŠČOBNIH ZALOG

Še vedno je veliko vprašanj o fruktozi, sladkorju, ki se nahaja v sadju, a še vedno je premalo pravih odgovorov.Tukaj vam bom razložil malo več o tem. Preveč primerov je, ko z nepravilno prehrano ljudje uničijo ves vložen trud v fitnesu.
Problem je zelo enostaven. Fruktoza se v jetrih pretvarja v maščobo. To je v bistvu vsa znanost. Nekateri govorijo, da je fruktoza zelo vredu, ker ima nizek glikemični indeks (kar je tudi res) in zato ne dviguje insulina. Na podlagi tega jo predlagajo tudi mnogim športnikom. Ampak glavni razlog, da ima fruktoza nizek GI je ta, da fruktoza izhaja iz jeter že kod maščoba in ne kot ogljikov hidrat.
Lahko še kdaj pa kdaj pojeste kak košček sadja brez da bi izgubili prigaran izgled? Seveda lahko! Ampak večina fitnes vsmerjenih ljudi želi zadržati izgled trebušne stene brez oblog. Profesionalni bodybuilderji naprimer, želijo več kot to – oni želijo popolno telo, brez grama maščobe pod kožo. Moram pa dodati še, da je sadje nasplošno zdrava hrana, bogata z vlakninami, vitamini in minarali ter z zelo malo maščobe. Ampak zamislimo si sadje kakor »naravno čokolado«, saj v bistvu sadje to je. Torej če je vaš cilj zgradit popolno mišičasto in definirano telo, preprosto morate zdržati brez čokolade.
Dokazov za to ne iščite v neki študiji oziroma knjigi, ampak posvetite pozornost praksi. Dolgo časa je bilo to nerazumljivo. Vse kar smo znali je bilo to, da nas nekatera hrana naredi debele, medtem ko nas druga popelje do zapeljivega telesa.
Da vam stvar še bolj slikovito predstavimo, smo naredili test. Vzeli smo bodybuilderja ki se pripravlja na tekmovanje.Njegov procent maščobe je zelo nizek, nekje 3-5 %. V tej situaciji je njegova koža tenka kot papir, vidna je vsaka mišica in izgleda, kot da kože sploh ni. V takem stanju je vsaka sprememba vidna, zato so bodybuilderji idealni za naš test. Ti profesionalci si vsakodnevno merijo nivo maščobe, telesno težo, vnos kalorij...nič ni prepuščeno slučaju. Znana je ustrezna količina kalorij za obstoj željene forme. Torej če se njegova forma in teža ne menjata, je vnos kalorij enak potrošnji kalorij.
No, sedaj pa umaknemo 300 kalorij ogljikovih hidratov iz njegove prehrane v obliki riža in jih zamenjamo z identičnim številom kalorij v obliki sadja. Njegov skupni vnos kalorij ostane isti, prav tako procent beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Trenira še vedno po enakem programu. Edina zamenjava je oblika OH, riž za banane.
Pričakujete da bo njegova telesna teža in procent telesne maščobe ostal enak, je tako?
Presenečenje, bodybuilder začenja pridobivati maščobo. Tako nadaljuje par tednov in izgled je vse slabši. Zdaj pa umaknemo sadje in vrnemo nazaj riž, torej vrnemo se k originalni dieti. Uganete kaj se bo sedaj zgodilo? Začel bo izgubljati maščobo. Neverjetno, vendar tako je.
Vrnimo se nazaj k sadju. Zakaj je sploh važno kakšno hrano jeste? Kaj ni vseeno kakšno hrano jemo samo da je skupen seštevek kalorij enak naši potrebi? Tu večina, ki želi shujšat zgreši. Mislijo namreč, da bodo avtomatsko z nižanjem kalorij izgubili na telesni teži. To je točno, ampak izgubili boste, kar ne želite. Če drastično zmanjšate vnos kalorij, bo 50% izgubljene teže iz mišičnega tkiva. Ljudje nočejo razumeti, da je vrsta hrane prav tako važna, kot število kalorij ki jih vnesejo v telo. Pri tem je ključnega pomena kemijska sestava, ki ima različne vplive na telo. Vsa hrana je gorivo za vaše telo, ampak ali je važno kak tip goriva uporabljamo? Poskusite v vaš avto namesto bencina napolniti rezervar z kerozinom. Ne gre, ne! Če hočemo, da motor dobro dela, mora imeti ustrezno gorivo. Problem s fruktozo je naslednji – telo nima ustrezne encimske mehanizacije, da bi pretvorilo fruktozo v glikogen, zato predstavlja težko delo za jetra. Fruktoza enostavno obhodi encim fosfofruktokinaza-I (PFK-I), ki je odgovoren za pretvarjanje OH v energijo. Fruktoza preskoči kontrolno točko, ki ureja ali bo sladkor skladiščen kot glikogen ali kot maščoba. Kompleksni OH, kakor riž, ovseni kosmiči, krompir...se pretvarjajo v glikogen vse dokler se rezerve ne napolnijo. Fruktoza pa se direktno pretvarja v maščobo in je spuščena v krvne tokove da bi bila skladiščena kakor maščobna celica. Bum! Dobili ste dozo maščobe. Ampak škoda se ne konča tukaj. Preostanek fruktoze se skladišči v samih jetrih v obliki glikogena. No, to je vredu, rekli boste »napaka!« Jetra potem, ko so rezerve glikogena polne razmišljajo tako:«Imam potrben glikogen ki ga lahko skladiščim tako da naslednji OH ki pride pretvorim v mast« Fruktoza skladišči glikogen v jetrih namesto v mišičnem tkivu, kar privede v stanje za skladiščenje maščobe. To je pa ravno to kar si najmanj želimo. Fruktoza namreč ne more polniti mišičnega glikogena, tako da če smo na dieti bogati s sadjem naša jetra postanejo zasičena in pretvarjajo celo kompleksne hidrate v maščobo brez da bi kdaj napolnila naš mišični glikogen. Sledi naslednje: OGLJIKOHIDRATNA NOČNA MORA!
Fruktoza je zato najslabši izvor OH za bodybuilderje ki si ga lahko omislimo. Naj še enkrat opomnim, da vse to ne pomeni, da moramo takoj eliminirati sadje z naše prehrane, nasprotno, ampak definitivno ne norite za velikimi količinami sadja.
Zagotovo je treba pozabiti na diete, katere svetujejo, da za zajtrk in čez dan pojemo velike količine sadja.
Torej, pazljivo izbirajte vaše OH če želite suh in čvrst trebuh, če pa že želite uživati sadje potem izberite pomaranče, grenivke,…ker to sadje vsebuje veliko glukoze, katera za razliko od fruktoze lahko veliko pripomore k našem izgledu.


hvala za prevod........sem zvedel veliko novega
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov