Luux Član foruma 20
|
Tehtanje hrane
Objavljeno 20.01.2017 ob 19:04
Mogoče malce neumno vprašanje ampak vseeno, kdaj tehtate hrano? Npr. riž? Preden ga daste kuhati ali potem ko je že skuhan?
|
andro92 Član foruma 19
|
Re: Tehtanje hrane
Objavljeno 23.01.2017 ob 10:35
Pred kuhanjem.
|
Boštjan_Eferl THE Team 1227
|
Re: Tehtanje hrane
Objavljeno 24.01.2017 ob 11:56
vsa živila se tehtajo ne kuhana ne pečena oziroma surova
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
|
tovsti Član foruma 13
|
Re: Tehtanje hrane
Objavljeno 26.12.2017 ob 01:09
ja ampak a se ne potem hranilne vrednosti spremenijo? kolko je odstopanja ?
|
Boštjan_Eferl THE Team 1227
|
Re: Tehtanje hrane
Objavljeno 26.12.2017 ob 12:02
hranile vrednosti za kuhano hrano so drugačne kot za surovo.
Recimo primer: 100g surovega riža vsebuje 70g OH Kuhan riž zaradi vsebnosti vode ima 3x večjo težo kar pomeni, da ima 300g kuhanega riža okoli 70g OH, 100g kuhanega riža pa bi imelo 23,33g OH Pri mesu je pa obratna zgodba, ker s pečenjem izgubi določen delež vode ima meso po pečenju manjšo težo kot surovo. Recimo lep primer je tole: 100g surovega govejega mesa ima okoli 20-21g beljakovin, 100g sušenega govejega pršuta pa ima vrednost okoli 32-35g beljakovin. Če tehtaš hrano vso nepripravljeno/ne kuhano/ne pečeno se držiš teh vrednosti, ki veljajo za živila v tabeli hranilnih vrednosti. Večina pripravljenih in obdelanih stvari pa ima tako navedeno sestavo posebej na embalaži živila. Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
|